Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, πριν την παρέλαση στο Σύνταγμα, θα προβληθούν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Εν τω μεταξύ αύριο θα έχουν διμερή επικοινωνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Και μπορεί να πρόκειται για ένα εθιμοτυπικό τηλεφώνημα, ωστόσο δεν εκλείπει ούτε ο συμβολικός του χαρακτήρας αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενο. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ μπαίνουν σε νέα βάση, καθώς ενεργοποιείται για πρώτη φορά η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου με το Οβάλ Γραφείο σε μία περίοδο, όπου κρίσιμα διεθνή ζητήματα απαιτούν ειδικούς χειρισμούς.

Άλλωστε, την ίδια ημέρα συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και συνολικά στις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα.

Οι «αξιακοί δεσμοί» Ελλάδας – ΗΠΑ

Χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στη Βάση της Σούδας και εστίασε στους «αξιακούς δεσμούς» που συνδέουν Ελλάδα και ΗΠΑ.

«Αυτή την εβδομάδα καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεσμοί, οι οποίοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί. Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Thomas Jefferson», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μεταξύ άλλων είπε: «Η βάση της Σούδας αποτελεί σημείο αναφοράς της Αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ. Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζω ακόμα την απόφαση του Προέδρου Biden αλλά και την προσωπική του δέσμευση να προάγουμε την σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο».