Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια μέθοδος στην οποία υπάρχει εμπειρία δεκαετιών με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Θεωρείται ως η καλύτερη χειρουργική λύση για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, με πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων. Πρόκειται για μία σύγχρονη και σχεδόν αναίμακτη τεχνική, με γρήγορη αποκατάσταση κι εντυπωσιακά αποτελέσματα που διευκολύνουν την καθημερινότητα του ασθενούς και των γύρω του!

Η οστεοαρθρίτιδα, ή εκφυλιστική αρθροπάθεια είναι μία από τις παθήσεις που προσβάλλουν τις αρθρώσεις και μάλιστα η πιο συχνή. Είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο που προκαλεί μακροχρόνια ανικανότητα στην χώρα μας, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που προσβάλλει 50% των ατόμων ηλικίας >65 ετών.

Εμφανίζεται κυρίως στην τρίτη ηλικία, αλλά η αρχή της είναι σε πολύ νεότερες ηλικίες, ανεξάρτητα από φύλο ή φυλή και η κατανομή της είναι ίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Σχεδόν όλα τα άτομα ηλικίας >75 ετών έχουν ακτινογραφικά ευρήματα οστεοαρθρίτιδας. Η αρχική βλάβη εμφανίζεται στην επιφάνεια της άρθρωσης και στη συνέχεια εμφανίζεται η αντίδραση του οστού. Ο όρος οστεοαρθρίτιδα παράγεται εκ του όστεο- που σημαίνει τη συμμετοχή του οστού και –αρθρίτιδας που σημαίνει βλάβη της άρθρωσης.

Τα πρώτα συμπτώματα…

Ο πόνος αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της πάθησης. Αρχικά εμφανίζεται μετά από κόπωση και στη συνέχεια μετά από παρατεταμένη ακινησία. Πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν πως δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι ή μετά από παραμονή σε κάθισμα για λίγη ώρα.

Αργότερα ο πόνος γίνεται συνεχής ακόμη και κατά την ανάπαυση και μερικές φορές ξυπνάει τον ασθενή τη νύχτα. Ο πόνος είναι δυνατό να διαρκέσει από μερικές μέρες έως και μήνες.

Η δυσκαμψία αποτελεί το δεύτερο σύμπτωμα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης.

Η παραμόρφωση αποτελεί την τελική κατάληξη της πάθησης.

Η θεραπεία γίνεται μόνο χειρουργικά;

Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική, δηλαδή χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αποφυγή κόπωσης και φυσιοθεραπεία. Η θεραπεία όμως είναι κυρίως χειρουργική.

Γιατί να επιλέξετε την ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος;
 

Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική τεχνική!

Στην ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος (MIS) τοποθετείται τεχνητή άρθρωση στο γόνατο με πολύ μικρότερη τομή από αυτή της συμβατικής μεθόδου, (10 εκ. αντί των 20-25 εκ. της τομής της συμβατικής μεθόδου). Δεν διατέμνονται οι μυες του τετρακεφάλου που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος και συνεπώς την ικανότητά μας να στεκόμαστε όρθιοι και να περπατάμε.
Έτσι, η αποκατάσταση είναι γρηγορότερη, η παραμονή στο νοσοκομείο μικρότερη (2-3 ημέρες), η κίνηση της αρθρώσης έχει μεγαλύτερο εύρος κι ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Επιπλέον η επέμβαση αυτή έχει τη μικρότερη απώλεια αίματος.

Πώς γίνεται;

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να συνδυαστεί και με ψηφιακή υποβοήθηση (computer assisted surgery) και με πλοήγηση (navigation).

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, αντικαθίστανται οι κατεστραμμένες περιοχές της άρθρωσης του γόνατος με εμφυτεύματα από κράματα ατσαλιού, τιτανίου και πλαστικού (πολυαιθυλένιο), τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τμήματα της πρόθεσης μοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του γόνατος και λειτουργούν σαν μία φυσιολογική άρθρωση.

Η επέμβαση γίνεται με συνδυασμό ραχιαίας ή επισκληριδίου αναισθησίας ή και τοπικής(block).

Νέες μελέτες στην Αμερική,έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος που γίνονται σήμερα, ανέρχεται στο ένα περίπου εκατομμύριο ετησίως ενώ το 2025 θα ειναι 2,5 εκατομμύρια και το 2035 3,5 εκατομμύρια.
Αυτό δείχνει την ραγδαία αύξηση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος στην εποχή μας.

Η εξέλιξη των ελάχιστα επεμβατικών ορθοπαιδικών χειρουργικών τεχνικών, μαζί με την ανάπτυξη της αναισθησιολογίας και της φαρμακολογίας, έχουν φέρει επανάσταση στις ολικές αρθροπλαστικές του γόνατος.
Σήμερα σε πολλά συγχρονα ορθοπαιδικά κέντρα της ΗΠΑ , οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αυτές τις επεμβάσεις παίρνουν εξιτήριο αυθημερόν.

Σε ποιες ομάδες ενδείκνυται;

Σε ολική αρθροπλαστική γόνατος υποβάλλονται οι ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Με την επέμβαση αυτή μειώνεται ο πόνος, αποκαθίσταται η κίνηση τους και το πιο βασικό βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής του.

Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς που έχουν χρόνια αρθρίτιδα και για τους οποίους έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες, όπως φαρμακευτική αγωγή, ενδαρθρικές ενέσεις κ.λ.π.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από ορθοπαιδικό μετά από κλινικό κι ακτινολογικό έλεγχο.

Αποθεραπεία

Την ίδια ημέρα ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι. Παραμένει στο νοσοκομείο για περίπου 2-3 ημέρες. Κρατάει πατερίτσα ή μπαστούνι για περίπου 2 εβδομάδες και βαθμιαία επανέρχεται στις δραστηριότητές του.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γεώργιο Δημάκη, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων, Τηλ. : 6945 797 797 Ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:www.advancedorthopedics.gr