Ο φόβος των γυναικών στη Μόρια που τις αναγκάζει να φορούν πάνες τη νύχτα

Η έκθεση-καταπέλτης της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam για το προσφυγικό


ΕΛΛΑΔΑ
10:50
10/01/2019
Ο φόβος των γυναικών στη Μόρια που τις αναγκάζει να φορούν πάνες τη νύχτα
26
loading

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σκληρή κριτική για τις συνθήκες που επικρατούν στη μεγαλύτερη προσφυγική δομή της Ελλάδας, τη Μόρια, όπου σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam, οι γυναίκες αναγκάζονται να φοράνε πάνες τα βράδια, για να μη χρειαστεί να βγουν από τις σκηνές τους και να πάνε στην τουαλέτα, υπό τον φόβο του βιασμού.

Η οργάνωση που έχει τη βάση της στη Βρετανία περιέγραψε την κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου, όπου ένας 24χρονος από το Καμερούν βρέθηκε νεκρός την Τρίτη μέσα στο δριμύ ψύχος.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο του 2016 για τη μείωση των προσφυγικών ροών, οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά που ζητούν άσυλο δεν μπορούν να φύγουν από τα «hotspot» και να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε τη συμφωνία ως επιτυχή, καθώς σταμάτησε τις συμμορίες λαθρεμπόρων και μείωσε τις ροές.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν περίπου 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, τη Σάμο και τη Λέρο.

Η έκθεση της Oxfam με τίτλο «Vulnerable and Abandoned» σημειώνει την ανικανότητα των αρχών στον καταυλισμό της Μόριας, όπου ζουν περίπου 5.000 άνθρωποι, να εντοπίσουν τους ευάλωτους πρόσφυγες που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Μετά την παραίτηση τον περασμένο Νοέμβριο του ιατρού που διόρισε η κυβέρνηση για την αξιολόγηση της ευπάθειας των αιτούντων άσυλο στη Μόρια, η Oxfam ισχυρίζεται ότι εδώ και έναν μήνα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανενός είδους αξιολόγηση.

Ως συνέπεια, η βρετανική ΜΚΟ καταγγέλλει ότι «ευπαθείς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας, στεγάζονται σε μη ασφαλείς περιοχές... Έγκυες γυναίκες και μητέρες με νεογέννητα κοιμούνται σε σκηνές και τα ασυνόδευτα παιδιά, καταχωρημένα λανθασμένα ως ενήλικες, τελούν υπό κράτηση».

Όπως αναφέρει ο Guardian, λεχώνες έχουν διωχθεί από τα νοσοκομεία και έχουν μετακομίσει στις σκηνές τους μόλις τέσσερις ημέρες μετά από τοκετό με καισαρική τομή, σε μια δομή που γίνονται συχνά επεισόδια και τα 2/3 αυτών που διαμένουν αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια.

«Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, οι γυναίκες αναφέρουν ότι φοράνε πάνες τη νύχτα για να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην τουαλέτα μέσα στο σκοτάδι», αναφέρεται στην έκθεση. Μια γυναίκα, 36 ετών, από το Καμερούν, αποκάλυψε στην Oxfam ότι πολλοί άνθρωποι δέχονται καθημερινά απρόκλητες επιθέσεις μέσα στον καταυλισμό.

«Η Μόρια είναι επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες. Συμπλοκές ξεσπούν ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και αν πήγαινες απλά στην τουαλέτα ή επιστρέφεις στη σκηνή σου, μπορεί ξαφνικά να δεχτείς μια πέτρα στο κεφάλι. Ζω στην περιφραγμένη ζώνη για τις γυναίκες που είναι μόνες, αλλά μετά τις 11:00 η πόρτα είναι ανοιχτή και ο καθένας μπορεί να μπει επειδή δεν υπάρχει φρουρός ασφαλείας το βράδυ. Η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τον χειμώνα δεν υπάρχει ζεστό νερό. Κάνουμε ντους πάνω από την τουαλέτα» καταγγέλλει μια 24χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν.

«Μητέρες με νεογέννητα κοιμούνται σε σκηνές»

Η επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Ελλάδα, Renata Rendón, αναφέρει: «Είναι ανεύθυνο και απερίσκεπτο να μην αναγνωρίζονται έγκαιρα τα πιο ευάλωτα άτομα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους. Οι συνάδελφοί μας έχουν συναντήσει μητέρες με νεογέννητα μωρά να κοιμούνται σε σκηνές, και εφήβους που έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα ως ενήλικες να είναι κλειδωμένοι σε κρατητήρια. Ο εντοπισμός και η κάλυψη των αναγκών αυτών των ανθρώπων είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι η πολιτική τους διαιωνίζει ένα απάνθρωπο σύστημα υποδοχής και θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες. Αντί να συνεχίσουν να εστιάζουν όλες τις προσπάθειές τους στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη το 2016, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά και να μεταφέρει ανθρώπους από τα υπερπλήρη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα», τονίζει η Rendón.

