Τέλος εποχής για ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα της Αθήνας καθώς οι Αφοί Βασιλόπουλοι την 1η Οκτωβρίου κατέβασαν ρολά. Πρόκειται για το πιο παλιό ντελικατέσεν της πρωτεύουσας που είχε τους πιο διάσημους αλλά και ισχυρούς πελάτες τα τελευταία 112 χρόνια.

Το κατάστημα στην Παπαρηγοπούλου, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έκλεισε οριστικά μετά από μεγάλες μάχες για να σωθεί από τους ιδιοκτήτες του. Οι πινακίδες Αφοί Βασιλόπουλοι έχουν κατέβει και πλέον στο σημείο λειτουργεί σούπερ μάρκετ Κρητικός.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbeast.gr, οι 9 υπάλληλοι αποζημιώθηκαν από τους ιδιοκτήτες που διασφάλισαν και θέσεις εργασίας στο νέο κατάστημα που θα ανοίξει. Ωστόσο, οι τρεις αποφάσισαν να μείνουν και οι έξι να βρουν νέα δουλειά.

Αφοί Βασιλόπουλοι: Ο αριθμός 19 που έγραψε τη δική του ιστορία

Οι Αφοί Βασιλόπουλοι υπήρξαν σημείο συνάντησης για όλους τους Αθηναίους που ήθελαν να κλέψουν τις εντυπώσεις με τα τραπέζια τους… Ωστόσο, το 2011 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το λουκέτο… μιας και το κατάστημα που τότε ήταν στη Σταδίου κάηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ο αριθμός 19 φαίνεται πως ήταν κομβικός για το πιο παλιό ντελικατέσεν της Αθήνας… καθώς έκλεισε τις πόρτες του 2019 αλλά άνοιξε και στον αριθμό 19. Όλα ξεκίνησαν το 1907 όταν στον αριθμό 19 της οδού Σταδίου οι επιχειρηματίες Αλεξάνδρου και Τσολίνα, άνοιξαν ένα κατάστημα με τη ταμπέλα «εδώδιμα αποικιακά» (δηλαδή τρόφιμα από άλλες αποικίες).

Το 1950 το κατάστημα άλλαξε χέρια και πέρασε στα αδέλφια Γεράσιμο, Γιώργο, Χαράλαμπο και Γιάννη Βασιλόπουλο και θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της οικογένειας ακόμη και όταν η AB Βασιλόπουλος, δημιούργημα του Γεράσιμου και Χαράλαμπου Βασιλόπουλου, περάσει στα χέρια της βελγικής Delhaize.

Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι το κατάστημα ήταν το πρώτο στην Αθήνα που διέθετε ψυγεία ενώ τα ντελικατέσεν προϊόντα έρχονταν από όλη την Ευρώπη.

Το 2008 αγοράστηκε από τους Γιώργο και Παναγιώτη Μαστοράκο, πατέρα και γιο, οι οποίοι συνέχισαν τη διατήρηση του καλού ονόματος που είχε χτίσει η οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ειδικής γαστρονομίας, για τα οποία έρχονταν κόσμος από όλες τις περιοχές της Αττικής.

Παρέμεινε στη Σταδίου 19 έως και το 2011 όταν κάηκε ολοσχερώς ένα χρόνο μετά από την τραγωδία της Marfin. Το μόνο που σώθηκε ήταν η ταμπέλα που κοσμούσε την πρόσοψη.

Ωστόσο, δεν είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για το ιστορικό κατάστημα. Περίπου δυο μήνες μετά, το κατάστημα άνοιξε και πάλι τις πύλες του για τους Αθηναίους αλλά αυτή τη φορά σε άλλη τοποθεσία.

Το ντελικατέσεν μεταφέρθηκε περίπου 500 μέτρα μακριά στην οδό Παπαρηγοπούλου, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τα χρόνια της κρίσης, οι διάσημοι πελάτες και οι υπάλληλοι

Το ντελικατέσεν Αφοί Βασιλόπουλοι δίνει τεράστια μάχη να επιβιώσει μέσα στα χρόνια της κρίσης, ενώ αποτελεί ένα σημείο πώλησης πιο ιδιαίτερων προϊόντων. Οι πελάτες του πολλοί και διάσημοι… Από τραγουδιστές μέχρι και μέλη της κυβέρνησης.

Ενδεικτικά, σταθεροί πελάτες υπήρξαν οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Δένδιας, Νίκος Φίλης και η Ράνια Αντωνοπούλου. Όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα βιώνει μία τεράστια οικονομική κρίση που φυσικά επηρεάζει και το ντελικατέσεν.

Γίνονται αλλαγές, ανανεώσεις ενώ συμβαδίζοντας με την εποχή οι Αφοί Βασιλόπουλοι αποκτούν και online κατάστημα. Ωστόσο, φαίνεται πως όλα αυτά δεν είχαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα και καταλήγουν στο κενό.

Έτσι έρχεται και το τέλος, το ντελικατέσεν κλείνει και οι 9 υπάλληλοι σε κλίμα συγκίνησης κατέβασαν τα ρολά στο κατάστημα που αποτέλεσε για εκείνους το δεύτερο σπίτι τους τα τελευταία χρόνια.