Στις 27 Απριλίου έφυγε απο τη ζωή ο μπον βιβέρ επιχειρηματίας Σπύρος Μεταξάς, σε ηλικία 90 ετών. Πρόκειται για τον τελευταίο απόγονο της θρυλικής εταιρείας που υπήρξε θεματοφύλακας του ποτού που καταναλώθηκε ακόμη και στο διάστημα : του διάσημου κονιάκ METAXA.

Μαζί με τον αδελφό του Ηλία Μεταξά διαχειρίστηκαν την εταιρεία που παρήγαγε το διάσημο κονιάκ που έγινε το πιο γνωστό ελληνικό ποτο παγκοσμίως. Ξεκινώντας το 1950 με εργατικό δυναμικό μολις σαράντα εργατών που δούλευαν χειρωνακτικά σε εγκαταστάσεις με πλίθηνους τοίχους και δάπεδο απο άμμο. Ο Σπυρος Μεταξάς ανέλαβε το marketing της εταιρείας ταξιδεύοντας σε Ανατολή και Δύση για την προώθηση του προϊόντος και ο αδελφός του Ηλίας οτι είχε σχέση με τα αμπέλια και την διαδικασία της απόσταξης. Το 1967 τα δυο αδέλφια προχωρούν στην κατασκευή νέου εργοστασίου στην εθνική οδό Αθηνων Λαμίας με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό ενώ ταυτόχρονα έδωσαν μεγάλο αγώνα για να κατοχυρώσουν και να αναδείξουν το κονιάκ METAXA που δημιούργησαν οι δυο προηγούμενες απο αυτούς γενεές της οικογένειας. Το 1989 η οικογένεια προχώρησε στην πώληση της επιχείρησης στον διεθνή όμιλο Diageo.

Πέραν της επιχειρηματικής του δραστηριότητας ο Σπύρος Μεταξάς διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 καθώς υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης της Ελλάδος. Ο επιχειρηματίας διέθεσε χρόνο όσο και χρήμα για τον σκοπό συντάσσοντας ένα στρατηγικό σχέδιο προκειμένου η Ελλάδα να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ταυτόχρονα η προσφορά του ίδιου όσο και της οικογένειας του στον τομέα της Υγείας ειναι τεράστια και πολύπλευρη. Απο την ίδρυση του Νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά το οποίο ανεγέρθηκε χάριν των δωρεών του θείου του Αγγελου Μεταξά μέχρι την σοβαρή οικονομική ενίσχυση του Σωματείου “ΕΛΠΙΔΑ” μετά την γνωριμία που είχε με την αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη που μύησε τον Σπύρο Μεταξά στο έργο του φιλανθρωπικού σωματείου.

Ο Σπύρος Μεταξάς είχε παντρευτεί δυο φορές και είχε αποκτήσει τέσσερα παιδια. Εκ των οποίων μια κόρη και τρεις γιούς. Σύμφωνα με δικη του επιθυμία η σορός του αποτεφρώθηκε στην Ελβετία και οι στάχτες του τοποθετήθηκαν στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Μεταξά, δίπλα στη μητέρα του.