Οι άνθρωποι που αιτούνται άσυλο κανονικά πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση ευπάθειας με την άφιξή τους στα νησιά, αλλά ιατρικοί και ψυχολογικοί έλεγχοι στη Μόρια περιγράφονται στην καλύτερη περίπτωση ως υποτυπώδεις και πρόχειροι, λόγω της «σοβαρής έλλειψης» προσωπικού.

Η Oxfam αναφέρει ότι για «πολλούς μήνες» υπήρχε μόλις ένας γιατρός που είχε διοριστεί από την ελληνική κυβέρνηση στο στρατόπεδο για να αξιολογεί την υγειονομική κατάσταση έως και 2.000 νεοαφιχθέντων προσφύγων τον μήνα, προτού τελικά παραιτηθεί και αυτός.

Ακόμη και οι πρόσφυγες που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι και τους επιτρέπεται θεωρητικά να εγκαταλείψουν τα νησιά, «παγιδεύονται» λόγω έλλειψης στέγης στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πάνω από 4.000 άτομα που έχουν δικαίωμα να μεταβούν στη ηπειρωτική χώρα παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε Μυτιλήνη και Σάμο τον Νοέμβριο.

Οι αργές διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θεωρείται επίσης ότι καταδικάζει οικογένειες να παραμένουν επί χρόνια στους καταυλισμούς, όπου άνθρωποι ζουν σε σκηνές χωρίς ζεστό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Λόγω έλλειψης προσωπικού, πολλοί άνθρωποι που φτάνουν τώρα στη Μυτιλήνη θα έχουν την πρώτη τους συνέντευξη για χορήγηση ασύλου το 2020», αναφέρει η Oxfam.

Για μερικούς οι φωτιές σε εξωτερικό χώρο είναι ο μόνος τρόπος να ζεσταθούν τον χειμώνα. Το κάψιμο πλαστικών σακούλων και μπουκαλιών μπορεί όμως να δημιουργήσει «μια επικίνδυνη, τοξική ατμόσφαιρα».

Τρεις αιτούντες άσυλο πέθαναν δηλητηριασμένοι από μονοξείδιο του άνθρακα τον Ιανουάριο του 2017 ενώ προσπαθούσαν να ζεσταθούν.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι έχουν διατεθεί 289 εκατ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση ως στήριξη στη διαχείριση μετανάστευση και ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, εν μέσω της σφοδρής επιδείνωσης του καιρού.

«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για την πολύ δύσκολη κατάσταση στα νησιά και έχουμε επισημάνει ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, διασφαλίζοντας πάντοτε τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Φυσικά, η συνολική ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των hotspots, ανήκει στην ελληνική διοίκηση. Η Επιτροπή παρέχει στήριξη, δεν υποκαθιστά τις ελληνικές Αρχές», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Ιδιαίτερα επείγουσα είναι η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων χώρων υποδοχής για τον χειμώνα και αποσυμφόρησης των νησιών με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταφοράς των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, εφόσον έχει αρθεί η απαγόρευση μετακίνησής τους», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Φευγάτος ?

  ΑΠΟΡΟ με την Τασία, και με κάθε ΣΥΡΙΖΕΟ, ΠΩΣ τα ανέχονται αυτά?? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ανοίγουν τα σπίτια τους σε ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ τριτοκοσμικών.

 2. avatar Απορία μου…

  Οι πρόσφυγες που ταλαιπωρούνται στην
  Μόρια και τά άλλο νησιά , δεν μεταφέρουν
  (όλοι είναι εφοδιασμένοι με κινητά ) στούς
  γνωστούς και φίλους που περιμένουν απέναντι , αυτές τις άσχημες συνθήκες ;
  Τότε οι τελευταίοι γιατί θέλουν να περάσουν
  πρίς τα εδώ ; Η λογική λέει ότι ή οι εδώ συνθήκες δεν είναι τόσο κακές ή οι εκεί
  συνθήκες είναι πολύ χειρότερες .
  ( ή υπάρχουν πολλοί μαζοχιστές ).

