Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να διευκρινίσουν τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η θέση της Άγκυρας στη Συμμαχία δεν έχει αλλάξει εξαιτίας των δηλώσεων αυτών, ανέφερε απόψε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «αυτό δεν έχει αλλάξει». Η Τουρκία «ενεπλάκη και ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Επομένως, τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Η Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» δήλωσε απόψε με τη σειρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρά μόνο εάν όλα τα μέλη του ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της ένταξής τους.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ήταν ψυχρολουσία για τη διαδικασία που έχουν στηρίξει μέχρι τώρα οι περισσότερες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

Είχε προηγηθεί δήλωση της Κάρεν Ντόνφριντ, υφυπουργού Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν είπε νωρίτερα σήμερα ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να στηρίξει τα σχέδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επειδή αυτές οι σκανδιναβικές χώρες «φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν θέλει «να δει να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με εκείνο που διαπράχθηκε κατά την ένταξη της Ελλάδας».

Για ορισμένους αναλυτές, η Τουρκία μπορεί να θέλει να αποκτήσει ένα τακτικό πλεονέκτημα, ώστε να λάβει αντισταθμιστικά οφέλη από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θέλει κατά κύριο λόγο να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-16 καθώς και τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 που έχει ήδη. Η Τουρκία είχε δώσει εξάλλου 1,4 δισεκ. δολάρια για να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία ουδέποτε παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πάγωσαν αυτή τη σύμβαση το 2019, αφού η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο θεωρείται απειλή για τα F-35. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε τότε την Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

«Παζάρι» του Ερντογάν με τα F-16 για να μπουν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία–Σουηδία – Οι 2 φορές που «σήκωσε ανάστημα» και έχασε

Ευκαιρία για ένα ακόμα «παζάρι» βρήκε ο πρόεδρος της Τουρκίας με αφορμή την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Προκειμένου να ενταχθούν τα δύο κράτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία των συμμάχων.

Λέγοντας ότι «δεν βλέπει θετικά» την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο και επιδιώκει ανταλλάγματα.

Πρώτα απ’ όλα, με τις δύο αυτές χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική κατά την Άγκυρα κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, από την άλλη πλευρά απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, αναλυτές σχολίαζαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη ιστορία έχει «υψώσει ανάστημα» δυο φορές – και έχασε.

Την πρώτη φορά με τον πάστορα Μπράνσον, οπότε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον απείλησε ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, και μέσα σε μια μέρα ο Μπράνσον πήγε στις ΗΠΑ, και τη δεύτερη φορά με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα η Τουρκία να υποστεί μεγάλη ζημιά, καθώς αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 δεν χρησιμοποιεί τους S-400, και παρακαλάει για τα F-16.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε και τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία» δηλαδή το ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία, προειδοποιώντας «να προσέχουν τα βήματά τους».