20
loading

Κάθε ατύχημα που περιλαμβάνει αεροπλάνο είναι συνταρακτικό. Πόσο μάλλον όταν το περιστατικό αφορά δυστύχημα με νεκρούς. Συνθήκη αρκετά συχνή όταν μιλάμε για συντριβές ή πτώσεις αεροσκαφών.

Τα περιστατικά που αφορούν την ελληνική επικράτεια έχουν μείνει στην ιστορία των αεροπορικών τραγωδιών στρέφοντας τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης προς εδώ. Από το πρώτο που καταγράφηκε εντός συνόρων τον Ιούνιο του 1949 όταν ένα αεροσκάφος τύπου Ντακότα που εκτελούσε τη διαδρομή Καβάλα-Αθήνα εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών χάνει το δεξί φτερό του και συντρίβεται στην περιοχή της Μαλακάσας οδηγώντας τους 22 επιβάτες του στο θάνατο, μέχρι την ανείπωτη τραγωδία με την συντριβή της πτήσης 522 των Κυπριακών αερογραμμών Helios Airways ήταν ένα Boeing 737-31S στο Γραμματικό Αττικής. Μία συντριβή που παρέσυρε στο θάνατο 121 συνολικά άτομα.

Μία περίπτωση ωστόσο είχε συγκλονίσει τα εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα όχι μόνο για το χαμό ανθρώπινων ζωών αλλά και για τη φύση του ατυχήματος και το τρομακτικό φορτίο που κουβαλούσε (εν αγνοία πολλών) το αεροσκάφος που συντρίβη. Η πτήση της Swiss Air 316, από Γενεύη για Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου του 1979 κόστισε τη ζωή σε 14 άτομα ενώ θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραία για εκατοντάδες ακόμα.

Το χρονικό της μαύρης μέρας

Το μεγάλο επιβατικό αεροσκάφος της Swissair απογειώθηκε από τη Γενεύη στις 7/10/1986 με προορισμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Στο αεροσκάφος υπήρχαν 154 επιβαίνοντες, 142 επιβάτες και 12 άτομα πλήρωμα. Η πτήση δεν είχε συναντήσει το παραμικρό πρόβλημα και το μόνο που απέμενε ήταν να αγγίξει το έδαφος και να ακινητοποιηθεί.

Φαινομενικά τουλάχιστον όλες οι τυπικές διαδικασίες προσγείωσης από τους δύο πιλότους είχαν ακολουθηθεί κανονικά. Ο διάδρομος που θα χρησιμοποιούταν ήταν ο 15L.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ωστόσο όλα πήγαν στραβά. Σύμφωνα με το πόρισμα της δίκης που ακολούθησε και βγήκε μετά από 4 χρόνια, ένας λάθος χειρισμός από τον κυβερνήτη Φραντς Σμουτς, οδήγησε το αεροσκάφος να μην σταματήσει στο προβλεπόμενο σημείο, να φτάσει στο τέλος του διαδρόμου και να βγει σε παρακείμενο δρόμο.

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που διαχωρίστηκε η ουρά και το μέρος της αριστερής πλευράς της ακάτου. Το αεροπλάνο βρέθηκε στον δρόμο κοντά στο Γκολφ της Γλυφάδας, που παρουσίαζε υψομετρική διαφορά περίπου τεσσάρων μέτρων σε σχέση με το αεροδρόμιο.

Η συμπίεση των τροχών προς τα πάνω είχε ως αποτέλεσμα τον φρικιαστικό θάνατο 14 επιβατών.

Ο πανικός και το τρομακτικό φορτίο

Η Αθήνα έζησε στιγμές κόκκινου συναγερμού. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο σωστικά συνεργεία, ασθενοφόρα αλλά και δυνάμεις της πυροσβεστικής, αφού λόγω της σύγκρουσης είχε εκδηλωθεί φωτιά.

Η άμεση κινητοποίηση των αρχών είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν πάρα πολλές ζωές. Σε κάθε περίπτωση ούτε το πλήρωμα, ούτε οι επιβάτες, ούτε οι διασώστες, ούτε καν οι περίοικοι που βρέθηκαν κοντά στο σημείο της συντριβής, είτε από περιέργεια είτε από ενδιαφέρον να βοηθήσουν, γνώριζαν το βαθμό του κινδύνου που διέτρεχαν.

Το αεροπλάνο δεν έκανε μία συμβατική πτήση. Στις αποσκευές ενός γιατρού υπήρχαν περισσότερα από 450 κιλά ραδιοϊσοτόπων, αλλά και μικρή ποσότητα πλουτωνίου.

