Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται τα οργανογράμματα των υπουργείων και τα περιγράμματα θέσεων, τα οποία, μάλιστα, δεν έχουν γίνει ποτέ στο ελληνικό δημόσιο, δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9».

Τα παραπάνω αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό, καταργεί τη λογική του μέχρι τώρα συστήματος μετατάξεων και αποσπάσεων.

«Η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή οι μετατάξεις και αποσπάσεις, απαιτούσαν αιτήσεις, υπηρεσιακά συμβούλια, απαιτούσαν σύμφωνες γνώμες από τον φορέα που αποχωρείς στον φορέα που προτίθεσαι να πας. Μια διαδικασία χρονοβόρα και βεβαίως, κυρίως πελατειακή, με την έννοια ότι χρειαζόταν μια ιδιαίτερη μεταχείριση στο κομμάτι του να φύγεις από κάπου, όπως και στο να πας. Εδώ λοιπόν, έρχεται ένα άλλο σύστημα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα κινητικότητας, το οποίο καταργεί τη λογική αυτού του συστήματος» τόνισε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο, ένας από τους άξονες του οποίου είναι και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Για τον τρόπο λειτουργίας του εξήγησε ότι τα ψηφιακά οργανογράμματα που έχουν ζητηθεί από όλους τους φορείς, τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες θα είναι αναρτημένα σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκεί θα αποτυπώνεται η πληρότητα των θέσεων ή όχι, ενώ ο κάθε φορέας θα προκηρύσσει τις κενές θέσεις που έχει, στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Στη συνέχεια ο κάθε υπάλληλος από όλα τα σημεία της χώρας, σε όποια υπηρεσία και αν βρίσκεται, θα έχει μπροστά του την εικόνα των δυνατών θέσεων που απελευθερώνονται, ώστε αργότερα να διατυπώσει το αίτημά του.

«Εφόσον η θέση είναι κενή και το περίγραμμα της θέσης που ζητάει να πάει ο εργαζόμενος είναι το ίδιο και με το περίγραμμα της θέσης που έχει στην υπηρεσία που βρίσκεται σήμερα, αυτό θα είναι πια μια αυτόματη διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση του φορέα από τον οποίο αποχωρεί» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Η υπουρυγός διευκρίνισε ότι «ο νόμος έχει ασφαλιστικές δικλείδες, ούτως ώστε να μην απογυμνώνεται η υπηρεσία. Δηλαδή σε κάθε θέση, σε κάθε κλάδο, θα πρέπει να υπάρχει ένα 50% τουλάχιστον ή και μέχρι 65%, αναλόγως αν είναι παραμεθόριος, προκειμένου να μπορεί ο ίδιος ο εργαζόμενος να φύγει, γιατί προφανώς δεν μπορεί να φύγει κάποιος και να αφήσει κενή εντελώς μια υπηρεσία».

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε, ότι θα υπάρξουν τρεις κύκλοι κινητικότητας ετησίως, ανέφερε ότι εξαιρούνται από αυτήν το ιατρικό και το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και κάποιες ακόμη περιπτώσεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι οριζόντια, όλος ο διοικητικός μηχανισμός εντάσσεται στο σύστημα. Απαντώντας σε ερώτηση για τα εγκαίνια της Ιονίας Οδού, έκανε λόγο για ένα μεγάλο έργο που, σε συνδυασμό με την Εγνατία και την Ολυμπία οδό, έβγαλε την περιφέρεια της Ηπείρου από την απομόνωση, βελτίωσε τις συνθήκες ασφαλείας και μείωσε τους χρόνους του ταξιδιού. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ήδη αυτό το μήνα που η Ιονία Οδός βρίσκεται σε λειτουργία ο τουρισμός εμφάνισε θεαματική άνοδο.