Ανοίγει σήμερα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το νέο πρόγραμμα το υπουργείου Πρόνοιας που αφορά βοηθούς για ΑμεΑ. Μέσω του προγράμματος τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να διαλέξουν τον προσωπικό τους βοηθό, ο οποίος θα τους εξυπηρετεί σε όλες τις δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν.

Ο βοηθός θα πληρώνεται από το κράτος για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Πρόκειται για ωρομίσθιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την οικογένεια του ατόμου. O άνθρωπος που θα έχει τον βοηθό θα μπορεί να τον αλλάζει όταν το επιθυμεί.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.prosopikosvoithos.gov.gr από τις 14 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου 2022, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών.

Τι γίνεται με τα εγκαταλελειμμένα παιδάκι στο Αττικόν

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στην ιστορία δύο αδερφών, 2,5 και 3,5 ετών, που εδώ και ένα μήνα ζουν με εισαγγελική εντολή στο Αττικόν, μέχρι να κριθεί η καταλληλόλητα των γονιών τους.

Η υφυπουργός είπε ότι εξετάζεται το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών και στόχος είναι να επιστρέψουν σπίτι τους ή να δοθούν σε ανάδοχη οικογένεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Βρίσκονται στο νοσοκομείο για να δούμε αν είναι κακοποιημένα, μέχρις ότου αποφασιστεί αν μπορούν να γυρίσουν στην οικογένεια» ανέφερε. Όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου από τον Οκτώβριο του 2021 σε όλες τις δομές που ασχολούνται με παιδιά υπάρχει πλέον κοινωνικός λειτουργός ο οποίος έχει ως αντικείμενό του την παιδική προστασία.

Μιχαηλίδου: Ενισχύουμε έμπρακτα και ενεργά την ισότιμη συμμετοχή όλων

«Το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, απευθύνεται σε συμπολίτες μας, 16 έως 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία, βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, οι οποίοι δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι, για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, το υπουργείο εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδότηση, ύψους 42 εκατ. ευρώ, ενώ για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη την επικράτεια έχει εξασφαλίσει 320 εκατ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο, μέσω των ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Αποδεικνύουμε με σκληρή δουλεία και πράξεις ότι δεν μένουμε σε υποσχέσεις. Αναπηρία δεν είναι ανικανότητα, αλλά διαφορετικότητα. Ενισχύουμε έμπρακτα και ενεργά την ισότιμη συμμετοχή όλων στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. ‘Αμεσα, οι πρώτοι 1.000 συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορούν να διαλέξουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό με χρηματοδότηση του κράτους, για να καλύψουν τις δικές τους καθημερινές ανάγκες. Για πρώτη φορά, στη χώρα μας, θεσμοθετήσαμε την υπηρεσία του “Προσωπικού Βοηθού”, για να ενισχύσουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».