Σε πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «δοκιμάζεται» αύριο η τελευταία νομοθεσία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (νόμος 4178/13) υπό τη «βαριά σκιά» των προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων που είχαν κρίνει αντισυνταγματικά όλα τα συναφή νομοθετήματα της τελευταίας δεκαετίας.

Στο ανώτατο δικαστήριο έχουν προσφύγει κάτοικοι από τρεις περιοχές της χώρας (Μαρούσι, Λαμία, Ηγουμενίτσα) ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός και ο νεότερος ν. 4178/13 που τακτοποίησε το ζήτημα των αυθαιρέτων με το «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για μια 30ετία έναντι αντιτίμου-προστίμου που καταβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αν η Ολομέλεια (που θα συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο ΣτΕ, Σ. Ρίζο, πιθανότατα υπό αυξημένη σύνθεση) υιοθετήσει και πάλι την άποψη ότι η αναστολή κατεδάφισης και η έμμεση νομιμοποίηση παραβιάζουν το Σύνταγμα, η κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων (που εντάχθηκαν στη σχετική διαδικασία) θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, αφού οι «τακτοποιήσεις» θα βρεθούν «στον αέρα» ως αντισυνταγματικές, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος».

Στην περίπτωση αυτή θα προκύψει ένας μεγάλος δημοσιονομικός «πονοκέφαλος» με δεδομένο ότι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού οι σχετικές δηλώσεις ιδιοκτητών είχαν ξεπεράσει τις 400.000 με καταχωρισμένα πρόστιμα πάνω από 2 δισ. και εισπραχθέντα ποσά που ξεπερνούσαν το 1,2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι ελπίζουν ότι αυτήν τη φορά η σχετική νομοθεσία δεν θα καταρρεύσει ως αντισυνταγματική, γιατί επιχειρεί πράγματι να βάλει τέλος στο φαινόμενο, εμποδίζοντας μελλοντικές μεταβιβάσεις και αξιοποιήσεις για όσα αυθαίρετα κτίσματα δεν ενταχθούν στον ν. 4178 και δεν πληρώσουν το πρόστιμο που θα αξιοποιηθεί υπέρ του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.