Απαντήσεις στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του έδωσε και με την τριτολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι πολίτες», είπε, «θα λάβουν άμεσα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα διαπιστώσουν οι ίδιοι πόσο φόρο θα πληρώσουν. Η πραγματικότητα ή θα επιβεβαιώσει εμάς ή εσάς. Προσμετρώ το γεγονός ότι υπερψηφίζετε την μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει πάρει περισσότερα μέτρα από άλλες χώρες αλλά σημείωσε ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε προϋπολογισμός μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις του κόστους της ενέργειας. Επαναλαμβάνω ότι η απάντηση πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή για να σπάσει ο φαύλος κύκλος στήριξης του φυσικού αερίου με την ηλεκτροπαραγωγή. Δεν μπορούμε να γεννήσουμε χρήματα από το πουθενά γιατί κάποιος τελικά θα τα πληρώσει».

Υποστήριξε την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι είναι δίκαιη γιατί στηρίζει τους ευάλωτους. Παραδέχθηκε ότι υπήρχε αδικία για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και γι αυτό ένα κομμάτι της αύξησης θα επιστραφεί γιατί όπως είπε «ματώνουν δυσανάλογα πολύ από τις αυξήσεις».

Όσον αφορά στα υπερκέρδη είπε ότι χαίρετε που υπάρχει συμφωνία αλλά μέμφθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ενώ ήδη ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την φορολόγηση των υπερκερδών εκείνος έμεινε στον λόγο που είχε γράψει.

«Ας συμφωνήσουμε ότι πράγματι η ΡΑΕ θα δει που είναι τα υπερκέρδη αλλά θα λάβει υπόψη της ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις γιατί η ΔΕΗ έδωσε σημαντικές εκπτώσεις και με βάση αυτούς τους υπολογισμούς εδώ είμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την τριτολογία του με μια μικρή ιστορική αναφορά όπως είπε:

«Καλό είναι να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς. Δεν έληγε η θητεία της κυβέρνησης. Χρησιμοποιήσατε την δυνατότητα που σας έδινε το Σύνταγμα και σύρατε την χώρα σε εκλογές με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Ήρθατε τάζοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια. Η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ακόμα 18 μήνες. Εσείς είπατε ψέματα στον λαό ότι θα καταργήσετε πλήρως των ΕΝΦΙΑ, εσείς βάλατε υπουργό οικονομικών τον Βαρουφάκη, το asset, και οδηγήσατε την χώρα στο δημοψήφισμα και την φέρατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και εμείς σας στηρίξαμε για να μην πάει η χώρα στον βρόντο».