Συνέντευξη στο CNN έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το θέμα των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές κύμα χτυπήματος για περίπου δέκα ημέρες. Είχαμε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 43-45 βαθμούς, δεν είχαμε τέτοιο κύμα για πολλά χρόνια και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Καταφέραμε να τα σβήσουμε σχεδόν όλα, αλλά μερικά από αυτά έγιναν μεγάλα, οπότε κάποια στιγμή έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα. Κάναμε ό, τι καλύτερο μπορούσαμε, εκκενώσαμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ευτυχώς καταφέραμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Είχαμε μόνο μία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Έτσι, η πολιτική προστασία μας από αυτή την άποψη έκανε εξαιρετική δουλειά. Είμαστε όμως αντιμέτωποι με μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, σημαντικός αριθμός δασών έχουν καταστραφεί και φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν στο εξής περιοχές όπως η Μεσογειακή.

Αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, μιλήσατε για τις πυρκαγιές στη Σικελία, στην Αλγερία, στην Τουρκία, αυτή είναι η κλιματική κρίση, που εντυπωσιάζει εδώ και τώρα. Και είναι πραγματικά καιρός για όλους μας να σοβαρευτούμε πολύ τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να πω ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Όπως γνωρίζετε έχουμε θέσει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, και ελπίζουμε και ο στόχος είναι να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι έως το 2050. Έτσι, αυτοί είναι φιλόδοξοι στόχοι, η καλή σκέψη είναι ότι διαθέτουν τα χρηματοδοτικά μέσα τώρα, για να υποστηρίξουν τέτοιου είδους πολιτικές. Φυσικά χρειαζόμαστε τους ανθρώπους στο πλοίο. Και μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα βρισκόταν στο μέτωπο της απεξάρτησης από τον άνθρακα, ακόμη και πριν από την κρίση.

Πίσω στο 2019 ανακοίνωσα ότι μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα σβήσουμε όλη μας τη φωτιά από άνθρακα, στην περίπτωσή μας τα σχέδια ηλεκτρικής ενέργειας για λιγνιτική πυρκαγιά, και δουλέψαμε πολύ σκληρά με τις τοπικές μας κοινότητες, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μεταβάσεις να δουλέψουμε γι ‘αυτούς και ότι θα δημιουργήσουμε στην πραγματικότητα περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν.

Πρέπει όμως να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι αυτός είναι μονόδρομος. Ότι αυτή είναι μια κρίση που απλώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από δηλωμένες δηλώσεις και πρέπει να βάλουμε τα χρήματά μας στο στόμα μας. Και σίγουρα σκοπεύω η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».

Ακολούθως ανέφερε ότι: «Αυτό θα είναι ένα ξυπνητήρι. Αυτό και άλλες καταστροφές γίνεται και γίνεται πραγματικότητα για τη νεότερη γενιά, πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τον τρόπο που χτίζουμε τα κτήριά μας, τον τρόπο που καλλιεργούμε τα τρόφιμά μας, τον τρόπο που κυκλοφορούμε. Αυτό πρέπει να συμβεί με έναν τρόπο για να ξεκινήσει τώρα».

Τέλος, ο Κυριάκος Μτσοτάκης δήλωσε: «Πρώτα απ ‘όλα είχα την ευκαιρία να μιλήσω εκτενώς με τη γραμματέα Κέρι και χαίρομαι που αυτή είναι μια πολύ σημαντική ατζέντα για τη νέα διοίκηση του Μπάιντεν. Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα σε εμάς είναι πολύ καλύτερα και νομίζω ότι η τρέχουσα διοίκηση αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν το προβάδισμα όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και φυσικά το ότι είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα είναι ένα καυτό στοίχημα καινοτομίας.

Επειδή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα χωρίς σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και χωρίς σημαντική καινοτομία. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος για το ρόλο που μπορούμε να παίξουμε εμείς, αλλά χρειαζόμαστε όλους τους μεγάλους παίκτες. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, όλοι πρέπει να κάνουν το μερίδιό τους».

πηγή: Καθημερινή