Την απεμπλοκή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από τους εμβολιασμούς εναντίον του κορονοϊού ζητούν οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος, με απόφασή τους, την οποία κοινοποίησαν στο υπουργείο Υγείας.

Όπως επισημαίνουν, ενώ προφορικά είχε σημειωθεί πως το ΨΝΘ θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο μέχρι την 1η Μάρτη για τα ραντεβού που είναι ορισμένα και μόνο, δεν έχει ακόμη εκδοθεί επίσημη απόφαση του υπουργείου Υγείας για την οριστική εξαίρεση του ιδρύματος.

Αιτιολογώντας το αίτημά τους, οι ιατροί αναφέρουν ότι το ΨΝΘ έχει οδηγηθεί σε υπερεφημέρευση λόγω της αναστολής λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών σε ΑΧΕΠΑ και «Παπανικολάου», καθώς και ψυχιατρικών κλινικών νοσοκομείων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του πληθυσμού για ψυχιατρικές υπηρεσίες λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζουν ότι το ΨΝΘ δέχεται και νοσηλεύει και ψυχικά ασθενείς με κορονοϊό και ότι το προσωπικό του καλείται να εμβολιάσει παράλληλα ευπαθείς ομάδες και γενικό πληθυσμό. Σημειώνουν, δε, ότι τίθεται το ζήτημα του κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις και έχει τη δυνατότητα το ΨΝΘ να υποστηρίξει με ασφάλεια την πραγματοποίηση εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό.

Αναφέρουν ακόμη ότι η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου καλύπτεται μόνο από τρεις παθολόγους, οι οποίοι παράλληλα εργάζονται και καλύπτουν πάγιες ανάγκες και εφημερίες στην Παθολογική κλινική ΨΝΘ.

Τέλος, τονίζουν ότι τίθεται σοβαρό ζήτημα όχι μόνο ιατρικής ευθύνης και κάλυψης αλλά και ασφάλειας ως προς τη διενέργεια εμβολιασμών, αφού δεν αναφέρεται σαφώς η γνωστική κατάρτιση που απαιτείται για τον εφημερεύοντα ιατρό, καθώς και ότι δεν είναι διασφαλισμένη η παρουσία ΕΚΑΒ ή Κινητής Μονάδας σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η διακομιδή περιστατικού σε Γενικό Νοσοκομείο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.