Σαν σήμερα το 2005, έπειτα από 18 χρόνια λειτουργίας, το ιστορικό κλαμπ της οδού Μάρνη «Ρόδον» κατεβάζει ρολά. Όταν ο ίδιος ο Eric Burdon, ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές στην ιστορία του rock ‘n’ roll, είχε γράψει πως το Ρόδον αποτελεί το κορυφαίο συναυλιακό club στον κόσμο, τότε τα λόγια είναι περιττά.

Στις 6 Νοεμβρίου 1987, άνοιξαν για πρώτη φορά οι πόρτες του ιστορικού αυτού χώρου. Το Ρόδον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αρχίσει η Ελλάδα να μπαίνει δυναμικά στο συναυλιακό χάρτη της Ευρώπης.

Το Ρόδον έμελλε να γίνει το μέρος όπου οι πιο πολλοί θα έβλεπαν για πρώτη φορά μερικά από τα μουσικά ινδάλματα τους. Στην οδό Μάρνη 24 στεγαζόταν παλαιότερα ένας κινηματογράφος, το Σινεμά Ρόδον. Ο χώρος εκτιμήθηκε ως κατάλληλος, μετασκευάστηκε σε ροκ κλαμπ χωρητικότητας 1500 ατόμων με υποδομή να αντέξει σκληρό αλλά καλό ήχο. Δανειζόμενοι το προηγούμενο όνομα του χώρου, το βαφτίσανε Ρόδον: Live!

Στις 6 Νοεμβρίου 1987, λοιπόν, ανοίγει για πρώτη φορά και στη σκηνή του εμφανίζονται οι Αυστραλοί Triffids, ενώ έως το τέλος του χρόνου έπαιξαν εκεί οι Creeps, Paul Roland, John Cale, Yo La Tengo, TV Personalities και Nikki Sudden.

Τον χειμώνα – άνοιξη του 1988 στη σκηνή του Ρόδον ανέβηκαν οι Nick Gravenites, Gun Club, Opal, Steel Pulse, Pere Ubu, New Model Army, Sonic Youth, Steppes, Go Betweens, Fall, Jonathan Richman με τους Modern Lovers, Damned, Alvin Lee και Died Pretty.

Το φθινόπωρο – χειμώνα στο Ρόδον εμφανίστηκαν οι Eric Burdon, Psychic T.V., Bo Diddley, Mission, Savage Republic, Christian Death, Robin Hitchcock, Suicide, Dream Syndicate, Wailers, Salif Keita, Sly and Robbie, Youssou n’Dour, Gregory Isaacs, Band of Holy Joy και οι Spitfire.

Πολλά τα ιστορικά live που έχουν γίνει στο Ρόδον. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται ακόμα την πρώτη εμφάνιση των Sepultura, Annihilator, Kreator, Αccept, ενώ στο Ρόδον έχει ηχογραφηθεί εξ’ ολοκλήρου το live album των Iced Earth καθώς και μέρος από το live των Stratovarius ενώ χαραγμένη στην μνήμη πολλών είναι η είναι η εμφάνιση των Dream Theater το 2002 στα πλαίσια της περιοδείας για το «Six Degrees of Inner Turbulence».

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι Πυξ Λαξ, οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά , τα Διάφανα Κρίνα ενώ μοναδικά τα live των Ramones που άφησαν εποχή, του Lemmy, των Wayne Hussey (Mission), του Dave Vanian (Damned) και του Pierce (Gun Club), των Residents και πάρα πολλά ακόμα.

Η μέταλ σκηνή γνώρισε μεγάλες στιγμές καθώς εκεί μέσα χτυπήθηκαν σπουδαίες μπάντες του χώρου όπως οι Accept, Kreator, Sepultura, Blind Guardian, Sodom κλπ…

Εκτός από τις μεγάλες συναυλίες, πολλά μικρότερα φεστιβάλ της ελληνικής σκηνής φιλοξενήθηκαν εκεί δίνοντας τη δυνατότητα στα συγκροτήματα να γίνουν γνωστά.

Το Ρόδον μπορεί να έπαψε να λειτουργεί στις 29 Μαΐου του 2005, όμως τα όσα διαδραματίστηκαν στη σκηνή του, από το Νοέμβριο του 1987 μέχρι και την τελευταία βραδιά της λειτουργίας του, έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη όσων είχαν την τύχη να τα ζήσουν από κοντά.