Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία έχουν μουδιάζει τη διεθνή κοινότητα και έχουν στρέψει τα βλέμματα στους γείτονές μας που μετρούν τις πληγές τους. Καθώς οι αναζητήσεις στα συντρίμμια για ζωντανούς συνεχίζονται και όλες οι χώρες δίνουν τη δική τους χείρα βοηθείας ο χρόνος μετρά αντίστροφη για την προσφυγή των Τούρκων στις κάλπες ενώ το μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαντάζει πιο αβέβαιο από ποτέ.

Το κύμα αλληλεγγύης από την Ελλάδα και οι δημοσιεύσεις που έπεσαν «βροχή» στα social media για τα «αδέλφια Έλληνες» αναπτέρωσαν την ελπίδα πως οι ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές σχέσεις θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν.

Σεισμός Τουρκία
Εικόνα από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

Μπορεί όμως ένας σεισμός να αλλάξει την κατάσταση τόσων ετών; Το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στα τουρκοσυριακά σύνορα θα επηρεάσει τον Ερντογάν και τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στη χώρα του τον Μάιο; Η καταστροφή στη γειτονική μας χώρα και τη Συρία μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μία νέα μεταναστευτική κρίση;

Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο διεθνολόγος, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και συνεργάτης του Hellenic American Leadership Council (HALC) Αλέξανδρος Δρίβας.

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και Τουρκίας – Κύπρου δεν εξαρτώνται από τη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών»

Ξεκαθαρίζοντας πως ο ανθρώπινος πόνος είναι τεράστιος και πως η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν πολύ καλά που έστειλαν βοήθεια ο Αλέξανδρος Δρίβας υπογραμμίζει πως οι σχέσεις των κρατών δεν εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει, δεν ξέρω με ποιον τρόπο να το πούμε στην Ελλάδα. “Μην τσιμπάμε λέω εγώ και είναι η δική μου άποψη» τονίζει.

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και Τουρκίας – Κύπρου δεν εξαρτώνται από τη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών. Αυτό έχει αποδειχθεί και από την προηγούμενη σεισμογενή περίοδο όπου έγινε προσέγγιση μεταξύ των λαών αλλά μετά από λίγα χρόνια, όταν “ανέβηκε” στην εξουσία ο Ερντογάν, η Τουρκία προώθησε αυτά που προωθεί και σήμερα» σημειώνει.

«Μην ξεχνάμε όμως πως στην αρχή η Τουρκία δεν ήθελε να δεχτεί τη βοήθεια της Κύπρου γιατί δεν την αναγνωρίζει. Την ώρα που γινόταν η καταστροφή η Τουρκία εξέδωσε Navtex ανοιχτά της Χίου και της Κρήτης. Δεν πρόκειται να αλλάξουν γεωπολιτικά οι σχέσεις λόγω των σεισμών. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν στο ακέραιο ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι πως ίσως η Τουρκία αναβάλει σε έναν βαθμό τα ήδη εκπονημένα σχέδιά της για μεταγενέστερη περίοδο στην οποία θα νιώθει ισχυρή» συμπληρώνει.

Ο Ερντογάν στα χαλάσματα
Ο Ερντογάν σε επίσκεψή του στους σεισμόπληκτους

«Το τουρκικό κράτος είναι με τη χούφτα ανοιχτή και περιμένει βοήθεια»

Εστιάζοντας στις δυνατότητες της γειτονικής μας χώρας που σύμφωνα με τον ίδιο «σε επίπεδο κράτους αλλάζουν» ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας μας λέει: «Η Τουρκία τώρα δεν μπορεί να κάνει τον “νταή”, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Αμερική. Το τουρκικό κράτος είναι με τη χούφτα ανοιχτή και περιμένει βοήθεια».

«Οι φονικοί σεισμοί έχουν αποδυναμώσει την Τουρκία τη δεδομένη στιγμή. Αρκεί να πούμε ότι οι προς ώρας εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτή η τραγωδία που συνέβη στην Τουρκία μπορεί να στοιχίσει τη χώρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι και 16 δισ. δολάρια.

Μιλάμε για ένα ιλιγγιώδες ποσό το οποίο η Τουρκία δεν το διαθέτει. Τα συναλλαγματικά αποθέματά της είναι ήδη εξαντλημένα εδώ και καιρό. Αρκεί να πούμε πως τον περασμένο Οκτώβριο (2022) ο πληθωρισμός έφτασε το 85%. Και οι ίδιες οι αγορές με το που έγινε ο σεισμός λίγη ώρα μετά ”ξετίναξαν” την ήδη ”ξετιναγμένη” τουρκική λίρα.

Η οικονομική καταστροφή της Τουρκίας είναι τεράστια και θα έχει απόνερα για πολλά χρόνια γιατί δεν ”χτυπήθηκε” μία υγιής οικονομία, ”χτυπήθηκε” μία οικονομία η οποία ήταν βεβαρημένη» εξηγεί.

Ο Ερντογάν στα χαλάσματα
Φωτογραφία από την επίσκεψη του Ερντογάν στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον σεισμό

«Οι εκλογές στην Τουρκία βρίσκονται στον αέρα»

«Ήδη το κομμάτι της Τουρκίας που έχει πληγεί το έχει κηρύξει ο Ερντογάν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι και τις εκλογές (για τρεις δηλαδή μήνες)» διευκρινίζει ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και συνεργάτης του Hellenic American Leadership Council (HALC).

«Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε η Τουρκία στο μέλλον να αποφύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ οι εκλογές βρίσκονται στον αέρα. Δεν σημαίνει όμως πως μία αναβολή των εκλογών από την πλευρά του Ερντογάν θα του κάνει και καλό. Ο κόσμος στην Τουρκία ήδη τον βρίζει. Τον θεωρεί υπεύθυνο. Στα κράτη όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές την ευθύνη οι άνθρωποι την αποδίδουν στην κυβέρνηση» δηλώνει ο Αλέξανδρος Δρίβας.

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι θα πάθει μεγάλη δημοσκοπική ζημιά. Πάρα πολλοί ήδη στην Τουρκία λένε ότι πολλά κτήρια από αυτά που κατέρρευσαν έχουν υποστεί τις ζημιές γιατί είναι κακοφτιάγμενα και πως δεν έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί αλλά αυτό έγινε γιατί οι κατασκευαστές ήταν φίλοι του Ερντογάν» σημειώνει.

Αλέξανδρος Δρίβας
Ο Αλέξανδρος Δρίβας (τη φωτογραφία παραχώρησε στο Newsbeast ο ίδιος)

«Η Ευρώπη ήδη έχει δείξει ότι διαχωρίζει το κομμάτι το συναισθηματικό και το βαθιά ανθρώπινο από την κυβέρνηση του Ερντογάν»

Μιλώντας για την Ευρώπη ο Αλέξανδρος Δρίβας δηλώνει πως «ήδη έχει δείξει ότι διαχωρίζει το κομμάτι το συναισθηματικό, το βαθιά ανθρώπινο, την τραγωδία του τουρκικού λαού που είναι ένα πράγμα από το άλλο που είναι η κυβέρνηση του Ερντογάν».

«Δεν βλέπω ότι θα αλλάξουν δραματικά οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας γιατί η Σουηδία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή και ξέρουμε ότι λίγες ημέρες πριν ο Ερντογάν την κατηγορούσε πως υποθάλπει την τρομοκρατία και την εκβίαζε δείχνοντας ότι δεν θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία αυτή τη στιγμή κρατά τα κλειδιά της όποιας ανθρωπιστικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία» λέει.

«Ο Ερντογάν δεν θέλει όμως να δείξει πως είναι με ανοιχτή τη χούφτα. Από τη στιγμή που σε αυτές τις εκλογές παίζει έτσι και αλλιώς τα ρέστα του δεν θα κάνει καμία έκπληξη να είναι άτεγκτος περισσότερο από ότι ήταν πριν στις σχέσεις του με τη Δύση. Έτσι θα μπορέσει να πει στο κοινό του ακόμη και για να το συσπειρώσει πως ”ορίστε για να μας βοηθήσουν να βγούμε από τα συντρίμμια μας εκβιάζουν, θέλουν την Τουρκία στο πιάτο”» προσθέτει.

«Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς, ανεξάρτητα εάν συμφωνεί ή όχι το εξώφυλλο του Charlie Hebdo της Γαλλίας που εκφράζει μια σκοτεινή χαιρεκακία απέναντι στην Τουρκία και λέει ”σεισμοί στην Τουρκία” και από κάτω ”δεν χρειάστηκε να στείλουμε τανκς”. Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια έχει καταφέρει με τις κινήσεις της να δυσαρεστήσει τη Δύση με αποτέλεσμα πολιτισμένες χώρες, όπως είναι η Γαλλία να έχουν τέτοια εξώφυλλα. Αυτά απηχούν κάπου» σημειώνει ο διεθνολόγος.

Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo για την Τουρκία:

«Οι δυνατότητες και οι προτεραιότητες της Τουρκίας αλλάζουν»

«Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι πως οι δυνατότητές της και οι προτεραιότητές της αλλάζουν. Δεν είναι προτεραιότητά της για παράδειγμα αυτή τη στιγμή να ”παζαρέψει” με τη Λιβύη και δεν μπορεί τώρα να σηκώσει το ανάστημα στη Δύση. Είναι μία χώρα που χρειάζεται βοήθεια. Μην ξεχνάμε πως την προηγούμενη ακριβώς ημέρα από τον σεισμό o Σουλεϊμάν Σοϊλού έλεγε στον αμερικανό πρέσβη να πάρει τα βρώμικα χέρια του από την Τουρκία. Λίγες ώρες μετά όμως είπε πως ο κρατικό μηχανισμός της Τουρκίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλη αυτή την καταστροφή και κάλεσε διεθνή βοήθεια.

Όταν θες να λέγεσαι ”περιφερειακή δύναμη” τόσο καιρό και βγαίνεις από τις πρώτες ώρες και λες ”θέλουμε βοήθεια και είμαστε χέρια άλλων” καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς γιατί τα κράτη δεν ξεχνούν.

Ο Ερντογάν είναι σε αδύναμη θέση και τα κράτη σκέφτονται ήδη πως θα τον πιέσουν. Τα κράτη δεν σκέφτονται όπως εμείς, τι θέλει ο γείτονας και πώς θα τον βοηθήσουμε, κοιτάνε τα συμφέροντά τους» διαμηνύει ο διεθνολόγος.

«Οι άνθρωποι θα σκεφτούν να μεταναστεύσουν και να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή»

Κόσμος φεύγει από την Τουρκία μετά τον σεισμό
Με όσα πράγματα μπορούν στα χέρια άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την Τουρκία μετά τον σεισμό

«Είναι πιθανό να δούμε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα» τονίζει μέσω του Newsbeast ο διεθνολόγος, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και συνεργάτης του Hellenic American Leadership Council (HALC) Αλέξανδρος Δρίβας.

«Μετρήσεις που είναι αξιόπιστες, για την ώρα, αναφέρουν πως αυτοί οι σεισμοί επηρέασαν και θα επηρεάσουν στην καθημερινότητά τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από το 1/4 της Τουρκίας. Επομένως, όταν μιλάμε για μία τέτοια καταστροφή σε ένα κράτος το οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά για να βοηθήσει τους πληγέντες και έχει εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους με το ”καλημέρα” σαφώς αυτοί οι άνθρωποι θα σκεφτούν να μεταναστεύσουν, να πάνε κάπου αλλού και να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή» μας λέει.

«Η Ελλάδα σε αυτό το θέμα αλλά και η Κύπρος πρέπει να εκπονήσουν σχέδια για τους μετανάστες γιατί είναι κοντά στις χώρες που επλήγησαν και σε αυτές μπορεί να έρθουν οι πληγέντες» υπογραμμίζει κλείνοντας ο Αλέξανδρος Δρίβας.