 3. avatar kek

  Φερτε τους στην ενδοχωρα...αλλα προς βορεια προαστια Αθηνων αν τολματε....αλλα εκει μενετε εσεις....ξεχασα! Ανθρωπιστες μονο για μασα με τις ΜΚΟ...

 4. avatar V for Ventouza

  Η Oxfam δεν είναι η Βρετανική ΜΚΟ που στρατολογούσε ανήλικες πόρνες στην Αϊτή για να καλοπερνάνε οι διευθυντάδες της; Και τι μας λέει τώρα αυτη η ΜΚΟ για τη Λέσβο;

 5. avatar Ο Λουλης, το λουλάκι

  Βρε τι τραβανε οι φουκαραδες. Να τους πατε στο Χιλτον για κανα τζακουζι οπως ηταν απο εκει απο οπου ηρθαν. Ειναι δυνατον να φορανε πανες ? Χαθηκε το νεγκλιζε ή κανα κορμάκι ?

 6. avatar ????

  Και καλα η οξφαμ μας λεει περιπου οτι φταινε οι ελληνες για τους βιασμους? Δηλαδη τυπου να φροντισουμε τους βιαστες (σα να ηταν πολιτες δηλαδη με εγκλεισμο, σοφρωνισμο κλπ) αλλα να προστατευσουμε κ τις γυναικες! Και την πιτα και το σκυλο! Και πληρωνει το κοροιδο!! Αντι να μας πουν, απο οτι φαινεται αυτο το καμπ παρανομων εχει και βιαστες μεσα, διωχτε τους ολους

 7. avatar Ο Αριστερος Σωματεμπορας

  Χρειαζεται ολοι να μεταφερθουν στα ηπειρωτικα και παψτε να ασπαζεστε την ρητορικη της ακροδεξιας

  1. avatar Η πρόταση σου..

   ...είναι πολύ σοβαρή και θα εξετασθεί με την δέουσα σοβαρότητά, κάνε όμως μιά αιτησούλα και πάρε και αριθμό πρωτοκόλλου .

 8. avatar LELES

  Αριστερούληδες ανθρωπιστούληδες Κυριτσοτρόλ κλαψοφεμίνια γκεϊ τρανς ανωμαλάρες ναρκοσπρώχτρες χασισοκαλλιεργητές λαμογιοδιεθνιστάδες με τα λεφτά των ΜΚΟ αναρχικοί με βίλα στην Εκάλη και θολοκουλτουριάρηδες μανιακοί τελειωμένοι αγράμματοι πουτινόδουλοι λάτρεις του Χίτλερ και του Στάλιν κλήθηκαν να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Βέβαια η εικόνα που έχουν οι πρώην πασόκοι νυν συριζαίοι είναι ότι ο Αλέξης είναι ο νέος Ανδρέας. Γελοίοι και επικίνδυνοι και η παρεούλα του συριζα και οι ψηφοφόροι τους.

 9. avatar Κατεχόμενα Πατήσια

  Όλη μερα οι άνδρες πρόσφυγες είναι αραχτοί και το βράδυ θέλουν ...διασκέδαση!!!

 10. avatar Dwros K

  Άμεση απέλαση τώρα μέχρι τον τελευταίο. Δεν μ' ενδιαφέρει τι κάνουν μεταξύ τους, αν βιάζονται οι γυναίκες ή αν σκοτώνονται οι άντρες. Αυτά είναι τής κουλτούρας τους και δεν με αφορούν. Ό,τι κάνουν στις πατρίδες τους κάνουν και εδώ και παντού. Μουσουλμάνοι είναι, υπανάπτυκτοι, απολίτιστοι τι περιμένατε ότι θα συζητούσαν για ποίηση και μεταμοντερνισμό? Αυτό που μ' ενδιαφέρει εμένα είναι ότι δεν πρέπει να βρίσκονται εδώ στην πατρίδα μου. Ήρθαν παράνομα και η ύπαρξή τους εδώ δημιουργεί μόνο προβλήματα. Και πληρώνουμε κι από πάνω από τον προϋπολογισμό τής ήδη χρεωκοπημένης οικονομίας μας για την σίτιση, την στέγαση και τις ανάγκες τους. ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ, ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ! Και ας πάνε στις πατρίδες τους να κάνουν ό,τι θέλουν: να βιάζουν τις γυναίκες και να κλέβουν και να σκοτώνονται μεταξύ τους

 11. avatar Fake News …

  Και οι Ελληνες τα ιδια κανανε οταν μεταναστευσανε.Τα βραδια βιαζανε οποια βρισκανε,η βγαινανε και κλεινανε τις εθνικες οδους σε Αμερικη,Αυστραλια,Γερμανια και Αγγλια και σπαγανε αυτοκινητα και φορτηγα...
  ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΑΡΕΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ;;;;;;;;;

  1. avatar Εσύ μάλλον

   θα είσαι ένας απ αυτούς τους Έλληνες
   μετανάστες και μας τα περιγράφεις από
   πρώτο χέρι. Και μάθε : όλοι , με τον τρόπο
   που έρχονται (εισβάλλουν απρόσκλητοι )
   είναι λαθρομετανάστες . Τώρα το πώς τους αποκαλούμε είναι δευτερεύον , το βασικό είναι να μπούνε σε βάρκες και να πάνε εκεί
   που ήταν , μιά ώρα αρχύτερα .

