Ο χρόνος τρέχει γρήγορα. Σαν σήμερα μοιάζει, όταν πριν από πέντε χρόνια έγινε γνωστός ο θάνατος του Γιόχαν Κρόιφ. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» πέθανε στις 24 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Μάλιστα, η τραγική επέτειος για το ποδόσφαιρο της χώρας συμπίπτει με την πρεμιέρα των «οράνιε» στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, στην Κωνσταντινούπολη, κόντρα στην Τουρκία.

«Πέρασαν 5 χρόνια. Μας λείπεις», έγραψε στο Τwitter ο Αγιαξ.

H Eredivisie, η διοργανώτρια Αρχή του ολλανδικού πρωταθλήματος υπογράμμισε: «Το ποδόσφαιρο έχασε έναν από τους αληθινούς σπουδαίους του, πριν από πέντε χρόνια. Θυμόμαστε το θρύλο. Ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους».

Φυσικά, τον Κρόιφ δεν μπορούσε να τον ξεχάσει και η Μπαρτσελόνα, η οποία έγραψε: «Μια ζωή έδινε χρώμα στο ποδόσφαιρο».

Το συγκινητικό μήνυμα του Φαν Σιπ

Ένας από τους ανθρώπους που εργάστηκε μαζί με τον Γιόχαν Κρόιφ, ήταν ο Τζον φαν Σιπ. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας έχει εμπνευστεί από εκείνον, έχει πάρει όσα περισσότερα πράγματα θα μπορούσε και τίμησε τη μνήμη του με μια φωτογραφία μαζί του, έχοντας μάλιστα παρόντα και τον Μάρκο φαν Μπάστεν.

«Το είδωλο μας, η έμπνευσή μας», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας, στην οποία αποτυπώνεται ο θαυμασμός που είχε προς την τεράστια αυτή προσωπικότητα του ποδοσφαίρου, με το καρφωμένο βλέμμα πάνω του…

Ο Χέντρικ Γιοχάνες Κρόιφ, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1947 στο Αμστερνταμ. Ο προπονητής Nέων του Αγιαξ διέκρινε το ταλέντο του μικρού «Γιόπι». Σε ηλικία 10 ετών πήγε στην Ακαδημία του συλλόγου, όπου η μητέρα του εργαζόταν ως καθαρίστρια. Υπέγραψε συμβόλαιο το 1963, 16 ετών, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εκανε ντεμπούτο στην ήττα (3-1) εναντίον της Γκρόνινγκεν στις 15 Νοεμβρίου 1964. Κατέκτησε τον τίτλο το 1966 και τη σεζόν 1966/67 ήταν ο κορυφαίος σκόρερ (33 γκολ). Κέρδισε το πρώτο του Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1971, ακολούθησαν το δεύτερο (1972) και το τρίτο (1973).

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Κύπελλο προστέθηκαν επίσης στη λίστα του. Το 1973 έφυγε για την Μπαρτσελόνα, όπου αναδείχθηκε δύο φορές κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής, όπως και το 1971 με τον Αγιαξ. Στην ηλικία των 31, ο Κρόιφ έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα με τους «μπλαουγκράνα» το 1978.

Τη δεκαετία του 1980 επέστρεψε στο Αμστερνταμ. Στις 6 Δεκεμβρίου 1981, σε ηλικία 34 ετών, αγωνίστηκε εναντίον της Χάρλεμ. Ακολούθησαν δύο εκπληκτικές σεζόν στις οποίες αναδείχθηκε πρωταθλητής. Μετά από μια σεζόν στη Φέγενορντ, με την οποία κέρδισε το νταμπλ, σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο. Στον Αγιαξ επέστρεψε ως προπονητής το 1985. Κέρδισε δύο Κύπελλα και το Κύπελλο Κυπελλούχων στη σεζόν 1986-1987.

Γύρισε ως προπονητής της Μπαρτσελόνα (1988-96), παρουσιάζοντας την περίφημη «Μασία», με την οποία κέρδισε 10 τίτλους, ανάμεσά τους το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1992.

Με την εθνική Ολλανδίας σημείωσε 33 γκολ σε 48 αγώνες. Στα 60α του γενέθλια, ο Αγιαξ απέσυρε το Νο 14 και από το 2018, το στάδιο του Αγιαξ ονομάστηκε σε «Johan Cruijff Arena».

Πώς ο Γιόχαν Κρόιφ επέλεξε τη φανέλα με το Νο 14

Ο Κρόιφ ήταν και ένας από τους μεγαλύτερους προληπτικούς που πέρασαν από τα γήπεδα και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό της φανέλας του.

Στα πρώτα του χρόνια στον Άγιαξ φορούσε τη φανέλα με το Νο 9, μέχρι που ήρθε το ντέρμπι με την Αϊντχόφεν στις 30 Οκτωβρίου 1970. Ο συμπαίκτης του. Τζέρι Μούρεν, δεν μπορούσε να βρει τη φανέλα με το Νο 7 που φορούσε πάντα και ο Κρόιφ, του έδωσε τη δική του με το 9, με τον ίδιο να πάει στη ντουλάπα των αποδυτηρίων για να πάρει μία άλλη.

Η πρώτη που τράβηξε είχε το Νο 14, ο Άγιαξ νίκησε και ο Κρόιφ επέμενε να φορά από εκείνη την ημέρα τη φανέλα το συγκεκριμένο αριθμό. Και επειδή ήταν αυτός που ήταν, κατάφερε να πείσει τους πάντες ότι έτσι πρέπει να γίνει, φορώντας από εκείνη την ημέρα κι έπειτα το 14 και στην εθνική Ολλανδίας.

Διαβάστε ακόμη:

Μεγάλα λόγια του Γιόχαν Κρόιφ για να δεις τη ζωή αλλιώς

Η λαμπερή κληρονομιά του Γιόχαν Κρόιφ

Γιατί ο Γιόχαν Κρόιφ φορούσε διαφορετική φανέλα από τους συμπαίκτες του στο Μουντιάλ 1974