Σχέδιο Νόμου για το πολιτικό χρήμα και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να αποτελέσει τη βάση διαβούλευσης τόσο με τους κυβερνητικούς εταίρους όσο και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ή άλλους φορείς είναι έτοιμος να παρουσιάσει στον Αντώνη Σαμαρά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» κάνει λόγο για απαίτηση της κοινωνίας για ένα νέο πολιτικό ήθος, που θα συνδυάζει αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, και εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει στο συνέδριό της να προσδιορίσει με σαφήνεια το στρατηγικό της στίγμα. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρεται με ικανοποίηση στο πλεόνασμα που παρουσιάζουν πλέον οι ΟΤΑ, επισημαίνοντας πως η κινητικότητα των υπαλλήλων, όσον αφορά τους ΟΤΑ, θα πρέπει να είναι εξειδικευμένη.

Ακολουθεί απόσπασμά από τη συνέντευξη…

– Για τέταρτο μήνα ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της Αυτοδιοίκησης εμφανίζεται πλεονασματικός. Πολλοί μιλούν για πλασματικά στοιχεία, δεδομένων και των περικοπών που έχουν λάβει χώρα. Τι απαντάτε;
Η γλώσσα της αλήθειας είναι η μόνη που γίνεται πλέον κατανοητή από μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά. Και αυτήν έχουμε αποφασίσει κατά αποκλειστικότητα να χρησιμοποιούμε. Οταν αναλάβαμε το υπουργείο Εσωτερικών τον Ιούνιο του 2012, οι άμεσες οφειλές των δήμων ξεπερνούσαν τα 2,5 δισ. ευρώ, με ένα δισ. ευρώ εξ αυτών να αφορά τις τοπικές οικονομίες που στέναζαν από έλλειψη ρευστότητας. Θυμίζω: 74 δήμους που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, απλήρωτα προνοιακά επιδόματα 5 μηνών για καρκινοπαθείς και ΑμεΑ, απλήρωτοι μεταφορείς μαθητών, θέρμανση σχολείων, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθυστερήσεις στην καταβολή της ΣΑΤΑ κ.λπ.

Πήραμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις. Εξορθολογίσαμε τα οικονομικά, κρατήσαμε όρθιους τους δήμους, στηρίξαμε τα κοινωνικά δίκτυα αποπληρώνοντας τις οφειλές σε προνοιακές δράσεις κατά προτεραιότητα, εξοφλήσαμε 1.047 έργα του «Θησέα» που εκκρεμούσαν από το 2011 και χάρη στη σφιχτή διαχείριση επιτύχαμε να βγάλουμε πλεόνασμα το 2012 και να μπούμε επίσης με πλεόνασμα 386,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2013. Κάτι που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα τόσο από την Ευρώπη όσο και από τους Διεθνείς Οργανισμούς.

-Σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων και εργαζομένων, η μείωση των πόρων και η επικείμενη διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων θα θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των κοινωνικών δομών των δήμων με προφανή δυσμενή αποτελέσματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η Αυτοδιοίκηση θα σηκώσουν το βάρος που τους αντιστοιχεί στα θέματα της κινητικότητας υπαλλήλων, όπως άλλωστε πρώτοι το έκαναν και στα ζητήματα της οικονομικής εξυγίανσης και των απαραίτητων περικοπών. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει τυφλά και οριζόντια για να μη θέσουμε σε κίνδυνο ζωτικές λειτουργίες των δήμων και των κοινωνικών τους δικτύων. Η συνταγματική ιδιαιτερότητα των ΟΤΑ τούς διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αρα, τα κριτήρια αξιολόγησης θα πρέπει να είναι εξειδικευμένα. Επίσης, προτάσσουμε την ενδο-αυτοδιοικητική κινητικότητα και επιδιώκουμε κάθε απόφασή μας να συμβάλει στην εξυγίανση των δήμων με ιδιαίτερα αυξημένο μισθολογικό κόστος.

– Το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα για τα δάνεια των κομμάτων και τα δημοσιεύματα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη για ριζική αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Ποιες είναι οι δικές σας προθέσεις;
Είμαι έτοιμος να παρουσιάσω στον πρωθυπουργό Σχέδιο Νόμου για το πολιτικό χρήμα και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, προκειμένου, μετά την έγκρισή του, αυτό να αποτελέσει τη βάση διαβούλευσης τόσο με τους κυβερνητικούς εταίρους όσο και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ή άλλους φορείς.

Εχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις παλιότερες προτάσεις, τις παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος όπως ανέκυψαν μέσα από την πρακτική εφαρμογή του, τα θετικά χαρακτηριστικά του αμερικανικού και των ευρωπαϊκών συστημάτων, τις παρατηρήσεις της Greco, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων φορέων. Γνωρίζω εξ αρχής την ισχυρή βούληση του Ελληνα πρωθυπουργού ν’ αλλάξει τα πράγματα, αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας για ένα νέο πολιτικό ήθος, που θα συνδυάζει αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

– Με δεδομένη τη σύγκλιση του 9ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ποιο κατά την άποψή σας θα πρέπει να είναι το μήνυμα και το πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να αποσταλεί στους πολίτες;
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δείξει την κορυφή και να περιγράψει το δρόμο, προσδιορίζοντας με σαφήνεια το στρατηγικό της στίγμα και συνομιλώντας με τον κόσμο που έρχεται. Η απελευθέρωσή μας από τα μνημονιακά διλήμματα του χθες και η ξεκάθαρη οριοθέτηση ενός νέου ρεαλιστικού οράματος για την Ελλάδα μετά την κρίση θα μας ξαναταυτίσει ως παράταξη με κορυφαίες εθνικές επιλογές όπως στο παρελθόν.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δείξουμε όλοι εμπράκτως εμπιστοσύνη στη νεότερη γενιά, η οποία έχει κάθε δικαίωμα να συνδιαμορφώσει το μέλλον μέσα στο οποίο θα κληθεί να ζήσει.