Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις μέσα στα όρια που ορίζει η συμφωνία με τη Λιβύη, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Όπως αναφέρει η Daily Sabah, ο Τούρκος υπουργός τόνισε δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διεξάγει έρευνες εντός των συγκεκριμένων θαλάσσιων συνόρων μετά το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Ο Ντονμέζ παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη της Τουρκίας από τη συμφωνία:

«Η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση της χώρας που είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. Είμαστε χώρες που συνορεύουμε στη θάλασσα. Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αυτό δεν έχει σχέση με το ΝΑΤΟ. Είναι μια μάταιη προσπάθεια. Δεν υπάρχει κανένα κενό στο οποίο η Ελλάδα να μπορεί να θεμελιώσει ενστάσεις» επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε: «Όσοι προσπαθούσαν να βγάλουν την Τουρκία από την εξίσωση δεν περίμεναν μια τέτοια κίνηση που μεγεθύνει τη σφαίρα επιρροής της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας ακολουθεί τη δήλωση Ερντογάν περί αγοράς ενός τρίτου γεωτρύπανου: «Όπως ο πρόεδρός μας ανακοίνωσε, θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας με ένα τρίτο γεωτρύπανο όχι στη Μεσόγειο αλλά στη Μαύρη Θάλασσα και πιθανόν και σε διεθνή ύδατα» είπε ο υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για επιτάχυνση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερντογάν: Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε για μία ακόμη φορά τους τόνους στη διένεξη με την Ελλάδα, λέγοντας ότι: «Ο λόγος που η Ελλάδα πνέει μένεα είναι ότι τα χέρια της είναι δεμένα με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, αποκαλώντας τη συγκεκριμένη ενέργεια «διεθνές σκάνδαλο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κανείς δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς εξουσιοδότηση. Θα τις εμποδίσουμε αν συμβούν» είπε.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για να λύσει το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με διάλογο.

«Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, είμαστε υπέρ μιας προσέγγισης που θα εγγυηθεί τα δικαιώματα και των δύο πλευρών κάτω από τις διεθνείς συνθήκες» είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Άγκυρα μπορεί να υπογράψει θαλάσσιες συνθήκες, όπως αυτή με τη Λιβύη, με όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου. Τόνισε μάλιστα ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι μια απάντηση στην Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες που προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από την περιοχή.