Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε συναντήσει τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα και έθεσε επιτακτικά θέμα απελευθέρωσης του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται από τον περασμένο Μάιο στις αλβανικές φυλακές και ενώ έχει εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας.

Χθες, o κεντρικός δρόμος της πόλης πλημμύρισε από κόσμο που διαμαρτυρήθηκε για την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου παρουσία μάλιστα των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Ζέρβα.  Ο Κώστας Μπακογιάννης βρέθηκε μάλιστα στην συγκέντρωση και με την ιδιότητα του Προέδρου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40.

Και οι δυο δήμαρχοι επισήμαναν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αλλά αξίες όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τα πολιτικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτες.

Η διαμαρτυρία έγινε καθώς εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία για να ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης αλλά και γιατί η οργή του κόσμου ξεχειλίζει καθώς οι αλβανικές αρχές με διάφορα προσχήματα δρομολογούν επαναληπτικές εκλογές προκειμένου να μην αναλάβει ποτέ το αξίωμα ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος.

Στο όριο οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας

Την ίδια ώρα, οι  ελληνο-αλβανικές σχέσεις βρίσκονται στο μεταίχμιο και η Αθήνα έχει ενημερώσει τους αρμόδιους σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, ενώ έχει προειδοποιήσει τα Τίρανα με βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην ΕΕ.

«Με τον τρόπο που λειτουργεί η αλβανική πλευρά μάλλον πυροβολεί τα πόδια της», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σαφές μήνυμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς προς την Αλβανία.

«Ζήτησα από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ να καταστήσει απόλυτα σαφές στην Αλβανία ότι η αυτή η υπόθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανάχωμα, τείχος στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας και του αλβανικού λαού» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι αργά για να αποκατασταθεί η αδικία που έχει σημειωθεί προς το πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη και ξεκαθάρισε ότι καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επαφή με τον Μπελέρη η Ελλάδα

Την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκε στην φυλακή τον προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος ως απεσταλμένος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ακατανόητο για την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ πως ένας άνθρωπος που έχει εκλεγεί και δεν έχει δικαστεί δεν μπορεί να μεταβεί στο γραφείο του δημάρχου για να ορκιστεί. Κράτος δικαίου, τεκμήριο αθωότητας και σεβασμός των πολιτικών δικαιωμάτων έχουν καταπατηθεί με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Προσπάθησαν να ματαιώσουν την συγκέντρωση

Ο εκνευρισμός και στην αλβανική πλευρά είναι έντονος και αυτό φάνηκε χθες από την προσπάθεια να δυναμιτίσουν το κλίμα στη Χιμάρα καθώς επιχείρησαν να ματαιώσουν τη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, υπήρχε απαγόρευση για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, ωστόσο οι διοργανωτές δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν κανονικά.

Τελικά, οι Αρχές έκαναν πίσω διαμηνύοντας ότι η συγκέντρωση γίνεται με την ευθύνη των διοργανωτών και πως δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι θα επιχειρούσαν να παρεισφρήσουν ακροδεξιά στοιχεία.

Ο ίδιος ο κ. Μπελέρης μίλησε σε ελληνικά ΜΜΕ από την φυλακή και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να δικαιωθεί.

«Είμαι μια χαρά, είμαι δυνατός. Περιμένω. Έχουν περάσει 3 μήνες, είμαι αποφασισμένος να κάτσω εδώ όσο χρειαστεί, για να ορκιστώ δήμαρχος και να πάω εκεί που με όρισε ο λαός της Χειμάρρας», είπε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα κατήγγειλε ότι η μόνη αιτία που βρίσκεται μέσα στη φυλακή είναι «η υφαρπαγή των περιουσιών από τους γηγενείς Έλληνες κατοίκους, για λογαριασμό στρατηγικών επενδυτών που κυρίως είναι φίλοι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».