Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη κυριάρχησε σήμερα στις συνομιλίες που είχαν οι πρόεδροι οκτώ ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια διήμερης άτυπης συνάντησής τους στο Ελσίνκι, με τον πρόεδρο της Γερμανίας να δηλώνει ότι δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική λύση από το πακέτο λιτότητας για την Ελλάδα.

«Καμία καλύτερη εναλλακτική λύση» δεν φαίνεται να υπάρχει από το πακέτο λιτότητας που προγραμματίζεται να ψηφίσει αύριο το ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να απαλλαγούν από τον σημερινό προβληματισμό για την χρηματοπιστωτική κρίση στην ευρωζώνη για να συγκεντρωθούν σε άλλους σημαντικούς στόχους για την περιοχή, προσθέτοντας ότι ακόμη και η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει να ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

«Είναι σημαντικό η ευρωζώνη να απαλλαγεί από τη λέξη ‘κρίση’ ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να έχει κάποια ορατότητα σε άλλα θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι διαπραγματεύσεις της Ντόχα (για το εμπόριο), η καινοτομία και η ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Σίλβα σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι.

Η ΕΕ έχει ήδη λάβει μέτρα που αποσκοπούν στη ρύθμιση του προβλήματος της κρίσης δημόσιου χρέους, σημείωσε ο Σίλβα, επικαλούμενος ως παράδειγμα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και την πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ακόμη και η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει να ανταποκρίνεται στη θεραπεία, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό θα είναι θετικό για την Πορτογαλία, καθώς θα εμποδίσει τη διάχυση» της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επέμεινε από την πλευρά του στο γεγονός ότι η Ευρώπη βλέπει ήδη πέραν της κρίσης με τις συναντήσεις το Μάρτιο της ΕΕ να έχουν στο επίκεντρό τους την ανάπτυξη και σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για «ένα πνεύμα αλληλεγγύης» μεταξύ των χωρών που είναι καλύτερα οικονομικά και αυτών που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες.

«Οφείλουμε να συνδέσουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με την ανάπτυξη», σημείωσε ο Ναπολιτάνο.