Το σοκ που υπέστη το πανελλήνιο ήταν μεγάλο: Ένα αεροσκάφος γίνεται κομμάτια, φτάνοντας μια ανάσα από τα σπίτια των ανθρώπων και το δρόμο πέριξ του αεροδρομίου που τα οχήματα περνούσαν κανονικά.

Ευτυχώς για όλους, τα επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά δεν προκάλεσαν μεγαλύτερο όλεθρο.

Στα «σπλάχνα» του σκάφους της Swiss Air υπήρχαν βιομηχανικά άκοπα διαμάντια, αξίας, τότε, 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Προορισμός του πλούσιου φορτίου η Βομβάη (όπως ονομαζόταν την εποχή).

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του θησαυρού καταστράφηκε μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες τα είχαν αχρηστέψει.

Η δίκη, το πόρισμα και η γλίτσα της βροχής

Η εταιρεία προσπάθησε να φτάσει στην άκρη του νήματος και να δικαιολογήσει με κάποιο τρόπο την τραγωδία. Οι αρχές από την πλευρά τους προσπαθούσαν και εκείνες να φτάσουν στην λύση του γρίφου.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων «έδειξε» τους δύο πιλότους ως υπαίτιους. Οι χειριστές είχαν αργήσει κατά πολύ να κατεβάσουν το αεροπλάνο, χάνοντας περίπου τον μισό αεροδιάδρομο, ενώ η κάθοδος πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την προβλεπόμενη.

Όπως ανέφεραν τα στοιχεία από το μαύρο κουτί το αεροσκάφος ακούμπησε το έδαφος με ταχύτητα 142 κόμβων (περίπου 270 χιλιόμετρα) την ώρα, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά το σύστημα αντίστροφης ώσης, που λειτουργεί ως επιπλέον μηχανισμός φρένου κατά την προσγείωση.

Από την πλευρά της εταιρείας προτάχθηκε το σενάριο ότι υπεύθυνη για το κακό ήταν η  φύση. Για την εταιρεία μία φθινοπωρινή βροχή που έπεσε στην Αττική νωρίτερα εκείνη τη μέρα είχε αφήσει γλίτσα στον διάδρομο. Για την εταιρεία η γλίτσα οδήγησε στο να μην επιβραδυνθεί αποτελεσματικά το αεροσκάφος.

Η δίκη ολοκληρώθηκε μετά από 4 χρόνια με το δικαστήριο να δέχεται το πόρισμα της επιτροπής που είχε επωμιστεί το έργο της διερεύνησης. Ένα μέλος της ομάδας Επιχειρήσεων της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων είχε διαφορετική γνώμη από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τα αίτια του ατυχήματος, δηλώνοντας ότι πίστευε πως το πλήρωμα δεν συνειδητοποίησε την ταχύτητα και την απόσταση προσγείωσης, δεν ακολούθησε την τεχνική προσγείωσης της εταιρείας σε συνθήκες κακής πέδησης, και δεν αξιοποίησε σωστά τα συστήματα πέδησης και ανάστροφης ώσης του αεροσκάφους.

Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5 και 2,5 ετών, αντίστοιχα, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση πολλαπλών σωματικών βλαβών και παρακώλυση της εναέριας κυκλοφορίας.

Οι δύο πιλότοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, το οποίο μετέτρεψε την ποινή τους σε εξαγοράσιμη.

Στην πραγματικότητα δεν πέρασαν ούτε μία ώρα στη φυλακή ενώ έμειναν στην εταιρεία αλλά δεν ξαναπέταξαν ποτέ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Detail for flight Swiss 316

  Πηγή: Wikipedia \"Μετά το δυστύχημα μαθεύτηκε ότι το αεροσκάφος μετέφερε πάνω από 450 κιλά ραδιοϊσοτόπων και μικρή ποσότητα πλουτωνίου. Το πλουτώνιο ήταν στις αποσκευές ενός από τους επιβαίνοντες επί του σκάφους γιατρούς και αγνοούνταν για σύντομο διάστημα μετά από τη συντριβή,[5] αλλά βρέθηκε γρήγορα.[7] Οι Αρχές έλεγξαν τους πυροσβέστες και τους άλλους εργαζόμενους στη διάσωση για τυχόν έκθεσή τους στην ακτινοβολία.\"

