Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η Βρετανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες να υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη κατά τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο.

Σε δηλώσεις του στον κρατικό γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info, ο Γιούνκερ είπε ότι το ευρώ δεν απειλείται, αλλά οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε μια λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία -που θεωρείται ένας διστακτικός εταίρος στην προσπάθεια να ενταθούν οι ρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες- δεν θα πρέπει να εμποδίσει ενδεχόμενη αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία», είπε.

«Το ίδιο το ευρώ δεν βρίσκεται επ’ ουδενί σε κίνδυνο», έκρινε ο Γιούνκερ.

Όμως επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία. Θα ήθελα μια συμφωνία για την συνθήκη που θα δεσμεύει τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αλλά εάν προκύψει ότι υπάρχουν χώρες μεταξύ των 27 που είναι απρόθυμες να ακολουθήσουν τον δικό μας δρόμο θα το κάνουμε με τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνη]», τόνισε ο Γιούνκερ, που πέρα από επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών είναι και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Δεν θα επιθυμούσα το Ηνωμένο Βασίλειο να βάλει κατά μέρος ολόκληρες σελίδες [της συμφωνίας] και να πει ότι δεν θέλει αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι άλλοι. Δεν θα το αποδεχθώ αυτό», είπε, επιμένοντας ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να διεκδικήσει ειδικά «δικαιώματα και ελευθερίες» σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ερωτηθείς εάν η έκδοση ευρωομολόγων αποτελεί μια επιλογή ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί μακροπρόθεσμα αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες ή προτού υπάρξει πιο στενός συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Ο Γιούνκερ εξάλλου είπε ότι έχει μείνει άναυδος από την «αγριότητα» των οίκων αξιολόγησης, αναφερόμενος στην προειδοποίηση του Standard and Poor’s ότι η συνολική προοπτική της ΕΕ τίθεται σε αμφισβήτηση και μπορεί να υποβαθμιστεί το αξιόχρεο πολλών χωρών-μελών της που σήμερα απολαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία, την βαθμίδα «AAA». Είπε πάντως ότι θα ήθελε να πιστεύει ότι η συγκυρία που επελέγη για την ανακοίνωση αυτή αποτελεί μάλλον ατύχημα παρά εμπρόθετη ενέργεια.

«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Standard & Poor’s αλλά μπορώ να πω έπειτα από αυτό που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης ότι λίγη πίεση δεν είναι ανεπιθύμητη, αλλά η πίεση θα υπήρχε ακόμα κι αν δεν εκδίδονταν αυτές οι προειδοποιήσεις από τους οίκους».

Στο Λονδίνο, από την άλλη πλευρά, συντηρητικοί πολιτικοί πιέζουν το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διασφαλίσει πως θα προστατευτεί ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κάμερον βρίσκεται σε λεπτή θέση: κινδυνεύει να εξοργίσει τους Τόρις εάν υποστηρίξει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που θα προβλέπουν την εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες ή να προκαλέσει την οργή των εταίρων της Βρετανίας στην ΕΕ εάν τηρήσει άκαμπτη στάση.

Επιστολή 20 βουλευτών των Τόρις στην εφημερίδα Daily Telegraph που δημοσιεύεται σήμερα επισημαίνει ότι «οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν μια σοβαρή απειλή στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας», και προσθέτει ότι «είναι επιτακτικό η κυβέρνηση να δώσει την μάχη από τις δικές μας θέσεις είτε υποστηρίζοντας ένα νέο πρωτόκολλο της ΕΕ είτε την θέσπιση μιας συγκεκριμένης ασφαλιστικής δικλείδας για την Βρετανία».

«Χωρίς ισχυρή δράση η παρούσα πορεία απειλεί σοβαρά τόσο τις θέσεις εργασίας στη Βρετανία όσο και τα φορολογικά έσοδα», σύμφωνα με την επιστολή.

Οι διενέξεις σχετικά με την Ευρώπη σπάρασσαν σε όλη την κυβερνητική του θητεία το Συντηρητικό κόμμα την τελευταία φορά που βρέθηκε στην εξουσία και ο Κάμερον -που αυτοαποκαλείται «ευρωσκεπτικιστής», αλλά θέλει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ- γνωρίζει πολύ καλά πόσο «τοξικό» μπορεί να αποδειχθεί το θέμα για την κυβέρνησή του.