Ο κίνδυνος παιδικής φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού έχει αυξηθεί στην Ελλάδα από το 28,7% το 2010 στο 35,4% το 2012, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την αγωνία του βλέποντας την οικονομική κρίση να απειλεί όλο και περισσότερο τα παιδιά και την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Την ανάγκη να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και κυρίως οι δομές εκείνες που αφορούν τα παιδιά, τα οποία δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, ζητά ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την αυριανή συνάντηση διαβούλευσης, που θα διεξαχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Επενδύοντας στα παιδιά: Μία πρόκληση για την Ευρώπη του 21ου Αιώνα», την οποία συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Eurochild» και η ανεξάρτητη αρχή.

Ο Συνήγορος του Παιδιού τόνισε ότι «ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί πρωτοβουλίες για την κοινωνία, την ίδια ώρα με το μνημόνιο δεσμεύει τους πόρους και αυξάνει τις συνέπειες της κρίσης για τα παιδιά».

Επίσης, ο κ. Μόσχος θεωρεί «αδιανόητο την ώρα που η ΕΕ προωθεί μέτρα για τη συγκράτηση των παιδιών εντός του σχολείου και την πρόσβασή τους μέχρι να τελειώσουν το Λύκειο, στην Ελλάδα να συμβαίνει το αντίθετο με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Το ίδιο αδιανόητο, για τον κ. Μόσχο, είναι και η μη πρόσβαση παιδιών σε δομές της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, εξαιτίας της ανεργίας των γονιών τους και τη διακοπή παροχής ασφάλισης, ενώ επιμένει για ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους, πέντε και έξι μηνών, κυρίως νέους.

Επισήμανε δε ότι «ο Συνήγορος έχει προτείνει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της φτώχιας των παιδιών και τη δημιουργία ενός διυπουργικού οργάνου, νομοθετικά κατοχυρωμένου, που θα προέλθει μετά από ένα ευρύτερο διάλογο εκτός από την κυβέρνηση, μεταξύ πολιτικών παρατάξεων, της αυτοδιοίκησης και φορέων».

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι «πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός της αναδοχής με τη συμμετοχή των Περιφερειών και των δήμων».

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την υλοποίηση της Σύστασης της ΕΕ «Επενδύοντας στα παιδιά – Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας».

Η Σύσταση της ΕΕ προτείνει την εξασφάλιση πόρων και ποιοτικών υπηρεσιών για τα παιδιά, ενίσχυση της εργασιακής ένταξης των γονέων και ενέργειες για την καταπολέμηση της φτώχιας, καθώς και το δικαίωμα των παιδιών να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που τα αφορούν.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν:

– Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Διευθύνσεις Απασχόλησης και Δικαιοσύνης), του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurochild, του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FRA) και ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου εμπειρογνωμόνων για θέματα κοινωνικής ένταξης

– Η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας και η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εμπειρογνώμονας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών σε θέματα κοινωνικής ένταξης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF και μέλος του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας

– Ευρωπαίοι Συνήγοροι του Παιδιού (από Σκωτία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ελλάδα)

– Στελέχη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

– Έφηβοι σύμβουλοι του Συνηγόρου του Παιδιού.