Στο εδώλιο του Εφετείου κάθεται την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου ο Στέργιος Νέζης κατηγορούμενος στην υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ που φέρεται να συνδέεται με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ είναι βασικός πρωταγωνιστής στην πολύκροτη υπόθεση που αφορά στην «μίζα» που φέρεται να έλαβε από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο, το 2003, μέσω εξωχώριας εταιρείας, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι η διαδρομή του μαύρου χρήματος ξεκίνησε από λογαριασμό του Ευάγγελου Μυτιληναίου και σύμφωνα με την κατηγορία, «ξεπλύθηκε» για να φτάσει «καθαρό» στον τελικό αποδέκτη Στέργιο Νέζη.

Ο Στέργιος Νέζης, πρωτόδικα, καταδικάστηκε χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που συνδέεται με το αδίκημα της δωροδοκίας για το οποίο κρίθηκε ότι αν και διαπράχθηκε είχε παραγραφεί με αποτέλεσμα να γλυτώσει την καταδίκη ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο κατηγορούμενος υποχρεώθηκε να καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ για να του χορηγηθεί αναστολή ενώ πρωτόδικα το δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση και δήμευση του ποσού των 250.000 ευρώ που, κατά την κατηγορία, ήταν η «μίζα» που δόθηκε.

Οι ισχυρισμοί των δυο κατηγορουμένων ότι δεν κρυβόταν κάτι ύποπτο πίσω από την επιλογή τους να διακινήσουν 250.000 ευρώ μέσω εξωχώριας εταιρίας δεν έπεισε τους δικαστές. Απολογούμενοι είπαν  πως τα χρήματα είχαν σχέση με μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 1999 και παραδόθηκε το 2003.  Ωστόσο, δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πειστικά πώς τα χρήματα κατατέθηκαν άπαξ παρά τον ισχυρισμό πως η μελέτη γινόταν σταδιακά.

Ο Στέργιος Νέζης προέβαλε τον ισχυρισμό πως έλαβε τα χρήματα μέσω εξωχώριας εταιρείας για λόγους φοροαποφυγής ενώ ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε την ευθύνη  στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.

 Υπενθυμίζεται ότι η πρωτόδικη απόφαση απαγγέλθηκε στους κατηγορούμενους τον Ιούνιο του 2020 λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος είχε υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων καθώς χαρακτηρίστηκαν από νομικούς «διατάξεις πλυντήριο» και οδήγησαν σε ξαφνικό θάνατο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς. Οι επίμαχες διατάξεις τροποποιήθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ.