Μαζικές εξώσεις ενοικιαστών στην Αθήνα λόγω Airbnb

«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο πρόεδρος των Ενοικιαστών


ΕΛΛΑΔΑ
11:15
18/02/2019
Μαζικές εξώσεις ενοικιαστών στην Αθήνα λόγω Airbnb
25
loading

Δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, με μαζικές εξώσεις ενοικιαστών λόγω Airbnb ή αιτήματα ιδιοκτητών για μεγάλες αυξήσεις ενοικίων, όπως λένε και παράγοντες του κλάδου των ακινήτων, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη ζουν πολλοί κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας και των γύρω περιοχών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ενοικιαστών Άγγελο Σκιαδά, οι ιδιοκτήτες ακόμα και περιοχών χωρίς τουριστικό ενδιαφέρον, επηρεασμένοι από τα έσοδα που αποκομίζουν όσοι ιδιοκτήτες έχουν νοικιάσει το ακίνητό τους μέσω Airbnb, προχωρούν σε έξωση του ενοικιαστή προκειμένου να προχωρήσουν σε βραχυχρόνια μίσθωσή του.

Παράλληλα υπάρχουν και παραδείγματα όπου οι ιδιοκτήτες ζητάνε υπέρογκα ποσά από τους ενοικιαστές προκειμένου να μην τους κάνουν έξωση.

Καθώς τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης πολλοί ιδιοκτήτες δεν έκαναν ανανέωση συμβολαίου, λόγω του φόβου να χάσουν τον ενοικιαστή τους, τώρα εκμεταλλεύονται την ουσιαστική ανυπαρξία συμβολαίου και είτε πιέζουν για υπογραφή νέου με εξωφρενικά ποσά ή προχωρούν σε έξωση για να νοικιάσουν το ακίνητό τους στο Airbnb.

«Υπάρχει μεγάλο θέμα λόγω Airbnb. Υπάρχει πλέον μεγάλη αύξηση στις εξώσεις. Όλοι οι ιδιοκτήτες θέλουν να τα νοικιάσουν μέσω Airbnb και τα αδειάζουν. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, κρατικά, εμείς μέσω των μελών του συλλόγου μας έχουμε μια ποσόστωση γύρω στο 30% στην αύξηση των εξώσεων», όπως λέει ο πρόεδρος των Ενοικιαστών μιλώντας στο news.gr.

«Αυτό βέβαια είναι από ένα δείγμα των δικών μας μελών. Με μία λέξη η κατάσταση είναι δραματική. Αν αυτή την στιγμή φύγει κάποιος από το σπίτι που έχει νοικιάσει, δεν βρίσκει σπίτι. Έχουν εξαφανιστεί τα σπίτια στη αγορά και όσα ζητάνε είναι σε εξωφρενικές τιμές.

Έχει περάσει μια νοοτροπία σε μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών πως αν το νοικιάσουν για Airbnb θα λύσουν το πρόβλημα της ζωής τους. Έχουμε πολλές εξώσεις με την έννοια της λήξης της μίσθωσης. Όταν υπάρχει εν ισχύ συμβόλαιο δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να τον βγάλει. Από την στιγμή που λήγει η μίσθωση όμως συχνά ο ιδιοκτήτης λέει "σε 15 μέρες, ένα μήνα να έχεις αδειάσει το διαμέρισμα".

Επειδή η ελάχιστη διάρκεια των μισθώσεων είναι τα 3 χρόνια, τρία χρόνια είναι πολύ μικρό για μια οικογένεια. Οπότε μετά τα τρία χρόνια των πετάει έξω για να το κάνει Airbnb. Ή του ζητάει απίθανες τιμές.

