Αρνητική, όπως αναμενόταν, ήταν η απάντηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο κάλεσμα του Α. Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο τελευταίος, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά του κ. Σαμαρά.

Ωστόσο ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «όποια απόφαση της κυβέρνησης κινηθεί προς το καλό του λαού και δεν εναρμονίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις των δανειστών μας και μόνο, θα στηριχθεί εντός της Βουλής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αντίθετα, θα ασκήσουν σκληρή κριτική και αντιπολίτευση σε όποιο νόμο πρόκειται να βαθύνει ακόμα την ύφεση, να περικόψει εκ νέου μισθούς, συντάξεις και να σταθεί εμπόδιο στην αποδέσμευση του λαού από τους δανειστές»

«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να σχηματισθεί μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρόσωπο κοινής αποδοχής, πράγμα που δέ δέχθηκε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας την επιθυμία του να γίνει πρωθυπουργός ως πρόεδρος του πρώτου κόμματος, τόνισε ο Πάνος Καμμένος.

«Τονίσαμε την ανάγκη καταγγελίας του μνημονίου, πρόταση που επίσης απέρριψε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι θα επαναδιαπραγματευθεί. Σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ύφος και το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, ο κ. Σαμαράς δε μας έπεισε για κάτι τέτοιο, αφού δε δεσμεύθηκε καν ότι μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας εντός ευρώ και ενώ παραμένει σε ισχύ το άρθρο για το αγγλικό δίκαιο και τη δήμευση της δημόσιας περιουσίας. Αντίθετα ο κ. Σαμαράς αρκέστηκε να πει ότι έχει βάλει την υπογραφή του και θα διαπραγματευθεί χωρίς να προχωρήσει σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης, γεγονός που καθιστά την όποια διαπραγμάτευση ανυπόστατη» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ότι «θέσαμε θέμα ασυλίας βουλευτών και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για να τιμωρηθούν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο, για να λάβουμε την απάντηση ότι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή “και όλα τα άλλα είναι δευτερευούσης σημασίας”.

Ο κ. Καμμένος καταλήγοντας τόνισε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επιτελέσουν το ρόλο που τους ανέθεσε ο λαός στο κοινοβούλιο. Η πορεία είναι πορεία προς το γκρεμό και μπορεί να αντιστραφεί μόνο αν σύσσωμος ο λαός συστρατευθεί παραμερίσει προσωπικές φιλοδοξίες».