Έχουν περάσει 22 χρόνια από τότε που δύο ακροδεξιοί του επιτέθηκαν και του έσπασαν τα γυαλιά. Ο λόγος για τον ο Καραμπά Ντιαμπί ο οποίος ελπίζει ότι θα μπορέσει να εκπροσωπήσει την οικονομικά δοκιμαζόμενη πόλη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας.

Ο Ντιαμπί, που έχει γεννηθεί στη Σενεγάλη, αισθανόταν συχνά απομονωμένος την εποχή που σπούδαζε χημικός στο Πανεπιστήμιο της Χάλε, στην τότε κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, τη δεκαετία του ’80. Σήμερα αισθάνεται σαν στο σπίτι του, όμως πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στη χώρα όσον αφορά την ενσωμάτωση των ξένων.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 52χρονος Ντιαμπί, ο οποίος είναι υποψήφιος με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στις εκλογές της Κυριακής, εκφράζει την απογοήτευσή του επειδή τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στο χρώμα του δέρματός του και όχι στις πολιτικές θέσεις του. «Κάνει εντύπωση στον κόσμο ότι κατεβαίνω υποψήφιος για την Μπούντεσταγκ αφού ζω εδώ 27 χρόνια, σπούδασα εδώ και είμαι πολιτικά ενεργός, επειδή πιστεύουν ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει», είπε.

Ο Ντιαμπί είναι ο ένας από τους δύο μαύρους υποψήφιους στις εκλογές της Κυριακής. Ο άλλος, ο Τσαρλς Χούμπερ, κατεβαίνει με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Σε αντίθεση με τον Ντιαμπί, ο Χούμπερ γεννήθηκε στη Γερμανία, από Γερμανίδα μητέρα και Σενεγαλέζο πατέρα.

Από τους ελάχιστους μαύρους που διακρίνονται στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Γερμανίας, οι περισσότεροι είναι αθλητές. Τρεις ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής ήταν μαύροι.

Ελάχιστοι είναι και οι πολιτικοί που κατάγονται από άλλες χώρες. Οι περισσότεροι ήρθαν στη Γερμανία όταν ήταν ακόμη μικρά παιδιά, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ που γεννήθηκε στο Νότιο Βιετνάμ και υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Γερμανών. Η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της Γερμανίας, η τουρκική, εκπροσωπείται στην Μπούντεσταγκ με έξι βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Τζεμ Εζντεμίρ, σημαίνων στέλεχος των Πρασίνων.

Ακόμη πιο ασυνήθιστο είναι να προσπαθεί ένας πολιτικός γεννημένος εκτός Γερμανίας να χτίσει την πολιτική του καριέρα στα πρώην κομμουνιστικά κρατίδια όπου ζουν πολύ λιγότεροι αλλοδαποί σε σχέση με τα εύπορα δυτικά. «Είναι αξιοσημείωτο που ο Καραμπά Ντιαμπί κατεβαίνει υποψήφιος σε ένα ανατολικό κρατίδιο», σχολίασε ο Όρκαν Κέσεμεν του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Το SPD, στο οποίο εντάχθηκε ο Ντιαμπί το 2008, θεωρείτο ανέκαθεν πιο φιλόξενο για τους αλλοδαπούς σε σχέση με το CDU το οποίο ακολουθεί συντηρητική πολιτική σε θέματα μετανάστευσης. «Συνήθως οι καταγόμενοι από άλλες χώρες ψήφιζαν το SPD ή τους Πράσινους. Αυτό όμως αλλάζει τώρα. Η Μέρκελ εκσυγχρονίζει το CDU», υποστήριξε ο Γκέρο Νόιγκεμπάουερ, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Ο Χούμπερ από την πλευρά του δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ να γίνονται διακρίσεις σε βάρος του μέσα στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. «Στο κόμμα μου πάντα με αντιμετώπιζαν ως Βαυαρό. Είμαι ο Χούμπερ και όχι ο πρώτος μαύρος» είπε, μιλώντας γερμανικά με τη χαρακτηριστική, βαριά βαυαρέζικη προφορά.