Να ξεκαθαρίσουμε πως το συμβόλαιο δεν μπορεί να το σπάσει, απλά τι γίνεται; Επειδή ερχόμαστε από μια μεγάλη οικονομική κρίση, τα περισσότερα, το 80% των μισθώσεων είναι αορίστου χρόνου. Κατά την διάρκεια της κρίσης και μετά ελάχιστοι ιδιοκτήτες ανανέωναν τα συμβόλαιά τους. Αυτή την στιγμή το 80% των μισθώσεων έχουν λήξει και για αυτό έχουμε το μεγάλο φαινόμενο των εξώσεων. Σε καμία περίπτωση αν έχουμε συμβατικό χρόνο δεν μπορεί να το βγάλει. Σε μια τέτοια περίπτωση μόνο αν δεν πληρώνει το ενοίκιο μπορεί να το βγάλει έξω, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει κανείς για να διασφαλιστεί είναι συμβόλαιο με ορισμένο χρόνο αλλά πλέον δεν το δέχονται οι ιδιοκτήτες. Αυτό είναι το πρόβλημα το μεγάλο. Πλέον οι ιδιοκτήτες σε όσους λήγουν τα μισθωτήριά τους δεν τους κάνουν καινούργια. Αν τους αφήσουν μέσα τους αφήνουν με μίσθωση αορίστου χρόνου ώστε να μπορούν να τους βγάλουν ανά πάσα στιγμή ή να τους πιέσουν για αύξηση. Η μόνη προστασία που υπάρχει είναι να προσπαθήσει να πάρει κανείς από το δικαστήριο μια προθεσμία 5-6 μηνών. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ή διαπραγμάτευση αλλά με υπερβολικά πλέον ενοίκια.

Ζητάνε εξωφρενικά ποσά πλέον. Για παράδειγμα στην Κυψέλη που δεν είναι τουριστική περιοχή ή Airbnb και για 100 τετραγωνικά επειδή λέει έχει θέα στην πλατεία ζητάει 1.000 ευρώ. Εξωφρενικά πράγματα. Το θέμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακούνε ο ένας με τον άλλο. Δηλαδή εκτινάχθηκαν τα ενοίκια σε κάποιες περιοχές που είναι τουριστικές, Θησείο, Πετράλωνα, Κουκάκι και οι ιδιοκτήτες ακούει ο ένας με τον άλλο ότι έχουν ανέβει τα ενοίκια και τώρα ζητάνε και στις πιο απίθανες περιοχές».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar Νικολακακης

  Αυτό είναι αναρχη κατάσταση Βραχυχρονια μίσθωση κατοικίας δεν προβλέπεται Μόνο ενοικιαζομενα δωμάτια. Οφείλει το κράτος να το απαγορεύσει αυτό.Τουλαχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν μπορεί να μετατεθει κάπου ένας πχ δάσκαλος στρατιωτικός και να είναι όλα τα σπίτια πιασμενα, να μη βρίσκει, ή όπως λέει να κάνουν έξωση οικογένειες ενοικιαστες. Ανεπιτρεπτα πράγματα

 2. avatar gus326a

  Εγώ πρόλαβα πάντως και ξεφορτώθηκα γκαρσονιέρα 33μ2/2ου προς 1300/μ2!!!! του 1965 στην Αχαρνών. Πριν 2-3 χρόνια έλεγα να βρω με 15000 και καλά θα είναι.

 3. avatar Τιμωρός 2

  Εντάξει θα έρθει και ο κορεσμός κάποτε στο Airbnb το θέμα όμως ειναι ότι και οι ενοικιαστές πρεπει να συνεννοούμαστε μεταξύ μας γι αυτο πρεπει να γίνει ενα blog να υπάρχει ενημέρωση για τα σπίτια και τους ιδιοκτήτες γιατι αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης .

 4. avatar Χρήστος Ο.

  Πρέπει να είσαι πολύ ζώο ,για να έρθεις να ενοικιάσεις μέσω Airbnb, διαμερίσματα στα Εξάρχεια, Κυψέλη κ.α και να έχεις το Χασάν δίπλα σου.Κουτοφραγκοι!!!

  1. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ..

   Μην το λες, αν τα νοικιάζουν και σχετικά φθηνά, ο οποιοσδήποτε ταξιδιώτης που θέλει να ξοδέψει λίγα θα κάτσει δίπλα στον Χασάν. Μην ξεχνάς πως πολύς κόσμος θέλει να κάνει φθηνές διακοπές και λίγο τον ενδιαφέρει η περιοχή.. Και πίστεψε με οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι και χωρίς πολλά χρήματα..

