Στις αρχές Ιανουαρίου, οι υπηρεσίες της κινεζικής πόλης Ουχάν προσπαθούσαν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις πληροφορίες αναφορικά με τον νέο κοροναϊό. Όταν ένας γιατρός επιχείρησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για το ξέσπασμα, δέχθηκε επίσκεψη από την Αστυνομία, η οποία του ζήτησε να σταματήσει. Έναν μήνα μετά ανακηρύσσεται ήρωας, μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του- όμως από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

«Γεια σας, είμαι ο Li Wenliang, οφθαλμίατρος στο Wuhan Central Hospital» αρχίζει η ανάρτησή του.

Η υπόθεσή του ρίχνει σοκαριστικό φως στην προβληματική απόκριση των τοπικών αρχών της Ουχάν τις πρώτες εβδομάδες του ξεσπάσματος του κοροναϊού, όπως σημειώνει το BBC.

Ο Δρ Li είχε παρατηρήσει από τον Δεκέμβριο επτά περιστατικά ιού που θύμιζαν τον SARS, τον ιό που είχε προκαλέσει παγκόσμια επιδημία το 2003. Τα κρούσματα πιστευόταν πως προέρχονταν από την αγορά θαλασσινών Huanan, της Ουχάν, στην Κίνα, και οι ασθενείς είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν.


Στις 30 Δεκεμβρίου έστειλε μήνυμα στο chat όπου είχαν κοινή ομάδα με συναδέλφους του γιατρούς και τους προειδοποιούσε για το ξέσπασμα, συμβουλεύοντάς τους να φορούν προστατευτικά ρούχα για να αποφύγουν τη μόλυνση.

Αυτό που ο Li δεν ήξερε τότε ήταν πως ο ιός που είχε παρατηρήσει ήταν ένας εντελώς νέος κοροναϊός.

Τέσσερις ημέρες αργότερα δέχθηκε επίσκεψη από τους αρμόδιους του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας, οι οποίοι του ζήτησαν να υπογράψει μία επιστολή. Σε αυτή τον κατηγορούσαν πως έκανε «λανθασμένα σχόλια» που είχαν «σοβαρά διαταράξει την κοινωνική τάξη».

«Σε προειδοποιούμε: Εάν συνεχίσεις να είσαι ξεροκέφαλος, με τέτοια αυθάδεια, και συνεχίσεις αυτή την παράνομη δραστηριότητα, θα οδηγηθείς ενώπιον της Δικαιοσύνης, είναι αυτό κατανοητό;» Από κάτω, ο Li έγραψε με τον δικό του γραφικό χαρακτήρα «Ναι, είναι».

Ήταν ανάμεσα στους οκτώ ανθρώπους που ήταν τότε υπό έρευνα για «διάδοση φημών».

Στο τέλος Ιανουαρίου, ο Li  δημοσίευσε ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής στο Weibo και εξήγησε τι είχε συμβεί. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, οι τοπικές αρχές του είχαν ζητήσει συγγνώμη, αλλά ήταν μια συγγνώμη που είχε έρθει αργά.

Τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, οι αρμόδιοι της Ουχάν επέμειναν πως μόνο όσοι έρχονταν σε επαφή με μολυσμένα ζώα θα κολλούσαν τον ιό. Δεν είχε εκδοθεί καμία οδηγία για την προστασία των γιατρών.

Όμως μια εβδομάδα μετά την «επίσκεψη» της Αστυνομίας ο Li κλήθηκε να φροντίσει μία γυναίκα με γλαύκωμα, χωρίς να γνωρίζει τότε πως εκείνη είχε μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό.

Στο μήνυμά του στο Weibo, περιγράφει πώς άρχισε να βήχει στις 10 Ιανουαρίου, την επόμενη ημέρα ανέβασε πυρετό και δύο ημέρες αργότερα ήδη νοσηλευόταν. Μαζί του αρρώστησαν και οι γονείς του και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοίνωσε το ξέσπασμα της επιδημίας και έκανε λόγο για έκτακτη ανάγκη.

Ο Li λέει πως εξετάστηκε πολλές φορές για κοροναϊό και όλες βγήκαν αρνητικές.

Στις 30 Ιανουαρίου έγραψε: «Σήμερα το αποτέλεσμα ήταν θετικό, κατακάθισε η σκόνη και τελικά έγινε η διάγνωση». Είναι πλέον κι εκείνος ένας από τους ασθενείς του κοροναϊού.