«Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό όλων των βαθμίδων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως, επίσης, οι αυξημένες ανάγκες στη σίτιση των φοιτητών και όλα όσα αποτελούν προϋπόθεση και συνθήκη για τη διασφάλιση των όρων απρόσκοπτης λειτουργίας του Ιδρύματος…», το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνης θα υπερασπιστεί επίμονα και απρόσκοπτα το πανεπιστήμιο και θα αγωνιστεί, στο πλαίσιο των θεσμικών του αρμοδιοτήτων, για την εξασφάλιση των άμεσα απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων.

Η απόφαση αυτή του δήμου Ρεθύμνου, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έρχεται ως συνέχεια της αναφοράς του αντιπρύτανη, Κ. Τζανάκη, στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δεδομένου, ότι αδυνατεί να υλοποιήσει τα προγράμματα σπουδών του, η χρηματοδότηση από πλευράς της πολιτείας είναι προβληματική και υπάρχει μηδενική κινητικότητα σε σχέση με προσλήψεις καθηγητών για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του ιδρύματος.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, τονίζει την ανάγκη υποστήριξης και υπεράσπισης των δίκαιων διεκδικήσεων του καταξιωμένου, στο εθνικό και διεθνές επιστημονικό περιβάλλον για το κύρος του και το υψηλό επίπεδο σπουδών του, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Ο κ. Μαρινάκης επισημαίνει ότι «στην παρούσα χρονική συγκυρία, η λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει διαταραχθεί σε βαθμό να αδυνατεί, πλέον, το Ίδρυμα να επιτελέσει με αποτελεσματικότητα και συνέπεια το πολύτιμο επιστημονικό και ερευνητικό του έργο, να συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν δημόσια παιδεία και να διατηρήσει αλώβητο τον κοινωνικό του χαρακτήρα απέναντι στους φοιτητές του, οι οποίοι, ειδικά σήμερα, μετά τη δραματική συρρίκνωση που υπέστησαν τα οικογενειακά τους εισοδήματα, έχουν αυξημένη ανάγκη υποστήριξης».

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου αδυνατεί να σιτίσει όσους θα έπρεπε, αφού, όπως είπε, δεν του έχει επιτραπεί από την Πολιτεία να χρησιμοποιήσει το ταμειακό του υπόλοιπο. Έτσι, το ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να σιτίζει τους μισούς σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή περίπου 1.000 φοιτητές, και αυτούς με μεγάλη δυσκολία.

Η αδυναμία σίτισης των φοιτητών οδηγούν τη διοίκηση του πανεπιστημίου να προβεί σε κοινό διάβημα στο υπουργείο Παιδείας, μαζί με άλλα πανεπιστήμια που βρίσκονται στην ίδια θέση, διεκδικώντας λύση στο θέμα της σίτισης όπως επίσης πιστώσεις για τους συμβασιούχους, αλλά και τον διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.