Με το βλέμμα στην 1η Ιουνίου οπότε θα ανοίξει η εστίαση και τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και την 1η Ιουλίου οπότε θα ανοίξουν τα εποχιακά ξενοδοχεία και θα ανοίξει γενικότερα ο τουρισμός από το εξωτερικό, η κυβέρνηση προχωρά στα επόμενα στάδια της χαλάρωσης των περιορισμών.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο τουρισμός στα χρόνια του κορονοϊού αποτελεί όμως μία δύσκολη εξίσωση, η οποία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων συγκαταλέγονται στις κύριες χώρες προέλευσης των τουριστών που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την Ελλάδα.

Προκειμένου όμως να μην καταρρεύσει η οικονομία, η στήριξη του τουρισμού που αποτελεί το 25% του ΑΕΠ, αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει μέχρι τις 15 Μαΐου να έχει ανακοινώσει πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό, με υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες, ενίσχυση των υγειονομικών δομών στις τουριστικές περιοχές, πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος κλπ.

Ειδικότερα, για να επιβιβαστεί επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση με προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει κάνει τεστ για να διαπιστωθεί ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Η Ελλάδα έχει προτείνει να υπάρχει ένα σχετικό υγειονομικό πιστοποιητικό, που θα εκδίδεται από την ΕΕ.

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν δέχονται να υπάρχουν κενές θέσεις στις πτήσεις, εξετάζονται όμως μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια, η απολύμανση και η θερμομέτρηση. Στις πτήσεις διάρκειας μέχρι τέσσερις ώρες δε θα σερβίρεται φαγητό, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ.

Οι τουρίστες θα αναχωρούν από την Ελλάδα χωρίς έλεγχο στο τέλος των διακοπών τους για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού σε περίπτωση που χρειαστεί καραντίνα και να μην υπάρχει αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως προορισμού διακοπών.

Σε κάθε τουριστική περιοχή θα λειτουργεί ένα «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.

Όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα θα πρέπει να είναι συμβεβλημένα με ιατρό, ο οποίος θα κρίνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό, τα αποτελέσματα του οποίου θα βγαίνουν εντός έξι ωρών.

Το προσωπικό των ξενοδοχείων θα εκπαιδευτεί στους κανόνες υγιεινής, που ήδη γνωρίζουν οι πολίτες. Δεν θα υπάρχει μπουφές στα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ είναι ανοιχτό να επιτραπεί στα καταλύματα μικρής χωρητικότητας.

Οι ξαπλώστρες στις παραλίες θα τοποθετηθούν σε μεγαλύτερη απόσταση και θα υπάρχει κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

Οι αερομεταφορές και τα καλά νέα

Μέχρι τα μέσα Μαϊου αναμένεται επίσης η Κομισιόν να παρουσιάσει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις αερομεταφορές. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει ήδη καλού κακού δρομολογήσει διμερείς διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ για τα αεροπορικά ταξίδια.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, πρότεινε την πιο συστηματική συνεργασία μεταξύ των χωρών αυτών και της Ελλάδας και στον τομέα του τουρισμού, με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά τουριστών από Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη και Αυστραλία.

Ιδιαίτερα σημαντικό όμως για το άνοιγμα του τουρισμού είναι το γεγονός ότι η γερμανική Lufthansa προγραμματίζει από τις 18 Μαΐου πτήσεις από Φρανκφούρτη για Αθήνα, στη συνέχεια και μέχρι τα τέλη του μήνα από Μόναχο για Αθήνα και από τον Ιούνιο έχει στο σχεδιασμό της και την Κρήτη.

Οι πτήσεις εσωτερικού θα αυξηθούν και πάλι από τις 18 ή 25 Μαΐου, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε. Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει ανακοινωθεί και πακέτο για τον εσωτερικό τουρισμό, στον οποίο επίσης ποντάρει το κυβερνητικό επιτελείο παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός εργαζομένων, που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Πότε και ποιοι θα ταξιδέψουν στα νησιά

Η απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά θα γίνει σε τρία κύματα. Από αυτή τη Δευτέρα 11 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά των εργαζομένων σε ανοιχτές επιχειρήσεις και των αναπληρωτών καθηγητών με πλοίο ή με αεροπλάνο. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού εξακολουθούν να ισχύουν.

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στα νησιά οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης, καθώς και τα ιδιωτικά συνεργεία επισκευών. Θα εξακολουθεί να απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη.

Την ίδια ημερομηνία θα αρθεί η απαγόρευση αναίτιας μετακίνησης στην επαρχία, πιθανότατα όμως όχι ακόμη στα νησιά για το γενικό πληθυσμό. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ελεύθερη μετάβαση στα νησιά για όλους από την 1η Ιουνίου, οπότε ανοίγει και η εστίαση. Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να επιτραπεί νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου.