Θορυβημένη λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας δηλώνει η κυβέρνηση της Λιθουανίας, η οποία περιέγραψε σήμερα σε αδρές γραμμές τους σχεδιασμούς της για την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά το ένα τρίτο το 2016, όταν ο προϋπολογισμός για τις ένοπλες δυνάμεις της θα φθάσει στο υψηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ αφότου η χώρα της Βαλτικής αυτή εισήλθε στο NATO το 2004.

Η Λιθουανία δεν έχει εκπληρώσει ποτέ ως σήμερα τον άτυπο κανόνα του NATO με βάση τον οποίο οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ και μάλιστα είχε μειώσει αισθητά το ποσό που ξόδευε στο πεδίο αυτό την περίοδο 2009-2010, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Το 2013 οι αμυντικές δαπάνες της Λιθουανίας ανέρχονταν στο 0,8% του ΑΕΠ, ήταν δηλαδή οι δεύτερες χαμηλότερες στο NATO έπειτα από εκείνες του Λουξεμβούργου.

Αλλά το Βίλνιους άλλαξε άρδην στάση το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας ενώ κατηγορήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από τους φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει στείλει στρατεύματα ή όπλα εκεί.

Το Λιθουανικό Συμβούλιο για την Άμυνα, ο θεσμός ο οποίος καθορίζει την πολιτική της χώρας στο πεδίο αυτό, πρότεινε σήμερα να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες κατά 149 εκατ. ευρώ το 2016 στα 574 εκατ. ευρώ, ή περίπου το 1,46% του ΑΕΠ, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Λιθουανία αύξησε ήδη τις αμυντικές της δαπάνες το 2014 και το 2015 και τα πολιτικά κόμματα της χώρας υπόσχονται ότι ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί το 2020.

«Αυτό θα φέρει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, θα είναι έτοιμες να εγγυώνται την άμυνα και την αποτροπή, από μόνες τους και μαζί με τους συμμάχους», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Γιουόζας Όλεκας μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας δεν αναφέρθηκε στη Ρωσία ονομαστικά στις σημερινές του δηλώσεις, όμως η πολιτική ηγεσία στο Βίλνιους έχει επισημάνει επανειλημμένα την ρωσική απειλή. Η Λιθουανία ανήκε ως τη δεκαετία του 1990 στη Σοβιετική Ένωση.

Η λιθουανική κυβέρνηση παρακολουθεί ανήσυχη τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στο Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα που γειτονεύει με τη χώρα. Στα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2014 έλαβαν μέρος 9.000 στρατιωτικοί και 55 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός θα αξιοποιηθεί για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών, την αναβάθμιση του εξοπλισμού των λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων και την εκπαίδευση από κοινού με συμμάχους, διευκρίνισε ο Όλεκας.