 2. avatar Detail for Swissair 316

  Ο πατέρας μου ήταν υποδιοικητής της Αστυνομίας στην Γλυφάδα εκείνη την εποχή (1979) και έσπευσε άμεσα στο σημείο. Το θέαμα ήταν φρικιαστικό. Συνεργείο έκανε \"απόξεση\" του σημείου που είχαν πέσει τα διαμάντια, ακριβώς πάνω στην άσφαλτο του δρόμου του γκολφ, χωρίς όμως επιτυχία. Το σημείο της απόξεσης ήταν ορατό για χρόνια μέχρι που στρώθηκε καινούργια άσφαλτος.
  Το θέμα με τα ραδιενεργά ισότοπα είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη ανησυχία και συνδέθηκε με τον θάνατο του διοικητή της αστυνομίας Γλυφάδας λίγο καιρό μετά, που επίσης ήταν παρόν στο σημείο και εικάζεται ότι ήρθε σε επαφή με το υλικό. Η χήρα του, ζήτησε εκταφή μετά απο χρόνια για να γίνει εξέταση για προσβολή απο ραδιενέργεια.

  1. avatar @@

   Τι απέγινε μ\' αυτό το υλικό γνωρίζετε; Έχετε διαβάσει πουθενά;

 3. avatar ΚΛΜΝΨ

  Αχαχαχχχααααχουχχχχαχαχαχσ!!!

 4. avatar Ρε ΣΕΙΣ

  ΚΙΑΦΟΥ ΕΣΠΑΣ ΤΟΥ ΦΤΕΡΟ ΠΩΣ ΑΠΣΤΟΥΜΙΘΚΑΝ;

 5. avatar gattis

  Ματαξαναπεταξαν ποτές, μήπως θα ήταν καλύτερο;

 6. avatar CS

  Επίσης, οι αεροδιάδρομοι, είναι οι διαδρομές στον αέρα (αερο-διάδρομοι=νοητοί διάδρομοι, ορισμένοι σε 3 διαστάσεις), που κινούνται τα αεροσκάφη όταν πετούν (για να μην πηγαίνει καθένα όπου θέλει, και κουντράνε το ένα με το άλλο στον αέρα). Στο έδαφος τα αεροπλάνα προσγείωνονται σε διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης, και κινούνται σε τροχόδρομους, πριν πάνε στον διάδρομο Α/Π, ή αφού βγούν από αυτόν με φυσιολογικό τρόπο) μετά την προσγείωση. Θα μάθετε ποτέ Ελληνικά???

 7. avatar σουρταφερτας

  και τοτες αρε ποσο καιρο ειχα ν τα κουσω αυτα υπεροχο το αρθρο με γυρισε πισω αναμνησεις σχολικα χρονια αυτα ειναι μπραβο μπραβο!!!!!

 8. avatar Minoshag

  Λέγεται διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης (runway). Ο αεροδιάδρομος (airway) είναι στον αέρα και συνδέει σημεία στη διαδρομή ενός αεροσκάφους.

 9. avatar Πές εκάμασι λάθος

  Γιατί δεν τα διορθώνουν ποτές;

 10. avatar AlΜορ

  Kαι λίγο συντακτικό δεν θα έβλαπτε, για να μην πέφτουν τα αεροπλάνα.....

 11. avatar δεν ξαναπέταξαν ποτές

  Πότες θα μάθεις να γράφεις; Ποτές;

  1. avatar ΔΟΜΗ

   Δραπέτης Δημοτικού ο μπαγλαμάς !

 12. avatar Μλμ

  Γιατι δε μπόρηγαν να ματαξαναπιταξουν..

  1. avatar Κανενας

   Γιατι εσπσαν τα φτερα τους και τα 4

 13. avatar Chris79

  \"...ενω εμειναν στην εταιρεία αλλα δεν ξαναπεταξαν ποτες\".
  Τοτενες; Γιατι εμειναν;

  1. avatar ΑγνωστοςΧ

   Δεν χρειάζεται μόνο πιλότους η εταιρεία. Χρειάζεται και χαμάληδες.

  2. avatar blackpanther

   Είπαμε ποτές, τι δεν καταλαβαίνεις; Πρέπει να το πούμε ουλούθε δηλαδή;

  3. avatar Ερτ12

   Ποσοι εισαντε;Πεσαντε χαμω;

   1. avatar Νικος Κωστοπουλος

    ..μήπως ψήφισες Κούλη..;..διότι φωνάζεις από μακριά ότι είσαι (...)

Παρακαλούμε περιμένετε ...