Ακόμα μια εβδομάδα lockdown για την Αττική προκρίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι νωρίς ακόμα να αρθούν τα μέτρα στις περισσότερες «κόκκινες» περιοχές.

Όπως είπε στο Mega για την Αττική «η εφαρμογή των μέτρων εγκλεισμού έχει 22% λιγότερη απόδοση σε σχέση με τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν και εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown».

«Υπάρχει ένα θέμα εφαρμογής των μέτρων με μεγαλύτερη σύνεση από εμάς. Αν θέλουμε να ανοίξουμε, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα, διαφορετικά δεν έχει νόημα να τα παίρνεις, δεν έχει νόημα να υπάρχει lockdown αλλά να μην το εφαρμόζουμε» υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Για τις επόμενες αποφάσεις, τόνισε, πως στις περισσότερες «κόκκινες» περιοχές είναι νωρίς να αρθούν τα μέτρα. «Ειδικά για την Αττική είχαμε προτείνει τρεις εβδομάδες, τελικά καταλήξαμε στις δύο και κάτι, νομίζω το να πάμε στις τρεις εβδομάδες θα είναι σωστό, με δεδομένο και την υστέρηση που υπάρχει στην εφαρμογή των μέτρων» υποστήριξε.

«Θα είναι πρόβλημα αν ανοίξουν από 1η Μαρτίου οι δραστηριότητες, ακόμα και κλιμακωτά καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. Μετά θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση που στη συνέχεια θα υπάρξει μείωση» τόνισε.

Πρώτα το εμπόριο με click away και μετά τα σχολεία

«Θα πρέπει να ανοίξει πρώτα το εμπόριο με click away και στη συνέχεια τα σχολεία» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα λύκεια. Ένα ταυτόχρονο άνοιγμα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες θα είνα προβληματικό.

«Αν έχουμε διατηρήσει τη διασπορά σε χαμηλό επίπεδο θα μπορούσαν να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά η δευτεροβάθμια» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι για τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να μείνουν κλειστά όπως και τα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά την τηλεκπαίδευση.