Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας ήδη δουλεύουν πάνω στην επόμενη μέρα, η οποία όπως έδειξαν και οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, θα είναι αρκετά κοντινή. Εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν μετά την ευρεία νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 9,34% (όπως καταγράφεται στο 96,57% της ενσωμάτωσης στην επικράτεια) και την προαναγγελία του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη Εθνικών Εκλογών.

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας πιστώνεται και προσωπικά στον αρχηγό του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επικράτησε για πρώτη φορά επί του αντιπάλου του στις κάλπες, ενώ ηγήθηκε της ΝΔ σε εκλογική νίκη μετά το 2012.

Τα τελευταία χρόνια, η Νέα Δημοκρατία έχει καταγράψει απανωτές εκλογικές ήττες. Σε εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές, στο δημοψήφισμα το ζοφερό καλοκαίρι του 2015, ακόμα και στην πρόταση στήριξης του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του 2016, «κουβαλώντας» τις δύο πρόσφατες εκλογικές ήττες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Χάραξε τη νέα πορεία του κόμματος και έδωσε το στίγμα της μετά Σαμαρά εποχής, με βήματα που μέχρι στιγμής δείχνουν, με πολιτικούς και εκλογικούς όρους, να τον δικαιώνουν.

Αυτό το σημείο αναλύεται και σε μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού και όπως αναφέρεται τα αιτήματα για συνεντεύξεις από ξένους ανταποκριτές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Financial Times απέδωσαν ευθέως την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην προσδοκία εκλογής μια νέας ελληνικής κυβέρνησης πολύ πιο φιλικής στην προσέλκυση επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα.

Ανάλογα θετικά σχόλια έκανε και το Bloomberg το οποίο υπογράμμισε ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην επόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση την εντυπωσιακή άνοδο και του ελληνικού χρηματιστηρίου τη Δευτέρα.

Πλέον το ενδιαφέρον αρκετών ΜΜΕ παγκοσμίως στρέφεται και στην ανάδειξη του πολιτικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μία σκιαγράφηση του προφίλ του αρχηγού του κόμματος.