Αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο η τροπολογία που προέβλεπε την απαλλαγή από τη φορολογία των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στις τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσής τους.

Σύμφωνα με την τροπολογία η απαλλαγή θα ίσχυε σε περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων ημεδαπού πιστωτικού ιδρύματος στο πλαίσιο της απόφασης για την εξυγίανσή του, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ελαχιστοποίηση του κόστους εξυγίανσης και η προστασία των καταθετών.

Η τροπολογία παρέπεμπε στο άρθρο 16 του νόμου 2515/1997 που προβλέπει ότι η «σύμβαση συγχώνευσης, το καταστατικό, η εισφορά και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευομένων πιστωτικών ιδρυμάτων, κάθε σχετική πράξη ή συμφωνία που αφορά την εισφορά ή μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού ή παθητικού, καθώς και κάθε εμπράγματου ενοχικού ή άλλου δικαιώματος, οι μετοχές που θα εκδοθούν, η σχέση συμμετοχής στο κεφάλαιο του νέου πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και κάθε άλλη συμφωνία ή πράξη που απαιτείται για τη συγχώνευση, τη σύσταση και το καταστατικό του νέου πιστωτικού ιδρύματος, η δημοσίευση αυτών στο τεύχος Α.Ε. και ΕΠΕ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και η μεταγραφή στα βιβλία μεταγραφών εμπράγματων δικαιωμάτων απαλλάσσονται παντός φόρου, τέλους χαρτοσήμου ή άλλου τέλους, εισφοράς ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών, των πάγιων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ υποθηκοφυλάκων».

Σημειώνεται πως στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε την τροπολογία αναφερόταν πως αυτή θα επέφερε απώλεια φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το ύψος των απωλειών.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που αποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.