Με στόχο τη δημιουργία ενός «Ισλαμικού Κράτους» επτά μεγάλες ισλαμικές αντάρτικες οργανώσεις που μάχονται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ ανακοίνωσαν σήμερα ότι συγχωνεύονται και συγκροτούν ένα Ισλαμικό Μέτωπο.

Η ανακοίνωση αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο που ο στρατός της χώρας έχει επιτύχει σημαντικές νίκες, κυρίως γύρω από το Χαλέπι και στην περιοχή της Δαμασκού.

Οι επιτυχίες των δυνάμεων του καθεστώτος αποδίδονται εν μέρει, από την αντιπολίτευση και από ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα, στη διάσπαση των ανταρτών σε πολλές μικρές ομάδες.

«Το Ισλαμικό Μέτωπο είναι μια ανεξάρτητη κοινωνική και στρατιωτική δύναμη που έχει ως στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και την αντικατάστασή του από ένα δίκαιο Ισλαμικό Κράτος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την συγχώνευση είχε προαναγγείλει μέσω του Facebook ένας εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ταξιαρχίας των ανταρτών στο Χαλέπι, της Λίουα αλ Ταουχίντ. «Δόξα τω Θεώ, ανακοινώθηκε η πλήρης συγχώνευση των κυριότερων στρατιωτικών σχηματισμών που πολεμούν στη Συρία», ανέφερε ο Αμπού Φιράς.

Ο ηγέτης της Λίουα αλ Ταουχίντ, Άμπντελ Καντίρ Σάλεχ, γνωστότερος με το όνομα Χατζί Μάρεα, είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει να ενωθούν οι διάφορες ομάδες των ανταρτών.

Ο Σάλεχ τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίθεσης του στρατού σε ένα κτίριο στο Χαλέπι όπου συνεδρίαζαν οι αρχηγοί πολλών οργανώσεων. Υπέκυψε στα τραύματά του τέσσερις ημέρες αργότερα.

Μεταξύ των οργανώσεων που εντάσσονται στο Ισλαμικό Μέτωπο περιλαμβάνονται η Λίουα αλ Ταουχίντ, η Άχραρ αλ Σαμ (σαλαφιστές), το Κουρδικό Ισλαμικό Μέτωπο και η Τζαΐς αλ Ισλάμ που δρα κυρίως στην περιοχή της Δαμασκού.

«Αποφασίστηκε πως όλοι οι μαχητές, τα μέσα ενημέρωσης, οι διοικητικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες της κάθε οργάνωσης θα συγχωνευτούν εντός των επόμενων τριών μηνών», πρόσθεσε ο Φιράς, τονίζοντας ότι «είναι ανοιχτές οι πόρτες» σε όποια ομάδα θελήσει να ενταχθεί στο Μέτωπο.

Αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές χαρακτήρισαν την ανακοίνωση αυτή «κακό νέο» για τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε το οποίο πολεμά ταυτόχρονα το καθεστώς και τους άλλους αντάρτες.

Ένας ακτιβιστής, ο Άμπου Ομάρ, είπε ότι με τη συγχώνευση «θα τεθούν υπό έλεγχο όλες οι ζώνες που έχουν απελευθερωθεί από την αντιπολίτευση και θα εμποδιστεί η ανάδυση διαιρεμένων μίνι κρατών».

Από την Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τη Δύση να πείσει τη συριακή αντιπολίτευση να παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, εκφράζοντας την ελπίδα αυτές να διεξαχθούν «το συντομότερο δυνατόν».

«Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη να πείσει τη συριακή ηγεσία να συμμετάσχει. Επαφίεται στους εταίρους μας να πείσουν την αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.