Σαν σήμερα, στις 17 Ιανουαρίου του 1942, γεννιέται στο Λούισβιλ της πολιτείας του Κεντάκι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών: ο πυγμάχος Μοχάμεντ Άλι.

Ο Άλι μπαίνει σήμερα στην έβδομη δεκαετία της ζωής του και χθες η οικογένειά του και οι θαυμαστές του τον τίμησαν παρευρισκόμενοι στο Muhammad Ali Centre, όπου και εμφανίστηκε για λίγα λεπτά σε ένα μπαλκόνι για να χαιρετίσει τον κόσμο.

Ο πρώην πυγμάχος κέρδισε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του 56 αντιπάλους του, έχασε πέντε φορές και κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.

Ο Άλι διακρινόταν για την ταχύτητα των κινήσεων του, τη δύναμη και την ευελιξία του. Απέναντι στους αντιπάλους του ήταν προκλητικός αλαζονικός και αυθάδης, ενώ ταυτόχρονα απασχολούσε την κοινή γνώμη για τις θέσεις του πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας.

Ο τίτλος του πρωταθλητή τού αφαιρέθηκε προσωρινά όταν αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1981 και το 1983 διαγνώστηκε με το σύνδρομο Πάρκινσον

Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», που αφιερώθηκε στην αθλητική σταδιοδρομία του, τη ζωή του και τα ιδανικά που υπερασπίστηκε.

Αυτές είναι μερικές από τις πολλές φωτογραφίες της αθλητικής του σταδιοδρομίας: