Μια έξαρση στα κρούσματα του νέου κορονοϊού δείχνει ότι τα νοσοκομεία μέσα και γύρω από το Παρίσι θα φτάσουν σε σημείο κορεσμού εντός 48 ωρών, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων, ενώ η κορύφωση της επιδημίας της Covid-19 δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο.

Το Παρίσι και τα προάστιά του έχουν τώρα πάνω από το ένα τέταρτο των 29.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που νοσηλεύονται στη Γαλλία, με σχεδόν 1.300 ανθρώπους να βρίσκονται στην εντατική. Ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν χθες το βράδυ σε 1.696.

«Θα χρειαστούμε σαφώς βοήθεια στην Ιλ-ντε-Φρανς (ευρύτερη περιοχή του Παρισιού) επειδή αυτό που συνέβη στην ανατολική Γαλλία έρχεται τώρα εδώ», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βαλτού, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Αυτός αναφερόταν στην περιοχή Γκραντ Εστ, όπου σημειώθηκε το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της Covid-19 στη Γαλλία και όπου τα νοσοκομεία είναι ήδη υπερπλήρη και ο στρατός βοηθάει στη μεταφορά κάποιων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση σε άλλες πόλεις.

«Θα βρεθούμε στο όριο των δυνατοτήτων μας σε 24 ή 48 ώρες. Θα χρειαστεί να υπάρξει μεγάλη αλληλεγγύη ανάμεσα στις περιοχές, τα νοσοκομεία και να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα μεταφερθούν», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξιωματούχοι στην περιοχή του Παρισιού αγωνίζονται για την εξασφάλιση περισσότερων κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης και ιατρικού προσωπικού, όπως και για να μοιράσουν το φορτίο των νοσηλευομένων σε όλη την πρωτεύουσα και τα ευρύτερα προάστιά της.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε στις 17 Μαρτίου απαγόρευση κυκλοφορίας για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, αλλά γιατροί δηλώνουν ότι αναμένουν ένα κύμα κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα καθώς η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε στη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στα πάρκα και τους δρόμους πριν περιοριστούν κατ’οίκον.

«Αν αφήσουμε τα νοσοκομεία να τα βγάλουν πέρα μόνα τους και αφήσουμε κάθε περιοχή που έχει καταλάβει η επιδημία να τα βγάλει πέρα μόνη της, τότε θα οδηγηθούμε σε καταστροφή», κατέληξε ο Βαλτού.

«Εξαιρετικά μεγάλο κύμα της επιδημίας που σπάει πάνω στη χώρα»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προειδοποίησε για «το εξαιρετικά μεγάλο κύμα» της επιδημίας του κορονοϊού που «σπάει πάνω στη Γαλλία» και προέβλεψε ότι «η κατάσταση θα είναι δύσκολη τις επόμενες ημέρες».

«Βρισκόμαστε από καιρό μέσα σε μια κρίση η οποία θα διαρκέσει, σε μια υγειονομική κατάσταση που δεν θα βελτιωθεί γρήγορα. Θα πρέπει να αντέξουμε», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός καθώς η επιδημία επιδεινώθηκε στη Γαλλία, όπου χθες καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες 365 θάνατοι σε νοσοκομεία.

Ο Εντουάρ Φιλίπ έκανε δηλώσεις σήμερα, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε σε άκρα εγρήγορση», επέμεινε. «Το επιδημικό κύμα που σπάει πάνω στη Γαλλία, που έπληξε πρώτη την περιφέρεια Γκράντ-Εστ, που αυτή τη στιγμή φθάνει στην Ιλ-ντε-Φρανς, στην Ο-ντε-Φρανς (βόρεια), σε άλλες γαλλικές περιφέρειες, είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο κύμα και υποβάλλει σε τρομερή πίεση το σύνολο του συστήματος φροντίδας, το σύνολο του νοσοκομειακού συστήματος».

Η επιδημία της Covid-19 επιδεινώθηκε στη Γαλλία, όπου 365 θάνατοι καταγράφηκαν χθες, Πέμπτη, στα νοσοκομεία μέσα σε 24 ώρες, μεταξύ των οποίων και ο θάνατος μιας 16χρονης. Η Ζουλί Α. πέθανε από τον κορονοϊό στο Παρίσι και είναι το νεαρότερο θύμα του κορονοϊού στη Γαλλία. Ο νέος κορονοϊός έχει τη φήμη ότι πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους ή τους πιο ευάλωτους.

Ο απολογισμός στη Γαλλία είναι πλέον 1.696 νεκροί από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις των γαλλικών υγειονομικών αρχών.

Κάνοντας λόγο για «μια δύσκολη μάχη”, ο Φιλίπ ανακοίνωσε πως αύριο, Σάββατο, θα μιλήσει λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου, που θα δώσει μαζί με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, «για το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη στρατηγική μας, με τη διαθεσιμότητα των εξοπλισμών, των μασκών, των τεστ”, μέσα σ’ ένα πλαίσιο πολεμικής για τις ελλείψεις.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης απηύθυνε ευχαριστίες προς πάσα κατεύθυνση, κυρίως προς τους δημόσιους λειτουργούς, αρχίζοντας από το νοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα που «το σύνολο του νοσοκομειακού συστήματος στη Γαλλία δέχεται μια τρομερή πίεση την οποία οι ιατρικές ομάδες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα με πολλή ακρίβεια και πολύ θάρρος”.

Ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης μήνυμα στους εκπαιδευτικούς που, «μέσα σε συνθήκες και καταστάσεις συχνά υποβαθμισμένες, κάνουν μια αξιοσημείωτη δουλειά με φαντασία, επινοητικότητα και κινητοποιούνται για να προσπαθήσουν να εγγυηθούν αυτή την παιδαγωγική συνέχεια που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας (…)”.