Μια γενναία ματιά στα παρασκήνια του μπουρλέσκ θεάματος που κατέκλυσε τις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930 προσφέρει το βιβλίο της Leslie Zemeckis «Behind the Burly Q: The Story of Burlesque in America» (κυκλοφορεί από την 1η Ιουνίου).

Περισσότερες από 80 ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής αποκαλύπτουν τη μεγαλοπρέπεια του ζωηρού παρελθόντος, με τα μπουρλέσκ θεάματα να μετατρέπονται σύντομα στο δημοφιλέστερο είδος διασκέδασης του καιρού.

Τα σέξι σόου έφεραν το χιούμορ και τη λαϊκή ψυχαγωγία στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας, κάνοντας το σεξ και τη δημόσια υπόσχεσή του πόλο έλξης για χιλιάδες πελάτες κάθε βράδυ, που με τις τσέπες γεμάτες αναζητούσαν λίγη «ανορθόδοξη» ψυχαγωγία.

Παρόλα αυτά, η κληρονομιά του μπουρλέσκ και το πόσο γόνιμα μπόλιασε τα κοινωνικά ήθη συχνά παραγνωρίζεται ή διασύρεται, με τις ιστορικές μελέτες να το αφήνουν διακριτικά στο περιθώριο.

Μέσω συνεντεύξεων με μουσικούς, εξωτικές χορεύτριες, ιστορικούς και απλό κόσμο που σύχναζε στα μπουρλέσκ θεάματα, η συγγραφέας προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την αβανταδόρικη ιστορία των λάγνων αυτών παραστάσεων…