Τις τελευταίες ημέρες, όσοι παρατηρούν τον νυχτερινό ουρανό ίσως να έχουν παρατηρήσει ότι η Σελήνη λάμπει ασυνήθιστα έντονα.
Απόψε, οι φίλοι της αστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Πανσέληνο του Μαΐου, γνωστή και ως «Πανσέληνος των Λουλουδιών», να φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Η πανσέληνος του Μαΐου, η οποία είναι επίσης γνωστή ως «Πανσέληνος της Βλάστησης» και «Πανσέληνος του Σπόρου», θα εμφανιστεί στο μεγαλύτερο και πιο φωτεινό σημείο της στις 19:56 μ.μ. σύμφωνα με αστρονόμους.
Αν και εκείνη την ώρα ο ήλιος δεν θα έχει δύσει ακόμη, η σελήνη θα φαίνεται πλήρης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Η «Πανσέληνος των Λουλουδιών» θα βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, οπότε μια ανεμπόδιστη θέαση θα διευκολύνει την παρατήρηση.

Όσοι διαθέτουν κιάλια ή τηλεσκόπιο, ενδέχεται να μπορέσουν να διακρίνουν κρατήρες και άλλα μικρότερα χαρακτηριστικά στην επιφάνεια της σελήνης.
Το όνομα «Πανσέληνος των Λουλουδιών» προήλθε από τους ιθαγενείς της Αμερικής, καθώς ο Μάιος είναι ο μήνας που τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν με τον ερχομό της ζεστής εποχής.
Κάθε πανσέληνος του έτους έχει το δικό της ανεπίσημο παρατσούκλι, όπως η «Πανσέληνος του Λύκου» για τον Ιανουάριο, η «Πανσέληνος του Σκουληκιού» για τον Μάρτιο και η «Πανσέληνος του Κυνηγού» για τον Οκτώβριο.
«Με την πάροδο του χρόνου, διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν δώσει ονόματα στις πανσελήνους του σεληνιακού ημερολογίου», αναφέρει η ιστοσελίδα του Βασιλικού Ναυτικού Μουσείου του Γκρίνουιτς (RMG).
«Πολλά από τα παρατσούκλια της σελήνης προέρχονται από την κουλτούρα των ιθαγενών Αμερικανών, για τους οποίους οι φάσεις της σελήνης αποτελούσαν εξίσου σημαντικό μέσο χρονομέτρησης με τον ετήσιο ηλιακό κύκλο, από τον οποίο προέρχεται το σύγχρονο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Ο αριθμός των ονομάτων της σελήνης διαφέρει ελαφρώς από φυλή σε φυλή, αλλά πολλές από αυτές αποδίδουν είτε 12 είτε 13 πανσελήνους ανά έτος. Αυτά τα ονόματα υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από τους αποίκους Αμερικανούς και έχουν εισέλθει στη λαϊκή κουλτούρα», αναφέρει.
Η αποψινή πανσέληνος είναι επίσης γνωστή και ως «μικροσελήνη», καθώς βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, γεγονός που την κάνει να φαίνεται ελαφρώς μικρότερη από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με το RMG, οι παρατηρητές μπορούν να τραβήξουν καλές φωτογραφίες της σελήνης χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή SLR και έναν τηλεφακό 250mm.
Για την καλύτερη απόδοση λεπτομερειών, προτείνεται τηλεφακός τουλάχιστον 500 έως 600mm και, ιδανικά, τηλεσκόπιο με μακρύ εστιακό μήκος.
Οι ειδικοί συνιστούν επίσης τη χρήση πολωτικού φίλτρου που μειώνει τη λάμψη της σελήνης, η οποία μπορεί να είναι ενοχλητική όταν αυτή βρίσκεται στο πιο φωτεινό της σημείο, ειδικά κατά την παρατήρηση μέσω οπτικών βοηθημάτων.
Η επόμενη πανσέληνος γνωστή ως «Πανσέληνος της Φράουλας», θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στις 11 Ιουνίου.
Το όνομά της προέρχεται επίσης από τη Βόρεια Αμερική, καθώς εκείνη την εποχή γίνεται η συγκομιδή των φραουλών.
Οι Ευρωπαίοι την έχουν ονομάσει «Ροζ Σελήνη», ενώ άλλοι πολιτισμοί την αποκαλούν «Καυτή Σελήνη», καθώς σηματοδοτεί την αρχή της θερινής ζέστης.