Διαφωνούν στη μείωση κατά 20% του ενοικίου που ζητά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η ιδιοκτήτρια του κτιρίου που στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη και η ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο είναι γενικής αρμοδιότητας, δηλαδή επιλαμβάνεται τόσο θεμάτων τάξης όσο και υποθέσεων ασφαλείας, υπηρετούν περίπου 45 αστυνομικοί, ενώ εκτός από το Πανόραμα έχει στην αρμοδιότητά του και το Χορτιάτη.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκφράζουν φόβους ότι ανάλογες καταστάσεις μπορεί να δημιουργηθούν και σε άλλα τμήματα που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, καθώς, όπως έχει ήδη αναφέρει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Οθωνας, μόνον το 1/3 των ιδιοκτητών όλων των κτιρίων που μισθώνει το Δημόσιο, μεταξύ τους και κτίρια που «φιλοξενούν» υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, έχει αποδεχτεί τη μείωση του ενοικίου.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν εδώ και μήνες όταν έφτασε στο αστυνομικό τμήμα σχετικό εξώδικο. Ωστόσο, παρά τις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε συμφωνία και έτσι κατατέθηκε αγωγή έξωσης, η οποία θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια για περισσότερο από μία δεκαετία δε ζήτησε αύξηση του μισθώματος για την ενοικίαση του κτιρίου, που ανέρχεται περίπου σε 1.700 ευρώ το μήνα. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιος άλλος χώρος στον οποίο θα μπορούσε να μεταστεγαστεί το τμήμα.

Αστυνομικοί επισημαίνουν ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση, σε περίπτωση έξωσης από το συγκεκριμένο κτίριο, να μη βρει άλλο χώρο και να προχωρήσει στην κατάργηση του αστυνομικού τμήματος στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Από την πλευρά τους, συνδικαλιστές εξηγούν ότι πρέπει να βρεθεί λύση, ενώ τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανάλογα προβλήματα και με άλλες υπηρεσίες.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, στο νομό Θεσσαλονίκης 17 από τα κτίρια στα οποία στεγάζονται αστυνομικά τμήματα νοικιάζονται από ιδιώτες, ενώ μόλις έντεκα ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ, με συνέπεια τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται για όλες τις υπηρεσίες να είναι υπέρογκα.

Πηγή: agelioforos.gr