  2. avatar criskalts

   Ο πακλαμάς αστραπόγιαννος ο κκκύππππης τα λέει αυτά, με στοιχεία λέει, βασιζόμενος στο ''ρεπορτάζ'' του ανθελληνικού ''ιού της Κυριακής''... λέει...

 12. avatar ο πόλεμος στη Συρία τελείωσε

  καιρός να γυρίσουν σπίτι τους όπου δεν κινδυνεύουν να βιασθούν. Επίσης τα ανήλικα, τώρα που ενηλικιώθηκαν, να υπηρετήσουν στο συριακό στρατό, που έχυσε ποτάμια αίμα κόντρα στους τζιχαντιστές των ΗΠΑ και της Τουρκίας

 13. avatar Johnny 13

  Είναι πλήρης η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να εντοπίσουν οτιδήποτε μέσα σε οργανωμένες πόλεις, περιμένουμε να πιάσουν βιαστές σε καταυλισμούς ζούγκλες;

 14. avatar Στην Αγγλία φεύγεις

  από το μαιευτήριο τη μέρα που γεννάς κατευθείαν. Στην Ελλάδα τις κρατάνε όσο προβλέπεται από το μαιευτήριο για φυσικό τοκετό ή καισαρική. Τι περιμένουν δηλαδή? Αν δεν τους αρέσει να μην έρχονται γκαστρωμένες για να γεννοβολήσουν στην Ευρώπη.
  Πάλι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο?

 15. avatar Leo Degrelle

  Η έκθεση αυτή είναι μνημείο υποκρισίας για την ανεπτυγμένη Ευρώπη, όλοι αυτοί οι υπερευαίσθητοι υποκριτές μέσα από την ζεστασιά και την ασφάλεια των χωρών τους, κατακρίνουν μια πτωχευμένη χώρα που δεν έχει βενζίνη για τα περιπολικά της, γιατί λέει δεν αντιμετωπίζουν σωστά τους χιλιάδες μετανάστες που συσσωρεύονται στις ακτές της με σκοπό και όνειρο να κατευθυνθούν σε κάποια βορειοευρωπαϊκή χώρα, της οποίας αυτοί οι ίδιοι υπερευαίσθητοι κάτοικοι δεν θέλουν ούτε να τους βλέπουν αλλά βεβαίως τους νοιάζονται και τους συμπονούν…

 16. avatar Τασία κ σία

  Άμεσα χορήγηση έξτρα επιδόματος αγοράς τσιγκινου βρακιου,στις ταξικές αδελφές μας.

 17. avatar ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:

  ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ .ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ....ΟΙ ΑΝΘΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ .ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ .

 18. avatar Quiz

  ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ? ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ? ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΜΚΟ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΑΣΕΛΕΣ ?

 19. avatar η δασκάλα Σκοπιανή πολίτης αλλά Ελληνίδα στην καταγωγή και στην συνείδηση, Αικατερίνη Βίδα,

  είχε δηλώσει ότι υπάρχουν 300.000 Έλληνες στα Σκόπια. ________
  Το 1992 άνοιξαν τα σύνορα και μου έδωσαν την άδεια να έρθω για τρεις ημέρες. Μέσα σε αυτό το τριήμερο έπρεπε να πηγαίνω από το υπουργείο Εξωτερικών στο Εσωτερικών για να μου δώσουν τα δικαιώματά μου, την ιθαγένειά μου. Πικρή διαδικασία να σου σπάει η μύτη πάνω στις κλειστές πόρτες. Δεκαετίες προσπαθώ να πείσω το ελληνικό κράτος ότι είμαι Ελληνίδα. Γέρασα πια, κουράστηκα. Θα πάρουν όλοι οι άλλοι την ιθαγένεια κι εμείς όχι.

 20. avatar next top prime minister

  Το Καμερούν έχει πόλεμο; πάλι καλά που υπάρχουν οι μκο και μας ενημερώνουν

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει