Είναι σπάνιο στην Ελλάδα να περάσει μια εβδομάδα χωρίς να δουν το φως της δημοσιότητας νέες καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του υπουργείου Εξωτερικών. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εμφανίζονται να έχουν λάβει πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις από τα κονδύλια του ΥΠΕΞ.

Τα παραπάνω σχολιάζει ο Economist καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Οι περισσότερες ΜΚΟ συστάθηκαν με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου υπό την αιγίδα της Hellenic Aid, το τμήμα ενίσχυσης στο εξωτερικό. Μέρος του προγράμματος ήταν να ενισχυθούν οι δεσμοί με τις αναδυόμενες δημοκρατίες στα δυτικά Βαλκάνια. Τότε η Ελλάδα έδωσε 600 εκατ. ευρώ σε πακέτα ανάπτυξης στους γείτονες της. Περίπου 87 εκατ. ευρώ πήγαν σε ΜΚΟ την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός από το 200 μέχρι το 2004, ενώ περίπου 30 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί που πήγαν σύμφωνα με τους ανακριτές», αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.

Σκληροπυρηνικοί ακτιβιστές του ΠΑΣΟΚ ήταν υποστηρικτές των Σέρβων στο Γιουγκοσλαβικό, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου παρείχε «τεχνική και οικονομική βοήθεια στο καθεστώς του Σλόβονταν Μιλόσεβιτς. Όταν όμως ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός το 2009, διέταξε έρευνα για τις δραστηριότητες των ΜΚΟ.

«Το σκάνδαλο ντροπιάζει τον κ. Παπανδρέου. Αυτό το σκάνδαλο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές του να κάνει μια πολιτική επιστροφή. Και θα υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις από Έλληνες φοιτητές που θα παρακολουθούν τις ομιλίες του σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Αμερικής. Θα πρέπει να προσέχει τα βήματά του».