 5. avatar bostonian

  Για καθιστε ρε παιδια,και εγω που εχω ενα διαμερισμα στο κεντρο,μικρο μεν 58τμ, το ενοικιαζω 200ευρω,και κανω τα σταυρο μου να μου τα δωσει,γιατι σε ολους μας εχει τυχει μια στραβη,χωρις καμια γκρινια και δ=φασαρια απεναντι κανεναν ενοικο,που πληρωνω το ενφια και την εφορια μου,και εχω φαει και δυο πιστολιες σε νερο 120+160 ευρω,γιατι να μην το δωσω για Airbnb και να εχω το κεφαλι μου ησυχο?
  να ειμαι νομιμος αλλα να ξερω οτι παιρνω τα χρηματα μου σαν μικρη εξτρα αμοιβη και μηνα χωρις σκοτουρες και τα σχετικα,και στην τελικη γιατι εαν μπορω να βγαζω περισσοτερα να μεινω στα 200ευρω?

  1. avatar falcon

   Και όποιος έχει ένα διαμέρισμα είναι αυτομάτως και ξενοδόχος; Χωρίς να θέλω να γινω επικριτικός, νομίζεις θα έχεις το κεφαλι σου ήσυχο; Ποιον θα βάζεις μέσα καθε φορα; Αν σου προκαλέσουν ζημιές;
   Για να μη πούμε τα λέφτα που πρέπει να πέσουν για ανακαίνιση αν είναι παλιό, αλλιώς δε θα έχει ζήτηση. Και πρέπει να είσαι και καλός οικοδεσπότης και να το συντηρείς αλλιώς θα πέσει αρνητική αξιολόγιση.
   Με όλα αυτά νομίζω, μονο ήσυχος δε θα είναι κανείς.

 6. avatar Απλά…

  Εγώ θα το ενοικίαζα έτσι γιατί αλλιώς δεν πληρώνουν , σου αφήνουν φέσι ενοικία, νερό, ΔΕΗ, κοινόχρηστα και φεύγουν νύχτα. Τουλάχιστον έτσι τα παίρνεις μπροστά και κερδίζει και το κράτος πληρώνοντας άμεσα την εφορία.

 7. avatar αλλαγή χρήσης

  Τόσα καταστήματα είναι άδεια, κάντε τα αλλαγή χρήσης και νοικιάστε τα στο airbnb

 8. avatar Trololololololo

  Μειώστε το ΕΝΦΙΑ να πέσουν τα ενοίκια ..·

 9. avatar John From NY

  Ο Έλληνας έχει ένα θέμα με το εύκολο κέρδος. Με το που ακούσει κάποιον να βγάζει λεφτά με κάτι άμεσος πάει να ανοίξει δίπλα του να φάει και αυτός. Στο τέλος είναι τόσο μικρό το κέρδος που δεν συμφέρει και μένει αυτός που κλέβει στους φόρους. Εδώ Αμερική βγάζεις όλα τα έξοδα και στο τέλος σε φορολογουν στα καθαρά. Ένταξη δεν λέω κάτι θα βγει από ένα airbnb αλλά ρε παιδιά ανοίξτε καμία start up, κάντε καμία σοβαρή επιχείρηση και σταματήστε να κυνηγάτε το εύκολο κέρδος. Θέσεις εργασίας θέλουμε σε σοβαρούς τομείς και όχι στον τουρισμό.

 10. avatar Dfg

  Να τονίσουμε και ένα άλλο πρόβλημα. Η ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω airbnb αυξάνει τα κρούσματα κλοπών, θορύβου.... Σε ήρεμες πολύ κατοικίες με ιδιόκτητα διαμερίσματα ξαφνικά κάποιος ιδιοκτητης πουλάει 1 διαμέρισμα σε Κινέζους οι οποίοι ξεκινάνε και το εμεταλλευονται εμπορικά μέσω airbnb.... Ο έλεγχος για το ποιος μπαινοβγαινει χάνεται, η κλειδαριά ασφαλείας αχρηστεύεται, κλπ... Ίσως πρέπει να γίνουν αλλαγές καταστατικών και να απαγορεύουν συγκεκριμένα τέτοιου ειδους μισθώσεις πριν είναι αργά.... Γιατί θα θέλει το 100%....Δεν ξέρω νομικά αν γινεται κάτι αλλο. Στο κέντρο δεν ενδιέφερε κανέναν γιατί οι περισσότεροι που τα εκμεταλλεονταν δεν έμεναν εκεί.... Πλέον όμως το φαινόμενο διευρύνεται.... Δεν μπορεί η πολυκατοικία που έχουν δώσει τόσα λεφτά άνθρωποι να μετατρέπεται σε ξενοδοχείο και κέντρο διερχομένων.....

  1. avatar τριαλαρο

   κανένα καταστατικό πολυκατοικίας μπορεί να σου πει ποιον θα βάλεις στο διαμέρισμα που σου ανήκει. Αυτά για τις κλεψιές είναι αστικός μύθος μεγάλε. Εκτός και αν σε πείραξε και εσένα που ουκρανοί δε φορούσαν φανελάκι απο πάνω ντάλα καλοκαίρι. Όταν βλέπεις όμως τον κυρ Μήτσο απέναντι με το τρίχινο πουλόβερ και την λίγδα απέναντι αγαλλιάζει η καρδιά σου.

   έχω νοικιάσει σπίτι μέσω εταιρείας που θα το έβαζε σε αιρ μπ εν μπ (βαριέμαι να αλλάξω πληκτρολόγιο), η κλεψιά και ότι άλλο δεν έγινε στην πολυκατοικία αλλά σε μένα. Εμείς δε μπορούσαμε να δούμε πόσα άτομα είχαν κλείσει το σπίτι, και είχαμε βρει 1 άτομο όπως μας είχε πει η εταιρεία να έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 4 κρεβάτια για 5 μέρες. Εννοείται πως σταματήσαμε άμεσα να το νοικιάζουμε έτσι.

  2. avatar Κωστίκας

   Το οτι φεύγουν οι υπόλοιποι ενοικιαστές απο πολυκατοικίες επειδή γίνεται πολλή φασαρία απο τα airbnb διαμερίσματα δεν το λέει κανείς. Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα.

 11. avatar ΚΛΕΩΝ

  To AirBnB τελειωσε....οποιος προλαβε να κονομησει προλαβε.
  Απλα επειδη ειναι ολοι οι Ελληνες μπουρτζοβλαχοι...νομιζουν οτι ακομα εχει κερδος!

  1. avatar Lefanis

   Correct!!

 12. avatar Stateless

  Όλοι με ένα [...]διαμέρισμα νομίζουν ότι είναι αφεντικά.

 13. avatar greg

  παντου ...τα πραγματα χειροτερευουν ....
  πεινα και δυστυχια ...την βλεπουμε μπροστα μας πλεον...
  αυτα που φοβομασταν αυτα ζουμε....

 14. avatar ελάτε προάστεια

  Για ελάτε ενοικιαστές στα προάστεια, υπήρχε διαθεσιμότητα μεγάλη και καλές τιμές και καλύτερη ποιότητα ζωής.

  1. avatar Ρούλα Ρουλάκι

   Σε ποια προάστια υπάρχουν αυτές οι προδιαγραφές να ρθούμε κι εμείς που ψάχνουμε εδώ και 4 μήνες καθημερινά και δε βρίσκουμε τίποτα;;;

 15. avatar Κωστίκας

  5-6 χρόνια πριν, υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν για ένα μελλοντικό μπάχαλο στα ενοικιαζόμενα. Τότε η ΝΔ αντέδρασε μιλώντας για "προσπάθεια καταστολής και παρεμπόδισης υγιούς επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης". Φάτε τώρα στην μάπα την επιχειρηματικότητα. Μάθετε ΠΟΙΟΥΣ στηρίζει η ΝΔ και μετά πείτε οτι οι υπόλοιποι τρώμε σανό, πρόβατα, ε πρόβατα.

  1. avatar τριαλαρο

   κατσίκα Γιορίκα, μιας και δε θέλεις να σε λένε πρόβατο, που μασάς ολόκληρο καζάνι ταραμά, την είδες την ανάπτυξη εσύ? ότι βγήκαμε από τα μνημόνια? τις αυξήσεις από την μια, που σου την πέρνουν από την άλλη?

 16. avatar Τόσο απλά!

  Να βάλουν οι κυβερνήσεις υπερβολικό φόρο στα airbnb ώστε να είναι
  απαγορευτική η βραχυχρόνια μίσθωση .Οι ιθαγενείς που θα μένουν σε
  τσαντίρια? Μας πήραν τα φτηνά αλβανοπακιστανικά χέρια τις δουλειές
  τώρα θα μας [....] ολοκληρωτικά? Μόνο προεκλογικές φανφάρες
  για την κονόμα είναι τα [.....] της πολιτικής σκηνής?

  1. avatar Κωστίκας

   Τα φθηνά Αλβανοπακιστανάκια έχουν Έλληνες αφεντικά. Να το θυμάσαι αυτό.

 17. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Ο ορισμός του φιλελευθερισμου

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει