Το αίτημα για επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ επαναφέρουν κορυφαία στελέχη του κινήματος, με τον κίνδυνο διάσπασης άμεσο, αλλά και τον Γ. Παπανδρέου περισσότερο αδύναμο καθώς μετά τις διαγραφές, έχει μείνει πλέον χωρίς λοχαγούς αλλά και στρατιώτες.

Ο Α. Λοβέρδος είπε ξεκάθαρα χθες ότι μετά την Τετάρτη πρέπει ο Γ. Παπανδρέου να δρομολογήσει διαδικασίες, να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο να φέρει πιο κοντά τις ημερομηνίες εκλογής νέου αρχηγού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι λογικά οι εκλογές θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο, ενώ ίδια θέση έχει και ο Ευ. Βενιζέλος.

«Μάλλον ο Παπανδρέου διέγραψε τον εαυτό του» είπε εμφανώς δυσαρεστημένος ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι «Παπανδρέου και Βενιζέλος ετοιμάζουν νέο κόμμα».

Οι φήμες οργιάζουν, αλλά χθες δεν υπήρξε κάποια κίνηση στην κατεύθυνση του να γίνει κάποιο βήμα για ίδρυσης πολιτικής κίνησης και πολύ περισσότερο για ίδρυση νέου κόμματος από τους διαγραφέντες. Ακόμα όμως και η συγκρότηση ομάδας ανεξαρτήτων από τους διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα προχωρήσει, καθώς πολλοί προσβλέπουν στην επιστροφή τους στα ψηφοδέλτια μετά την εκλογή νέου αρχηγού.

Από την πλευρά της η Λούκα Κατσέλη δε δίνει εσωκομματική συνέχεια στην απόφασή της να καταψηφίσει λέγοντας ότι εφόσον δεν είχε ψηφίσει το άρθρο 37, δε θα μπορούσε προχθές να υπερψηφίσει την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

«Είμαι και θα είμαι ΠΑΣΟΚ» απαντά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες της, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η δήλωση της Β. Παπανδρέου η οποία είπε ότι «είναι ήσυχη με τη συνείδησή της και μπορεί να διέγραψαν την ίδια από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν όμως να διαγράψουν την πορεία της…».

Πολλά από τα στελέχη που στηρίζουν τον Ευ. Βενιζέλο έλεγαν χθες ότι η διαγραφή των 22 βουλευτών και ο αποκλεισμός άλλων 9 από τα ψηφοδέλτια είναι καλή εξέλιξη που «λύνει» τα χέρια του Βενιζέλου στο δρόμο προς τις εκλογές, να ακολουθήσει πιο ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική γραμμή.

«Οι κηπουροί του ΓΑΠ ήλθαν, πήραν και απήλθαν» είπε ενδεικτικά χθες η Τ. Αντωνίου, ενώ άλλά στελέχη έλεγαν ότι με τις διαγραφές που έγιναν προχθές «βολεύει τον Βενιζέλο να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο και η φράση ”λεφτά υπάρχουν” και η απραξία των πρώτων έξι μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου, επιλογές που πληρώσαμε ακριβά».

Υπάρχουν όμως και στελέχη που θα στηρίξουν τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών- που λειτουργεί όπως λένε ήδη ως εν αναμονή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- που εισηγούνται την ανάκληση κάποιων διαγραφών με το επιχείρημα ότι στη δημοσκοπική θέση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει στελέχη.

Ερωτηματικό, που ενισχύθηκε από την συνάντησή του με τον Λ. Παπαδήμο, αποτελούν οι προθέσεις του Χρήστου Παπουτσή, καθώς πολλοί βλέπουν ότι μετά τη διαγραφή της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη είναι ο μόνος που μπορεί να συγκεντρώσει δυνάμεις του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ» και να είναι η υποψηφιότητα απέναντι στον Ευ. Βενιζέλο.

Ο ίδιος πάντως είναι «σφίγγα», δε δίνει στίγμα και αφήνει άλλα στελέχη να μιλούν εξ ονόματός του.
Χθες πάντως, οι απώλειες συνεχίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ καθώς αφού υπερψήφισε, παραιτήθηκε η βουλευτής Επικρατείας Μάγια Τσόκλη ακολουθώντας τους Π. Στασινό, Δ. Βαρβαρίγο, Π. Ζούνη και Αρ. Λαφαζάνη, ενώ η πρώτη επιλαχούσα και επικεφαλής του ΕΚΑ Στ. Σαλουφάκου αρνήθηκε να πάρει τη θέση της.