Μια νεαρή οδηγός αγώνων, η 19χρονη Μαριαλένα Παυλή, έχει στόχο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ένα από τα πλέον ανερχόμενα -από άποψη αριθμού θεατών, αλλά και προβολής στα ΜΜΕ- πρωταθλήματα αυτοκινήτων στην Ευρώπη, το Καλεντάρι Αγώνων Κλασικού Αυτοκινήτου των Peter Auto Events.

«Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη το κλασικό αυτοκίνητο παρουσιάζει μεγάλη άνθιση, τραβάει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον», εξηγεί η κοπέλα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων η μοναδική εκρόσωπος της χώρας στο *1 classic grand events, όπως ονομάζεται η διοργάνωση στη γηραιά ήπειρο.

Η Παυλή περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμμετέχει σε σειρά τέτοιων αγώνων, «που τα τελευταία χρόνια έχουν μάλιστα και τεράστια τηλεθέαση σε όλο τον πλανήτη» και σχεδιάζει προσεκτικά την παρουσία της εκεί. «Θα είναι είναι τιμή μου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα, να εκπροσωπώ τη χώρα μου», σημείωσε.

«Η αγωνιστική μου δράση θα αφορά αγώνες σε πίστες διάσημες, πίστες της Formula 1, όπως η Μόντσα, η Πολ Ρικάρντ κ.α. Αγώνες σε τέτοιες πίστες, στις οποίες κόβονται πάνω από 150.000 εισιτήρια, αγώνες ειδικούς όπου οι συμμετοχές είναι πάρα πολλές, μιλάμε για 300 με 350 αυτοκίνητα κάθε φορά…», εξήγησε.

Η Παυλή σήμερα βρίσκεται σε μια περίοδο στην οποία στήνεται η αγωνιστική ομάδα που θα την υποστηρίξει, ενώ η ίδια ετοιμάζεται τεχνικά για τα πρώτα γκραν πρι του 2020, με τα events αυτά να ξεχωρίζουν, καθώς «τα αυτοκίνητα εποχής έχουν κάνει ευρύτερα πλέον γνωστό κάθε έναν από αυτούς τους αγώνες υψηλού κόστους».

Το μυστικό είναι η αγάπη των θεατών για το με πάθος δημιουργημένο, παλαιότερων δεκαετιών αυτοκίνητο. «Σε αυτούς τους αγώνες συμμετέχουν παλαιά, σπάνια πολλές φορές αυτοκίνητα με γνήσια πιστοποίηση από τη FIA (Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκίνητων), ένας τέτοιος αγώνας θα έλεγε κανείς πως είναι κάτι σαν ένα “μουσείο εν κινήσει”, μιλάμε για αυτοκίνητα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν 110 και πλέον χρόνια ιστορίας», εξήγησε η νεαρή, που τόνισε πως ως οδηγός θα συμμετέχει ως μέλος «ενός από τα πρώτα μάλιστα γυναικεία πληρώματα σε αυτόν τον χώρο της αγωνιστικής οδήγησης», έχει όμως χρόνια αγωνιστικής εμπειρίας, αφού συμμετέχει από νεαρότατη ηλικία σε αγώνες καρτ.

Πρώτος αγώνας της σεζόν τον Απρίλιο

«Τρέχω χρόνια σε πίστες και τώρα δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτό το βήμα, τα αυτοκίνητα αυτά είναι κάτι που βρίσκω απίστευτο, τα έβλεπα χρόνια άλλωστε και μέσα στο οικογενειακό μου περιβάλλον, αφού υπήρχε και υπάρχει εκεί ενδιαφέρον», περιγράφει η Μαριαλένα Παυλή όταν εξηγεί πως η πραγματοποίηση της συμμετοχής σε αυτούς τους αγώνες είναι η «μοναδική εμπειρία», στην οποία στα 19 μόλις χρόνια της δεν μπορούσε να πιστέψει πως μπορεί να προσβλέπει.

Τα επόμενα βήματα με το ξεκίνημα της χρονιάς είναι πλέον η τελική προετοιμασία με στόχο της συμμετοχή της και στον αγώνα της Γαλλίας, και σε αυτόν του Βελγίου, όπως και «στις αγωνιστικές διαδρομές της Μόντσα», στην Ιταλία.

Όμως, εκείνο που ενθουσιάζει περισσότερο την 19χρονη οδηγό αγώνων είναι πως φέτος οι συγκεκριμένοι αγώνες επιστρέφουν σε έναν «ναό» των αγώνων αυτοκινήτου. «Φέτος θα γίνει και το Le Mans Classic*2 στη διάσημη πίστα του Λε Μαν, αγώνας που την τελευταία φορά προσέλκυσε περισσότερους από 190.000 θεατές και μπορεί να προσελκύει ακόμη και 350 συμμετοχές», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ελληνίδα οδηγός αγώνων. «Ο πρώτος αγώνας, πάντως, στον οποίο προγραμματίζω να συμμετέχω, είναι στις αρχές Απριλίου, στο σιρκουί Πολ Ρικάρντ, ο αγώνας Dix Mille Tours du Castelle», εξήγησε.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως η συμμετοχή ενός πληρώματος σε έναν αγώνα του συγκεκριμένου πρωταθλήματος έχει υψηλό κόστος, αφού επίκεντρο είναι ένα κλασικό αυτοκίνητο «και οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, κάτι πολύ διαφορετικό από τη δική μας περίπτωση», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Τέλος, η Μαριαλένα Παυλή τόνισε πάντως πως η συμμετοχή της είναι μια προσπάθεια που δεν τη φοβίζει «ακόμη και αν 160.000 με 190.000 σε πολλές περιπτώσεις θεατές» θα την παρακολουθούν.

Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι παραχώρηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.