Με ζημίες έκλεισε τη χρήση 2010 μία στις τρεις επιχειρήσεις μεταποίησης στη βόρεια Ελλάδα, ενώ το περιθώριο κέρδους της μεταποιητικής βιομηχανίας του βορειοελλαδικού τόξου έφτασε πέρσι να τείνει στο μηδέν (0,5%), τιμή που αποτελεί ιστορικό χαμηλό δεκαετίας.

Μάλιστα, ο τζίρος μειώθηκε κατά 7,1%, «επιστρέφοντας» στα προ πενταετίας επίπεδα, με τους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης-υπόδησης, μεταλλουργίας και ξύλου να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση στην πενταετία 2006-2010.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που έγινε στους ισολογισμούς 300 μεταποιητικών επιχειρήσεων για τη χρήση 2010 (από το δείγμα έχουν εξαιρεθεί εκείνες που παρουσίασαν πέρσι τζίρο μεγαλύτερο των 200 εκατομμυρίων ευρώ).

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις και 17 από τους 18 κλάδους της μεταποίησης (με εξαίρεση εκείνον τον ηλεκτρικών συσκευών-μηχανημάτων) είδαν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται σε σχέση με το 2009. Έξι στις δέκα βιομηχανίες βίωσαν συρρίκνωση κύκλου εργασιών συνολικά για την πενταετία 2006-2010.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων των 300 εταιρειών μειώθηκαν συνολικά κατά 78,6%, σε σχέση με το 2009, στα 24,5 εκατ. από 114,7 εκατ. Στην πενταετία, η αντίστοιχη μείωση έφτασε το 91%, ενώ η πτώση των κερδών προ φόρων τη διετία 2008-2009 ήταν -20,6%.

Πιο «σκούρα» αποδείχτηκε η χρήση 2010 για μία στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος, που έκλεισε το οικονομικό έτος με το… μισό τζίρο, σε σχέση με το 2009! Ο μόνος οικονομικός δείκτης της βορειοελλαδικής μεταποίησης, που σημείωσε αύξηση, ήταν εκείνος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων (αυξήθηκε κατά 3,7%, στα 2,93 δισ. ευρώ).

Αναλυτικότερα, με βάση την έρευνα του ΣΒΒΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά, η εικόνα διαμορφώθηκε το 2010 ως εξής:

-Μία στις δέκα επιχειρήσεις του δείγματος κατέγραψε ζημίες μεγαλύτερες των 2 εκατ. ευρώ. Τρεις στις δέκα είχαν κέρδη που δεν ξεπερνούν την αξία ενός μικρού διαμερίσματος ή ενός ακριβού… τζιπ, ήτοι μικρότερα των 100.000 ευρώ.

-Οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 50 – 100 εκατ. καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό κερδοφόρων (83%). Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιογόνων (47%) καταγράφεται στις επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 3 εκατ.

-Όλοι οι κλάδοι της μεταποίησης καταγράφουν μείωση του ποσοστού κερδοφόρων επιχειρήσεων και αύξηση ζημιογόνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 67% των επιχειρήσεων δομικών υλικών και το 51,4% εκείνων του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης-υπόδησης-δέρματος εμφανίζονται, πλέον, ζημιογόνες.

-Μόνον οι κλάδοι των τροφίμων-ποτών και των ηλεκτρικών συσκευών-μηχανημάτων είδαν αύξηση τζίρου το 2010 σε σχέση με το 2006.

-Οι μικρές επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών μέχρι 3 εκατ. παρουσιάζουν μόνο ζημίες από το 2007 και μετά. Αντίθετα, εκείνες με τζίρο 3-5 εκατ. αποτελούν εξαίρεση στο άσχημο κλίμα, σημειώνοντας κέρδη σ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας, έστω με διαρκή τάση μείωσης.

Όπως υποστηρίζει ο ΣΒΒΕ, «η αναποτελεσματικότητα εφαρμογής των όρων του μνημονίου έχει δράσει ανασταλτικά σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα […]δεν έχουν προχωρήσει τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια. Ζητούμενο για τον ΣΒΒΕ είναι να υπάρξει συναίνεση μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΒΒΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει πενταετή ισχύ και χαρακτήρα αναπτυξιακό και όχι φοροεισπρακτικό και ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη επιβολή φόρων. Προσθέτει ότι θα πρέπει να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία κι ότι επιβάλλεται να υιοθετηθεί νέο μοντέλο εξωστρεφούς ανάπτυξης.