Στην ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, το οποίο πρέπει να καταστεί απλούστερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», κάνοντας λόγο για ένα «εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας, που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις».

Αναφορικά με χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι η δυνατότητα άσκησης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής εξαρτάται από την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Όταν το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι εξαιρετικά υψηλό και συνεπώς απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του, τα περιθώρια δημοσιονομικής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αν όχι ανύπαρκτα».

Όμως μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, θα δημιουργούσε τα περιθώρια μιας «ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, για τον περιορισμό του χρέους σε διατηρήσιμο επίπεδο», είπε ο κ. Παπαδήμος αναφορικά με το θέμα.

Επίσης, χαρακτήρισε την αύξηση του ελληνικού χρέους μετά το PSI ως «αναμενόμενη» για τα πρώτα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς το «κούρεμα», το χρέος της χώρας σήμερα θα ήταν πολύ υψηλότερο και η διαχρονική εξέλιξη του τα ερχόμενα χρόνια θα ήταν πολύ δυσμενέστερη, «λόγω των υψηλότερων επιτοκίων των παλιών ομολόγων που ανταλλάχθηκαν με νέα».

Ο κ. Παπαδήμος συνέχισε, λέγοντας ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συναρτάται από «την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής» και τα πρωτογενή πλεονάσματα και την «επίτευξη υψηλότερου και διατηρήσιμου ρυθμού ανάπτυξης» σε συνδυασμό με μείωση της διαρθρωτική ανεργίας.

«Η ελληνική οικονομία», δήλωσε «μπορεί να επιτύχει υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη μόνο εάν γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και βελτιώσει σημαντικά τις εξαγωγικές της επιδόσεις στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.