Η αγροδιατροφική εκπαίδευση αγροτών της Χαλκιδικής ήταν ο στόχος του προγράμματος “Thought for Food”, που υλοποίησε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Ομίλου Sani Resort / Ikos Resorts και τη διαχείριση του ανέλαβε το Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

Στο πρόγραμμα Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης, το οποίο είχε διάρκεια ενός έτους, συμμετείχαν τέσσερις παραγωγοί, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις και να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις των παραγωγικών κλάδων τους (καλλιέργεια και παραγωγή ελιάς, τσίπουρου, μελιού και κτηνοτροφικών προϊόντων). Το πρόγραμμα προσέφερε χαρτογράφηση -εκ μέρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής- της παραγωγικής διαδικασίας των συμμετεχόντων παραγωγών, οργάνωσης της επιχείρησής τους και παροχή βελτιωτικών προτάσεων. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις βασικές αρχές οργάνωσης μιας αγροτουριστικής μονάδας και τεχνικές προώθησης και πώλησης των προϊόντων τους στην τουριστική αγορά της περιοχής, απευθείας από τον χώρο παραγωγής τους. Επίσης, ενημερώθηκαν για τους τρόπους εναρμόνισης της παραγωγής τους με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους παραγωγής, όπως η εφαρμογή βιοενεργοποιητών (biostimulants) που εξυπηρετούν στη σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση χημικών εισροών.

Σημαντικό σκέλος του προγράμματος, ήταν η εγκατάσταση αισθητήρων, κεραιών και συστημάτων μετάδοσης δεδομένων εδαφολογικού και μετεωρολογικού χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες των ωφελούμενων. Έτσι, οι ωφελούμενοι απέκτησαν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πολύ χρήσιμα δεδομένα και στοιχεία για τις εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειές τους μέσω έξυπνων συσκευών. Σκοπός των σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων είναι οι παραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους και ταυτόχρονα η βελτιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων (π.χ. νερό, προϊόντα φυτοπροστασίας, λιπάσματα) και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε καλλιέργειας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στόχος είναι νέες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες να οδηγήσουν σταδιακά στην ενδυνάμωση των τοπικών παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην πώληση παραδοσιακών τροφίμων στους επισκέπτες της περιοχής τους.