To φθινόπωρο μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και να μας κάνει να αποθηκεύουμε μαγιό και πετσέτες θαλάσσης με βαριά καρδιά, αλλά είναι επίσης ένα νέο ξεκίνημα. Και δεν εννοούμε μόνο τα σχολεία –ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος μας βρίσκουν πάντα με μια διάθεση ανανέωσης, μια παρόρμηση να υποδεχτούμε τον χειμώνα όσο πιο προετοιμασμένοι γίνεται.

Η ανανέωση αυτή επηρεάζει κάθε πλευρά της ζωής μας: από την γκαρνταρόμπα μας μέχρι την αναζήτηση μιας νέας εργασίας και την ανακαίνιση του σπιτιού μας. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι πιο εύκολες και άμεσες, κάποιες άλλες απαιτούν μεγαλύτερη δέσμευση σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Η ανακαίνιση του σπιτιού ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Ωστόσο, αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να την ξεκινήσετε, πριν οι πρώτες κρύες μέρες κάνουν την εμφάνισή τους. Οπλιστείτε με δημιουργική όρεξη και ξεκινήστε –και δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε ούτε για το οικονομικό, καθώς υπάρχουν λύσεις που συμφέρουν.

Ένα κατάλληλο στεγαστικό δάνειο μπορεί να καλύψει το κόστος της ανακαίνισης. Για παράδειγμα, η Eurobank προσφέρει επισκευαστικό δάνειο με επιτόκιο που μπορεί να μείνει σταθερό για πάντα, εξασφαλίζοντας την σιγουριά της σταθερής δόσης. Και εάν θέλετε μικρότερη διάρκεια σταθερής περιόδου σας παρέχει την δυνατότητα να επιλέξετε εσείς την περίοδο που επιθυμείτε για 3, 5, 10, 15, 20, 25 ή και 30 χρόνια.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει κόστος σε περίπτωση πρόωρης, μερικής ή ολικής αποπληρωμής. Μάλιστα, για την διευκόλυνση νέων ζευγαριών (ηλικίας έως 35 ετών), παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής μόνο των τόκων για τις πρώτες 6 δόσεις του δανείου. Σε όλη τη διαδικασία από την υποβολή της αίτησης μέχρι την εκταμίευση του δανείου είναι δίπλα σας ένας Σύμβουλός της Eurobank για να σας καθοδηγεί σε κάθε βήμα σας.

Από έξω προς τα μέσα!

Ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για να απολαύσουμε πραγματικά το σπίτι μας, καθώς περνάμε περισσότερες ώρες μέσα σε αυτό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι βορειοευρωπαϊκές χώρες είναι πρωτοπόρες στο design εσωτερικών χώρων (το σκανδιναβικό design και το δανέζικο hygge δίνουν μαθήματα στυλ), καθώς λόγω του κλίματος που περιορίζει τις πολλές εξόδους, οι λαοί αυτοί φροντίζουν να αισθάνονται όσο πιο όμορφα γίνεται στον χώρο όπου περνούν τις περισσότερες ώρες τους.

Μπορεί να μην έχουμε τόσο βαρύ κλίμα, αλλά σίγουρα όλοι θέλουμε να αισθανθούμε την ίδια άνεση και θαλπωρή!

Για να είναι έτοιμο το σπίτι σας για τον χειμώνα, θα πρέπει να ενισχύσετε τον τομέα της θερμομόνωσης. Όχι μόνο θα διατηρεί υψηλότερη θερμοκρασία τον χειμώνα (και χαμηλότερη το καλοκαίρι), αλλά θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα από την θέρμανση.

Σε μια υπάρχουσα κατοικία, οι εργασίες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε για να μειώσετε τις απώλειες θέρμανσης είναι: εξωτερική θερμομόνωση τοίχων, μόνωση ταράτσας, αντικατάσταση κουφωμάτων και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.

Ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, πρώτη σας προτεραιότητα πρέπει να είναι η θερμομόνωση του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου. Η θερμοπρόσοψη είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε ήδη υφιστάμενα κτήρια και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι συνεισφέρει και στην αισθητική αναβάθμιση του σπιτιού.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται εξωτερικά, πάνω από τα υφιστάμενα τούβλα, μπετά και σοβά) και στη συνέχεια επιστρώνονται με ελαστικά επιχρίσματα –σκεφτείτε το σαν ένα σύγχρονο σοβάτισμα, στο χρώμα που εσείς επιλέγετε.

Επίσης, αν το διαμέρισμά σας βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ή αν μένετε σε μονοκατοικία, η μόνωση της ταράτσας είναι παραπάνω από απαραίτητη. Προσφέρονται διάφορες λύσεις σε αυτόν τον τομέα, ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού σας. Η θερμοκρασία του τελευταίου ορόφου θα αλλάξει αισθητά τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, ενώ το δώμα σας θα είναι πλέον περισσότερο θωρακισμένο ενάντια στη διάβρωση λόγω καιρικών συνθηκών.

Στα ενδότερα

Στο εσωτερικό του σπιτιού, θα πρέπει επίσης να μεριμνήσετε και για την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, αυτόνομου ή κεντρικού. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας προτείνει μια σειρά εργασιών που πρέπει να γίνουν και περιλαμβάνουν από την πλήρη αντικατάσταση λέβητα και καυστήρα με πιο σύγχρονα συστήματα, έως τη μόνωση των υφιστάμενων σωληνώσεων και την αντικατάσταση των θερμαντικών σωμάτων με συστήματα χαμηλών θερμοκρασιών (όπως τα Fan Coils).

Όσο πιο πολύ περιορίζετε τις απώλειες, τόσο μεγαλύτερη οικονομία θα κάνετε στον λογαριασμό θέρμανσής σας.

Επίσης, είναι μια καλή περίοδος για να εξερευνήσετε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, με πηγή θερμότητας τον αέρα, το νερό ή γεωθερμικά. Οι επιλογές σας είναι πολυάριθμες στην κατηγορία θέρμανση: ενεργειακό τζάκι, αντλίες θερμότητας, σόμπες πέλετ, λέβητες φυσικού αερίου κ.ά. Αν είστε λάτρεις του τζακιού, επιλέξτε μία από τις σύγχρονες ενεργειακές λύσεις που αποδίδουν τα μέγιστα, κρατούν το σπίτι σας καθαρό από στάχτες και προσθέτουν πολλούς πόντους στην αισθητική του χώρου σας.

Κλείστε την πόρτα στη σπατάλη

Όσο καλή μόνωση κι αν έχουν οι τοίχοι του σπιτιού σας, σημαντικό μέρος απωλειών μπορεί να οφείλεται στα κουφώματα, αν αυτά είναι παλιά, δεν σφραγίζουν καλά ή δεν έχουν διπλά τζάμια. Αντικαταστήστε τα με σύγχρονα, με πιστοποιημένη ενεργειακή απόδοση, και δώστε παράλληλα στο σπίτι σας μια ανανεωμένη εμφάνιση (ίσως και καλύτερη ηχομόνωση)!

Κατά την αναζήτησή σας, προσέξτε να έχουν τουλάχιστον διπλούς υαλοπίνακες και θερμομονωτικό πλαίσιο, ενώ παράλληλα να εκτιμήσετε και άλλα πλεονεκτήματα που σας προσφέρουν πέραν της ενεργειακής αναβάθμισης, όπως η αντιδιαρρηκτική προστασία. Τα συνθετικά κουφώματα PVC προσφέρουν συχνά οικονομικότερες επιλογές έναντι των κουφωμάτων αλουμινίου, αν στόχος σας είναι ο μεγαλύτερος περιορισμός κόστους.

Εστιάστε στο εσωτερικό

Κάποιες εργασίες ανακαίνισης μπορούν να περιμένουν μέχρι την άνοιξη –ειδικά όσες απαιτούν εξωτερικές επισκευές. Κάποιες άλλες όμως, μπορούν να γίνουν πριν αρχίσει ο χειμώνας. Δώστε ένα νέο αέρα στην κουζίνα σας αλλάζοντας τα παλιά ντουλάπια με καινούρια ή –αν θέλετε να περιορίσετε το κόστος– αλλάξτε τους μηχανισμούς των συρταριών και τον πάγκο. Ειδικά το τελευταίο, μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα και να ανανεώσει ολόκληρο τον χώρο της κουζίνας.

Η εποχή είναι, επίσης, ιδανική για αλλαγή επίπλων και νέα διακόσμηση. Επίσης, μπορείτε να αναβαθμίσετε και το… IQ του σπιτιού σας, προσθέτοντας λύσεις smart home για τον φωτισμό, την ασφάλεια ή απλά την ευκολία που προφέρουν οι αυτοματισμοί.

Μεγάλες αποφάσεις; Ο καιρός είναι σύμμαχός σας.

Κάποιες πιο επεμβατικές εργασίες, όπως η επέκταση του σπιτιού με νέα δωμάτια ή οι αλλαγές πατωμάτων συνήθως δεν είναι το πρώτο που σκεφτόμαστε τον χειμώνα. Ωστόσο, για κάποιες από αυτές ο ψυχρός καιρός είναι πιο κατάλληλος, λόγω της χαμηλότερης σχετικής υγρασίας που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Όταν κάνει κρύο (και δεν βρέχει), η ατμόσφαιρα είναι πιο ξηρή και τα δομικά υλικά όπως το ξύλο «συμπεριφέρονται» καλύτερα κατά την τοποθέτηση γιατί δεν απορροφούν υγρασία που προκαλεί διαστολή.

Όταν δεν βρέχει, η εποχή είναι κατάλληλη ακόμη και για δουλειές όπως το βάψιμο τοίχων, καθώς η υγρασία εμποδίζει την μπογιά από το να σταθεροποιηθεί γρήγορα, ενώ δεν κάνει ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη ώστε να σας εμποδίζει από το αφήσετε ανοικτά παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος.