Δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, με μαζικές εξώσεις ενοικιαστών λόγω Airbnb ή αιτήματα ιδιοκτητών για μεγάλες αυξήσεις ενοικίων, όπως λένε και παράγοντες του κλάδου των ακινήτων, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη ζουν πολλοί κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας και των γύρω περιοχών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ενοικιαστών Άγγελο Σκιαδά, οι ιδιοκτήτες ακόμα και περιοχών χωρίς τουριστικό ενδιαφέρον, επηρεασμένοι από τα έσοδα που αποκομίζουν όσοι ιδιοκτήτες έχουν νοικιάσει το ακίνητό τους μέσω Airbnb, προχωρούν σε έξωση του ενοικιαστή προκειμένου να προχωρήσουν σε βραχυχρόνια μίσθωσή του.

Παράλληλα υπάρχουν και παραδείγματα όπου οι ιδιοκτήτες ζητάνε υπέρογκα ποσά από τους ενοικιαστές προκειμένου να μην τους κάνουν έξωση.

Καθώς τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης πολλοί ιδιοκτήτες δεν έκαναν ανανέωση συμβολαίου, λόγω του φόβου να χάσουν τον ενοικιαστή τους, τώρα εκμεταλλεύονται την ουσιαστική ανυπαρξία συμβολαίου και είτε πιέζουν για υπογραφή νέου με εξωφρενικά ποσά ή προχωρούν σε έξωση για να νοικιάσουν το ακίνητό τους στο Airbnb.

«Υπάρχει μεγάλο θέμα λόγω Airbnb. Υπάρχει πλέον μεγάλη αύξηση στις εξώσεις. Όλοι οι ιδιοκτήτες θέλουν να τα νοικιάσουν μέσω Airbnb και τα αδειάζουν. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, κρατικά, εμείς μέσω των μελών του συλλόγου μας έχουμε μια ποσόστωση γύρω στο 30% στην αύξηση των εξώσεων», όπως λέει ο πρόεδρος των Ενοικιαστών μιλώντας στο news.gr.

«Αυτό βέβαια είναι από ένα δείγμα των δικών μας μελών. Με μία λέξη η κατάσταση είναι δραματική. Αν αυτή την στιγμή φύγει κάποιος από το σπίτι που έχει νοικιάσει, δεν βρίσκει σπίτι. Έχουν εξαφανιστεί τα σπίτια στη αγορά και όσα ζητάνε είναι σε εξωφρενικές τιμές.

Έχει περάσει μια νοοτροπία σε μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών πως αν το νοικιάσουν για Airbnb θα λύσουν το πρόβλημα της ζωής τους. Έχουμε πολλές εξώσεις με την έννοια της λήξης της μίσθωσης. Όταν υπάρχει εν ισχύ συμβόλαιο δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να τον βγάλει. Από την στιγμή που λήγει η μίσθωση όμως συχνά ο ιδιοκτήτης λέει “σε 15 μέρες, ένα μήνα να έχεις αδειάσει το διαμέρισμα”.

Επειδή η ελάχιστη διάρκεια των μισθώσεων είναι τα 3 χρόνια, τρία χρόνια είναι πολύ μικρό για μια οικογένεια. Οπότε μετά τα τρία χρόνια των πετάει έξω για να το κάνει Airbnb. Ή του ζητάει απίθανες τιμές.

Να ξεκαθαρίσουμε πως το συμβόλαιο δεν μπορεί να το σπάσει, απλά τι γίνεται; Επειδή ερχόμαστε από μια μεγάλη οικονομική κρίση, τα περισσότερα, το 80% των μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου. Κατά την διάρκεια της κρίσης και μετά ελάχιστοι ιδιοκτήτες ανανέωναν τα συμβόλαιά τους. Αυτή την στιγμή το 80% των μισθώσεων έχουν λήξει και για αυτό έχουμε το μεγάλο φαινόμενο των εξώσεων. Σε καμία περίπτωση αν έχουμε συμβατικό χρόνο δεν μπορεί να το βγάλει. Σε μια τέτοια περίπτωση μόνο αν δεν πληρώνει το ενοίκιο μπορεί να το βγάλει έξω, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει κανείς για να διασφαλιστεί είναι συμβόλαιο με ορισμένο χρόνο αλλά πλέον δεν το δέχονται οι ιδιοκτήτες. Αυτό είναι το πρόβλημα το μεγάλο. Πλέον οι ιδιοκτήτες σε όσους λήγουν τα μισθωτήριά τους δεν τους κάνουν καινούργια. Αν τους αφήσουν μέσα τους αφήνουν με μίσθωση αορίστου χρόνου ώστε να μπορούν να τους βγάλουν ανά πάσα στιγμή ή να τους πιέσουν για αύξηση. Η μόνη προστασία που υπάρχει είναι να προσπαθήσει να πάρει κανείς από το δικαστήριο μια προθεσμία 5-6 μηνών. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ή διαπραγμάτευση αλλά με υπερβολικά πλέον ενοίκια.

Ζητάνε εξωφρενικά ποσά πλέον. Για παράδειγμα στην Κυψέλη που δεν είναι τουριστική περιοχή ή Airbnb και για 100 τετραγωνικά επειδή λέει έχει θέα στην πλατεία ζητάει 1.000 ευρώ. Εξωφρενικά πράγματα. Το θέμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακούνε ο ένας με τον άλλο. Δηλαδή εκτινάχθηκαν τα ενοίκια σε κάποιες περιοχές που είναι τουριστικές, Θησείο, Πετράλωνα, Κουκάκι και οι ιδιοκτήτες ακούει ο ένας με τον άλλο ότι έχουν ανέβει τα ενοίκια και τώρα ζητάνε και στις πιο απίθανες περιοχές».