Το δρόμο προς τις φυλακές πήρε ο 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής που κατηγορείται ως «εγκέφαλος» του πολυμελούς κυκλώματος αρχαιοκαπήλων που εξαρθρώθηκε προ ημερών από τις αστυνομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ο 66χρονος, μετά την απολογία του ενώπιον του α’ ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέως, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Την ίδια τύχη είχε ένας ακόμη εκ των συλληφθέντων που φέρεται να είχε «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην υπόθεση και κλήθηκε να δώσει σήμερα εξηγήσεις στις ανακριτικές αρχές.

Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 45 άτομα σε 13 διαφορετικούς νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, από τους οποία τρεις προφυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι -στην πλειονότητά τους «περιφερειακά» μέλη της σπείρας- αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και κατά περίπτωση με καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Ο 66χρονος, που κατηγορείται ότι διοχέτευε αρχαία νομίσματα και αντικείμενα σε αρχαιοκάπηλους και οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, αρνήθηκε τις πράξεις που του καταλογίζονται, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους συναλλαγές, ενώ επικαλέστηκε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Κατά την απολογία του, φέρεται, ακόμη, να αμφισβήτησε την αξία των ευρημάτων, τονίζοντας ότι αυτή είναι μηδαμινή.

Να σημειωθεί ότι στην κατοχή του πολυμελούς κυκλώματος βρέθηκαν περίπου 9.500 αρχαία νομίσματα που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια, καθώς επίσης χρυσά επιστόμια, κοσμήματα, αγαλματίδια, βυζαντινές εικόνες και πλήθος άλλων αντικειμένων, μαζί με καταλόγους αρχαιοτήτων, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και όπλα. Η αξία των ευρημάτων εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της υπεξαίρεσης αρχαίων αντικειμένων, της παράνομης ανασκαφής και της οπλοφορίας.