Είναι σαν σενάριο ταινίας scifi: ο ήρωας ξυπνά μετά από… 100 χρόνια, δηλαδή στο μέλλον και συνεχίζει απλά τη ζωούλα του. Αυτό σκέφτεσαι διαβάζοντας το κουφό νέο για την επιστροφή του Troy Bayliss στους αγώνες.

Πρέπει το ρολόι του να πηγαίνει ΠΟΛΥ πίσω, ή να έχει χάσει το ημερολόγιό του. Ή να είναι ατσάλινος. Ο άνθρωπος έχει πατήσει τα 48, δηλαδή κουβαλάει 10 χρόνια περισσότερα από τον Βαλεντίνο Ρόσσι που ήδη θεωρείται φαινόμενο… “ευγηρίας” στα MotoGP!

Γιατί το κάνει; «Νιώθω πως έχω αφήσει κάτι δουλίτσες στη μέση» εξήγησε. Για να τελειώσει λοιπόν τις «δουλίτσες» του, θα οδηγήσει το 2018 (στα 49 του) μια Panigale Final Edition στο πρωτάθλημα Superbike Αυστραλίας. Με τη δική του ομάδα, την DesmoSport.

Η είδηση έσκασε online στο CycleOnline.com.au. Σύμφωνα με το άρθρο, όλα ξεκίνησαν με τον τραυματισμό του ενός αναβάτη της ομάδας του, του Κάλουμ Σπρινγκς. «Άρχισα να ψάχνω κάποιον άλλο νεαρό για αντικαταστάτη, μετά όμως που δοκίμασα τη μοτοσυκλέτα, αποφάσισα να διεκδικήσω ο ίδιος τον τίτλο».

Δεν τον βαραίνουν τα χρόνια; «Δοκίμασα τη μοτοσυκλέτα, έγραψα πάνω της πολλά μίλια κι άλλα τόσα τρέχοντας στην κατηγορία SS300 –και νιώθω σαν να έχω ακόμα να δώσω.»

Ο Bayliss έχει κερδίσει 3 φορές τον τίτλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος SBK, για τελευταία φορά το 2008 –αμέσως μετά αποσύρθηκε από τους αγώνες. Έχει κερδίσει και αγώνα MotoGP, εκείνον της Βαλένθια, το 2006. Ήταν ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία με νίκες σε Superbike και MotoGP.

Τελευταία φορά που βρέθηκε σε αγωνιστική σέλα ήταν το 2015, όταν αντικατέστησε τον τραυματία Ντάβιντε Τζουλιάνο. Είχε οδηγήσει για την εργοστασιακή Ομάδα WSB της Ντουκάτι στους αγώνες της Αυστραλίας και της Μαλαισίας. Βαθμολογήθηκε στα 3 από τα 4 σκέλη, με καλύτερο αποτέλεσμα μια 9η θέση. Ήταν ήδη 45 ετών. Αβύθιστος!

Baliss-back-4 Baliss-back-3 Baliss-back-2 Baliss-back-1