Στην εποχή των επιμελώς φτιαγμένων ψηφιακών προφίλ, οι ευάλωτες πλευρές μας κρύβονται πίσω από φίλτρα και «likes». Παρουσιάζουμε μια τέλεια εικόνα, ενώ μέσα μας συχνά κυριαρχούν φόβοι και αμφιβολίες που σπάνια εκφράζουμε.

Οι ανασφάλειες αυτές επηρεάζουν τις επιλογές μας, τις σχέσεις μας, ακόμα και την καθημερινότητά μας – χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε πάντα. Το Bolde παρουσιάζει 13 από τις πιο κοινές ανασφάλειες που κουβαλούν οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά δύσκολα τις συζητούν ανοιχτά.

Το γεγονός ότι τις βιώνουμε σχεδόν όλοι, είναι από μόνο του ανακουφιστικό. Όσο τις αναγνωρίζουμε και τις φέρνουμε στην επιφάνεια, τόσο πιο απελευθερωμένοι θα νιώθουμε και η επίδρασή τους θα περιορίζεται.

1. Φόβος της αποτυχίας

Η αποτυχία θεωρείται ταμπού και αυτός ο φόβος μπορεί να μας παραλύσει και να μας κρατήσει πίσω από το να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας. Κρύβεται πίσω από την αναβλητικότητα και την αυτοϋπονόμευση, είτε στη δουλειά είτε στις σχέσεις. Η αποδοχή της αποτυχίας ως βήμα εξέλιξης είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε.

2. Σύνδρομο του απατεώνα

Ακόμα κι όταν πετυχαίνουμε, έχουμε ανασφάλεια και νιώθουμε ότι δεν το αξίζουμε. Μπορεί να αισθανόμαστε ότι ήμασταν απλώς τυχεροί. Αυτό το σύνδρομο είναι ιδιαίτερα κοινό στους επιτυχημένους ανθρώπους. Μας κάνει να αμφισβητούμε τις ικανότητές μας και να αποφεύγουμε νέες προκλήσεις από φόβο ότι θα «ξεσκεπαστούμε» και αυτή τη φορά… «δεν θα μας ευνοήσει η τύχη».

3. Ανασφάλεια για την εξωτερική εμφάνιση

Αγγίζει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Πολλές φορές τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς προκαλούν παραμορφωμένη εικόνα του εαυτού μας. Η πίεση για «τέλειο σώμα» οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές, άγχος, κατάθλιψη, ακόμα και σε διαστρεβλωμένη – εμμονική – σχέση με τη γυμναστική.

4. Φόβος της απόρριψης

Μας εμποδίζει να κάνουμε τολμηρά βήματα, να δημιουργήσουμε σχέσεις, να κυνηγήσουμε ευκαιρίες. Η απόρριψη πονάει όσο ο σωματικός πόνος, κάτι που εξηγεί την ένταση αυτού του φόβου. Η ανάγκη για αποδοχή συχνά μας κάνει να περιορίζουμε τα όρια και τις προσδοκίες μας.

5. Φόβος για την κριτική των άλλων

Η σκέψη για το «τι θα πουν οι άλλοι» μας αποτρέπει από το να είμαστε ο εαυτός μας. Αναλύουμε υπερβολικά τα λόγια και τις πράξεις μας, φοβούμενοι ότι θα κριθούμε. Η αυθεντικότητα και η αυτοσυμπόνια είναι η απάντηση σε αυτή την παγίδα.

6. Αίσθημα μοναξιάς

Μπορεί να έχουμε χιλιάδες followers και να νιώθουμε εντελώς μόνος. Η μοναξιά δεν αφορά την ποσότητα, αλλά την ποιότητα των σχέσεων. Συχνά απομονωνόμαστε περισσότερο, φοβούμενοι ότι κανείς δεν θα μας καταλάβει.

7. Φόβος ότι χάνουμε στιγμές από τη ζωή μας (FOMO)

Νιώθουμε ότι οι άλλοι ζουν καλύτερα, ταξιδεύουν περισσότερο, διασκεδάζουν περισσότερο. Αυτό το άγχος τροφοδοτείται και από τα social media και μας εξαντλεί. Η λύση βρίσκεται στην αποδοχή της δικής μας μοναδικής πορείας και στο να βλέπουμε πίσω από την παραμορφωτικό «φακό» του Instagram.

8. Οικονομική ανασφάλεια

Είτε πρόκειται για το άγχος της καθημερινότητας είτε για τον φόβο του μέλλοντος, η οικονομική πίεση σπάνια συζητείται ανοιχτά. Μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή και αναστολή ευκαιριών. Η εκπαίδευση στη οικονομική διαχείριση και ο σχεδιασμός μπορούν να βοηθήσουν.

9. Άγχος μέσα στις σχέσεις

Η ανασφάλεια στις σχέσεις, ο φόβος ότι θα μας εγκαταλείψουν, προκαλεί ένταση και ζήλια. Η ανασφάλεια στις σχέσεις ξεκινά συνήθως από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η ειλικρίνεια και η αυτογνωσία είναι το κλειδί για πιο υγιείς συνδέσεις.

10. Κρίση ταυτότητας

«Ποιος είμαι;» και «πού ανήκω;» είναι ερωτήματα που συχνά μας βασανίζουν. Η πίεση να «οριστούμε» ξεκάθαρα μάς οδηγεί σε σύγχυση και εσωτερική σύγκρουση. Η αποδοχή ότι η ταυτότητα είναι πολύπλευρη και εξελίξιμη βοηθά στην απελευθέρωση.

11. Φόβος της γήρανσης

Η κοινωνία λατρεύει τη νιότη και συχνά παρουσιάζει τη γήρανση σαν ήττα. Ο φόβος για την απώλεια υγείας, ομορφιάς ή κοινωνικής αξίας επηρεάζει πολλούς. Η αποδοχή της ηλικίας ως μια φυσική και σημαντική φάση ζωής μπορεί να αλλάξει εντελώς την οπτική μας.

12. Κοινωνικό άγχος

Ο φόβος του να φανείς κάποιος ανεπαρκής μπροστά στους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε εσωστρέφεια. Το άτομο κλείνεται στον εαυτό του και το κοινωνικό άγχος περιορίζει την καθημερινότητά του και οδηγεί σε απομόνωση. Η κατανόηση και η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντικά εργαλεία.

13. Αμφιβολίες για την αυτοεκτίμηση

Αυτή η ανασφάλεια μπορεί να εκδηλωθεί ως ένας συνεχής εσωτερικός κριτής, που διαρκώς αμφισβητεί την αξία και τις ικανότητές μας. Μπορεί να οδηγήσει σε αυτοϋπονόμευση και συνεχή ανάγκη εξωτερικής επιβεβαίωσης. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ξεκινά από την αναγνώριση της αξίας μας χωρίς εξωτερικά μέτρα σύγκρισης. Πρόκειται για τη μετατόπιση της εστίασης από την εξωτερική επιβεβαίωση στην εσωτερική ικανοποίηση