Άρχισε να βρέχει το πρωί της Δευτέρας στον Έβρο, εξέλιξη που δημιούργησε αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί η φωτιά που καίει εδώ και πέντε ημέρες, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο στο δάσος της Δαδιάς. Πάντως, αυτή την ώρα όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο.

Η κατάσταση είναι δύσκολη νοτιοδυτικά κυρίως. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, στελέχη των δύο Υπουργείων και ανώτατους Αξιωματικούς του ΠΣ βρίσκονται από χθες στη Δαδιά για το επιτόπου συντονισμό των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως τα εναέρια δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν το πρωί λόγω καιρού. Λίγο μετά τις 9 το πρωί το συντονιστικό ελικόπτερο έδωσε το «οκ» για να σηκωθούν ένα Mi8 και δυο Tractors.

Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συνεχίζεται σήμερα με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ. Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ με τη φωτιά να περνά αίφνης αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία εφιαλτική νύχτα, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη.

Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ενεργό συμμετοχή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική εκκένωση-απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της έρπουσας πυρκαγιάς καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις με τα βασικά πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους στο Εθνικό Πάρκο.

Με το διακύβευμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά να αφορά την προστασία ζωών και περιουσιών, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου «το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται όλη η Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που έχει μεταβεί από χθες στη Δαδιά επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το πρωί σε δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής, όπου ήδη επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα σημεία εκδήλωσης αφορούν από τη μία τις περιοχές της Φούρκας και της Νέας Φώκαιας στην Κασσάνδρα και οφείλονται πιθανότατα σε πτώσεις κεραυνών, κι από την άλλη την περιοχή Καρβουνάς στο Νέο Μαρμαρά, στη Σιθωνία. Στα σημεία επιχειρούν και μηχανήματα του δήμου.

Στο μεταξύ, τρίτη μέρα μάχης στα βουνά της νότιας Λέσβου με το μέτωπο της φωτιάς σήμερα, για πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζομένους στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Το βράδυ που πέρασε με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά. Στόχος με την βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα. «Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.

Στην Πέλλα, σε εξέλιξη είναι επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος. Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος κι ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη ορεινή περιοχή και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στα Κρέστενα Ηλείας, το πύρινο μέτωπο κινείται προς την περιοχή της Σμέρνας, χωρίς όμως να κινδυνεύει το χωριό. Μέσα στη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν το μεγάλο μέτωπο στην περιοχή του Γρύλλου, όπου η φωτιά λίγο έλειψε να φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρεις γλώσσες. Η φωτιά προς Γρύλλο δεν ανησυχεί, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά έργα και αντιμετωπίζεται με επίγειες και εναέρια και προς Σκιλλουντία ετοιμάζεται η γραμμή άμυνας με χωματουργικά. Επιχειρούν 2 Erickson, 2 CL215 και 2 Tractores.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει εκτάκτως στα Κρέστενα όπου στις 11:00 θα πάει στο Δημαρχείο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Πάντως, στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.